Πέντε περίεργοι τρόποι που τα τατουάζ μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας

Πέντε περίεργοι τρόποι που τα τατουάζ μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας
Pin up woman striking a strong woman pose
Rekha Garton via Getty Images
Pin up woman striking a strong woman pose

Στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρείτε κάποιον άνθρωπο που δεν έχει ούτε ένα μικρό τατουάζ πάνω του. Αν και σε γενικές γραμμές είναι ασφαλές να κάνει κάποιος ένα τατουάζ, ειδικά σε εργαστήρια που τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, αλλά, όπως αναφέρει και η δερματολόγος Marie Leger, κάθε δερματοστιξία έχει ένα μικρό ρίσκο, για το οποίο πρέπει να είμαστε ενήμεροι.

Ορίστε, τι πρέπει να έχετε υπόψη σας.

Μολύνσεις

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η υγιεινή είναι ιδιαίτερα σημαντική, προκειμένου να αποφευχθούν οι μολύνσεις, οι οποίες μπορεί να προέρχονται τόσο από εκείνον που σας κάνει το τατουάζ, όσο και από το ίδιο το μελάνι.

Το 2012, έγινε ένα μικρό ξέσπασμα μολύνσεων στο δέρμα στη Νέα Υόρκη και η πηγή εντοπίστηκε σε ένα γκρι μελάνι που είχε βακτήρια, ανέφερε ο Leger.

Η ίδια αναφέρει ότι αν δείτε ένα από τα τατουάζ που έχετε μόλις κάνει να γίνεται κόκκινο, να πρήζεται και να σας πονάει, επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Αλλεργίες

«Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν αλλεργίες στα ίδια τους τα τατουάζ», αναφέρει η Leger.

Για την ακρίβεια, άνθρωποι χωρίς καμία αλλεργία μπορεί να αναπτύξουν αργότερα αλλεργία στο δεύτερο ή το τρίτο τατουάζ τους. Οι αλλεργίες στα τατουάζ είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αφού η αλλεργιογόνα πηγή παραμένει στο δέρμα του ατόμου.

Μπορεί να κρύβουν στοιχεία

Καλύπτοντας το δέρμα σας με τατουάζ, μπορεί να καλύπτετε ταυτόχρονα και άλλα στοιχεία, όπως ελιές ή σημάδια που σχετίζονται με τον καρκίνο του δέρμα τους. Τα τατουάζ δυσκολεύουν τους γιατρούς να κάνουν μία σωστή εξέταση δέρματος και να εξετάσουν προσεχτικά τις ελιές, ώστε να διαπιστώσουν εάν είναι επικίνδυνες.

Έκθεση στον ήλιο

Η προστασία από τον ήλιο είναι σημαντική και τα τατουάζ αυξάνουν τον κίνδυνο να βιώσει κάποιος τις επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο. Μερικές επιδερμίδες παρουσιάζουν φαγούρα και κοκκινίλες στα σημεία που έχει γίνει το τατουάζ. Έρευνα που έγινε στην Δανία το 2014, οι επιστήμονες μελέτησαν άτομα που είχαν τατουάζ και κάθονταν στον ήλιο και διαπίστωσαν ότι το 42% αυτών είχαν αναφέρει κάποια αντίδραση.

Μαγνητική τομογραφία

Όσοι έχουν τατουάζ μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα αν μπουν στον μαγνητικό τομογράφο. Το 2011 σημειώθηκε ένα περιστατικό κατά το όποίο ένας επαγγελματίας παίκτης ράγκμπι υπέστη εγκαύματα κατά τη διάρκεια της μαγνητικής του τομογραφίας. Ο αθλητής ήταν καλυμμένος με τατουάζ. Ο λόγος είναι επειδή το μελάνι που χρησιμοποιείται στα τατουάζ περιέχει σίδηρο.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.