ΔΙΕΘΝΕΣ
03/10/2015 04:41 EEST

Ομπάμα: Δεν θα μετατρέψουμε τη σύρραξη στη Συρία σε συγκεκαλυμμένο πόλεμο ΗΠΑ – Ρωσίας

NEW YORK, USA. SEPTEMBER 28,: Russia's President Vladimir Putin (L) and US President Barack Obama shake hands at a meeting after the 70th session of the United Nations General Assembly in New York on September 28, 2015. (Photo by Russian Presidential Press and Information Office/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images
NEW YORK, USA. SEPTEMBER 28,: Russia's President Vladimir Putin (L) and US President Barack Obama shake hands at a meeting after the 70th session of the United Nations General Assembly in New York on September 28, 2015. (Photo by Russian Presidential Press and Information Office/Anadolu Agency/Getty Images)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν έχουν την πρόθεση να αφήσουν τη σύρραξη στη Συρία να μετατραπεί σε έναν πόλεμο μέσω ενδιαμέσων με τη Ρωσία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες Παρασκευή.

«Δεν πρόκειται να μετατρέψουμε τη Συρία σε έναν πόλεμο μέσω ενδιάμεσων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αυτό θα ήταν λαθεμένη στρατηγική από την πλευρά μας», επισήμανε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στη Συρία πλέον διεξάγεται ανάμεσα «στη Ρωσία, το Ιράν, και στον [πρόεδρο Μπασάρ αλ] Άσαντ και τη συντριπτική πλειονότητα του συριακού λαού».

Ο Ομπάμα είπε χαρακτηριστικά ότι ο πόλεμος της Συρίας δεν είναι «μια παρτίδα στη σκακιέρα των υπερδυνάμεων» και εκτίμησε ότι η εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο πρόκειται να την αποδυναμώσει.

Μάικλ Φάλον: Μόλις το 5% των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στο συριακό έδαφος έχει στόχο το ΙΚ

Μόλις η μια στις 20 επιδρομές της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία στοχοθετεί τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), δήλωσε σήμερα Σάββατο ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον.

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέγραψαν ότι το 5% των ρωσικών πληγμάτων είχαν στόχο τους μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ενώ η πλειονότητα των επιδρομών στην πραγματικότητα είχε αποτέλεσμα να «σκοτωθούν άμαχοι» ή στοχοθέτησε μέλη θεωρούμενων ως «μετριοπαθών» οργανώσεων της αντιπολίτευσης οι οποίες μάχονται εναντίον του Άσαντ, τόνισε ο Φάλον σε δηλώσεις του στην εφημερίδα The Sun.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η ρωσική επέμβαση «περιπλέκει» περαιτέρω την κατάσταση.

«Αναλύουμε πού γίνονται τα πλήγματα κάθε πρωί», είπε ο Φάλον. «Η μεγάλη πλειονότητά τους δεν έχει διόλου στόχο το ΙΚ».

«Τα στοιχεία μας καταδεικνύουν ότι ρίπτονται μη κατευθυνόμενες βόμβες σε τομείς όπου συχνάζουν άμαχοι, σκοτώνοντας αμάχους, και ότι ρίπτονται βόμβες εναντίον των δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που πολεμούν τον Άσαντ», υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

Η Ρωσία «παρέχει υποστήριξη στον Άσαντ και διαιωνίζει τα δεινά» του άμαχου πληθυσμού, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας εξάλλου επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επέκταση της εντολής για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον του ΙΚ, χαρακτηρίζοντας «ηθικά εσφαλμένο» να μην συμμετέχει η βρετανική Πολεμική Αεροπορία στις επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία. Μέχρι σήμερα, η Βρετανία συμμετέχει μόνο στους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων του ΙΚ στο Ιράκ.

Για τον Μάικλ Φάλον, τα πλήγματα εναντίον του ΙΚ επιτρέπουν την προληπτική αντιμετώπιση της απειλής να διαπραχθούν επιθέσεις στο έδαφος της Βρετανίας και «δεν μπορούμε να το αφήνουμε αυτό στη γαλλική, την αυστραλιανή και την αμερικανική [Πολεμική] Αεροπορία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκρινε χθες, τρίτη ημέρα των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, ότι η τρέχουσα προσέγγιση της Μόσχας, η οποία αντιμετωπίζει όλους τους αντιπάλους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ «τρομοκράτες» συλλήβδην, είναι συνώνυμη της «εγγυημένης καταστροφής».

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)