ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/10/2015 16:43 EEST | Updated 05/10/2015 10:20 EEST

Προς αναστολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση συνολικά και σε αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων η κυβέρνηση

Zeljko Bozic via Getty Images
children painting

Ισοδύναμα, προκειμένου να μην να επιβληθεί ο συντελεστής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, αναζητά η κυβέρνηση όπως προκύπτει από τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής η οποία διεξήχθη το μεσημέρι της Κυριακής.

Επίσης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να ανακοινώσει αναστολή του μέτρου του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση συνολικά, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, το βράδυ στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση να επιβληθεί κανονικά ο υψηλός συντελεστής σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία και ο συντελεστής για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μαθημάτων γυμνασίου και λυκείου να κυμαίνεται από μηδενικός έως 13%. Για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία πάντως εκτιμάται πως είναι βέβαιη η εξαίρεση τους από τον υψηλό συντέλεσή, «τουλάχιστον σε πρώτη φάση».

Σημειώνεται πάντως πως για περίπου μια ώρα επικρατούσε σύγχυση καθώς η πρώτη ανακοίνωση για τις αποφάσεις που έλαβε το ΚΥΣΟΙΠ ανέφερε ρητά πως το ΦΠΑ 23% δεν θα εφαρμοστεί για τα νηπιαγωγεία αλλά στη συνέχεια, εκδόθηκε νέα ανακοίνωση, διορθωμένη στην οποία είχε απαλειφθεί η συγκεκριμένη αναφορά.

Παράλληλα κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου συζητήθηκαν οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με στόχο την παρακολούθηση του εγχειρήματος και την υποβολή προτάσεων προς την κυβέρνηση. Στην εν λόγω επιτροπή θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, Υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ταμείο Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων).

Επίσης εγκρίθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο συντάχθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή ενώ εξουσιοδοτήθηκε το υπουργείο Οικονομίας να διερευνήσει τρόπους άμεσης κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών στην ειδική αγωγή, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, πέραν εκείνων που ήδη καλύφθηκαν από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.