ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/10/2015 15:49 EEST | Updated 05/10/2015 16:07 EEST

Πρώτα τα μέτρα και μετά η δόση των 2 δισ. ευρώ το μήνυμα του Eurogroup προς την Ελλάδα

Bloomberg via Getty Images
Euclid Tsakalotos, Greece's finance minister, looks at Apple Inc. iPad tablet device ahead of roundtable talks during a Eurogroup meeting in Luxembourg, on Monday, Oct. 5, 2015. French Finance Minister Michel Sapin said Greece needs to make good on its promises with euro-area lenders as soon as possible so the creditors can move on to discuss easing the country's debt burden. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images

Το συντομότερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση, ήταν το μήνυμα που στέλνει το Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση.

Στο Eurogroup διάρκειας περίπου 2 ωρών οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία για το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τα μέσα Οκτώβρη, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η πρώτη υποδόση των 2 δισ. ευρώ (από τα 3 δισ. ευρώ). Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

«Ζητήσαμε από τους εκπροσώπους των θεσμών και από τις ελληνικές αρχές να εργαστούν εντατικά ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup το επόμενο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα αφορά το συνταξιοδοτικό, τη δημόσια διοίκηση και το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ανακεφαλαιοποίηση και χρέος

Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «κλειδί» είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Όσο για τη συζήτηση για το χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι πρέπει πρώτα να γίνει η εφαρμογή των μέτρων και η αξιολόγησή τους και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Συνάντηση Τσακαλώτου – Ντάισελμπλουμ πριν το Eurogroup

«Μένει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη», διεμήνυσε ο Ντάισελμπλουμ, έπειτα από το τετ α τετ με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών. Ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι ένας μεγάλος αριθμός μεταρρυθμίσεων απομένει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ενώ καινούργιες μεταρρυθμίσεις πρέπει επιπλέον να σχεδιαστούν, όπως είναι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.

«Είναι στο συμφέρον της Ελλάδας να εφαρμόσει το συντομότερο τα συμφωνημένα έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία τόσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και για την ελάφρυνση του χρέους», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ, καταλήγοντας: «Ομως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να έχει προηγηθεί πολλή δουλειά».

Sponsored Post