ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/10/2015 11:17 EEST | Updated 05/10/2015 11:17 EEST

Αγωγή 200 επενδυτών κατά της ΕΚΤ για το PSI. Την Τετάρτη η απόφαση

MPD01605/Flickr

Το Δικαστήριο της Ε.Ε. αναμένεται να αποφανθεί την Τετάρτη για την αγωγή άνω των 200 επενδυτών κατά της ΕΚΤ, για τον ρόλο της στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (2012- PSI), σε μια υπόθεση η οποία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια σειρά νομικών ενεργειών από τον ιδιωτικό τομέα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Telegraph.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για ομάδα Ιταλών επενδυτών που ζητούν αποζημιώσεις άνω των 12 εκατ.από την ΕΚΤ για φερόμενη καταπάτηση του καθεστώτος «ισοτιμίας» κατά το PSI, με την εξαίρεσή της από την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

Κατά τη συμφωνία, η ΕΚΤ εξαιρέθηκε, ανταλλάσσοντας το ελληνικό χρέος που κατείχε με προστατευμένα ομόλογα χωρίς ημερομηνία αποπληρωμής- διασφαλίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν θα υποστεί ζημία. Παράλληλα, οι ιδιώτες επενδυτές υπέστησαν κούρεμα ύψους 53,5% των ομολόγων τους. Συνολικά, η αναδιάρθρωση είχε αποτέλεσμα τη «διαγραφή» άνω των 100 δισ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο για το δεύτερο πακέτο διάσωσης. Επίσης, αργότερα η ΕΚΤ επέτρεψε σε εθνικές κεντρικές τράπεζες να επαναγοράσουν ελληνικό χρέος, σε έκπτωση.

Οι ενάγοντες - Accorinti και άλλοι - υποστηρίζουν ότι με τα μέτρα αυτά υπήρξε αδικαιολόγητη προνομιακή μεταχείριση της ΕΚΤ και επιβλήθηκαν μεγαλύτερες ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές.

Εάν η απόφαση είναι θετική για τους επενδυτές, αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για πολλούς επενδυτές να προβάλλουν αντίστοιχες αξιώσεις κατά της ΕΚΤ για ζημιές που υπέστησαν, αναφέρει το δημοσίευμα. Σημειώνεται ότι μία γαλλική τράπεζα είναι έτοιμη να κινηθεί με τη σειρά της κατά της ΕΚΤ και έχει καλές πιθανότητες να κερδίσει αποζημίωση, σύμφωνα με νομικές πηγές. Επίσης, η υπόθεση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για τα δύο μεγάλα προγράμματα αγοράς ομολόγων της Ευρωζώνης, που προέκυψαν μετά την ελληνική κρίση.