Προγραμματικές Τσίπρα: Χρέος, ανακεφαλαιοποίηση και επενδύσεις οι στόχοι της κυβέρνησης - Τα 4 ανοιχτά μέτωπα της συμφωνίας

Προγραμματικές Τσίπρα: Χρέος, ανακεφαλαιοποίηση και επενδύσεις οι στόχοι της κυβέρνησης

Οι 3 προτεραιότητες και τα 4 ανοιχτά μέτωπα της συμφωνία βρίσκονται στο επίκεντρο του οδικού χάρτη που χαράζει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα. Και στο βάθος η ανάπτυξη και οι αγορές.

Αυτός ο οδικός χάρτης αναλύθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια της μιας ώρας και 20 λεπτών ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με την ομιλία Τσίπρα ξεκίνησε στην Ολομέλεια η τριήμερη διαδικασία που θα οδηγήσει την Τετάρτη στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας ότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν αμφισβητείται, απαρίθμησε τα 4 σημεία αυτής της συμφωνίας που παραμένουν ανοιχτά, και δεν είναι άλλα από τα κόκκινα δάνεια, τα εργασιακά, τη ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ και τη λειτουργία του Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, η δημιουργία του οποίου επιβλήθηκε στη χώρα από τους πιστωτές την 12η Ιουλίου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την προσωρινή αναστολή του ΦΠΑ στα ιδιωτικά, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση, προσλήψεις στην Υγεία, αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και ίδρυση Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η Βουλή θα σφραγίσει την οριστική έξοδο από την κρίση και ανέπτυξε τον οδικό χάρτη των 20 μηνών για την αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας και την προώθηση παράλληλων ενεργειών για την επιστροφή στις αγορές στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Αναλαμβάνουμε εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας, με στόχο να δουλέψουμε σκληρά, να σφίξουμε τα δόντια, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», τόνισε ο πρωθυπουργός, θέτοντας ως στόχο «στο τέλος της τετραετίας να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα».

Στόχος η πρόσβαση στις αγορές τους επόμενους 20 μήνες

Για τον κ. Τσίπρα, ο στόχος είναι τους επόμενους 20 μήνες να έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα και η πρόσβαση στις αγορές. «Πρέπει να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή ροπή της οικονομίας. Πρέπει να προχωρήσουμε στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει και δύσκολα και επιβαρυντικά μέτρα. Η αξιολόγηση ωστόσο, είναι το κλειδί για τη ρύθμιση του χρέους και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διασφαλίζοντας τις καταθέσεις», είπε και παράλληλα τόνισε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα είναι το εξάμηνο της επιστροφής της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

3 προτεραιότητες

Επίσης, με ορίζοντα τους επόμενους 20 μήνες και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, προωθούνται 3 άμεσες προτεραιότητες :

  1. απομείωση χρέους: «Ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας» χαρακτήρισε το θέμα της απομείωσης του χρέους ο πρωθυπουργός, και αυτό γιατί η βιωσιμότητα δεν είναι εξασφαλισμένη μετά το 2022, κάτι που προκαλεί ανασφάλεια στους επενδυτές. Στο σχέδιο της κυβέρνησης είναι να προτείνουν επιμήκυνση πληρωμών, σταθερά επιτόκια και μακρά περίοδο χάριτος.
  2. ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι η τελευταία ευκαιρία εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ωστόσο ότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις διατήρησαν τις διοικήσεις που οδήγησαν τις τράπεζες στην κατάρρευση. Όσες τράπεζες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του δημοσίου θα έχουν το αντίστοιχο management».
  3. ξένες επενδύσεις: Προανήγγειλε επίσης τη συγκρότηση Ειδικού Φορέα Προσέλκυσης Επενδύσεων. Για τις μεγάλες και σύνθετες επενδύσεις ο φορέας αυτός θα επιμελείται της υποβολής μελετών και της έκδοσης των αναγκαίων αδειών και σημείωσε πως θα εποπτεύει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες επίλυσης διαφορών με το Δημόσιο.

Τα 4 ανοιχτά μέτωπα της συμφωνία

«Η εφαρμογή της συμφωνίας δεν αμφισβητείται» είπε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμη υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα και ανοιχτές μάχες που πρέπει να δοθούν. Αυτές είναι 4:

  1. τα κόκκινα δάνεια: Θα επιδιώξουμε τη συγκρότηση ενός ενδιάμεσου φορέα μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών για την εξωδικαστική επίλυση των ζητημάτων, είπε.
  2. η προστασία των εργασιακών σχέσεων: Για τον κ. Τσίπρα παραμένει η αποκατάσταση των συμβάσεων εργασίας, ενώ παραμένει ως στόχος και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και η κατάργηση των διαφορών μεταξύ νέου και παλαιού εργαζόμενου.
  3. η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ενέργειας: Στόχος επίσης είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην παρουσίαση ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα διασφαλίζει μεν το άνοιγμα της αγοράς εργασίας σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
  4. η κρίσιμη συζήτηση για τη λειτουργία του Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας , το οποίο θα αξιοποιεί και δεν θα ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία. Στο πλαίσιο του Ταμείου πρέπει να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τις υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις και την ίδια στιγμή να εξασφαλιστούν όροι ώστε η αξιοποίηση να γίνεται με βασικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον με αδιάβλητες διαδικασίες και χωρίς υπόνοιες πελατειακών σχέσεων.

Αναστολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Παράλληλα, μετά τον ντόρο που έγινε πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. «Η κυβέρνηση θα αναστείλει μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, δηλαδή τον Μάρτιο του 2016, την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, προκειμένου έως τότε να βρούμε ισοδύναμα μέτρα».

ΕΣΠΑ και αναπτυξιακή τράπεζα

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι στόχος είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. «Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την ροή των πληρωμών αλλά και τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και άνεργων επιστημών» σημείωσε ενώ επεσήμανε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει προσανατολισμό στη μετάβαση από μία οικονομία χαμηλής ανταγωνιστικότητας σε μία οικονομία υψηλής τεχνολογίας.

Η ανάπτυξη, είπε επίσης, θα υποβοηθηθεί από την ίδρυση μίας αναπτυξιακής τράπεζας.

Αγρότες

Πρέπει να επανακαθοριστεί ο όρος αγρότης κατά κύριο επάγγελμα, είπε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι ο στόχος είναι μέσα από το διάλογο με τους αγρότες και τους εταίρους, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της υπαίθρου και κυρίως την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση του μικρού και μεσαίου εισοδήματος. Παράλληλα υποσχέθηκε αξιοποίηση πόρων 20 δισ. ευρώ στην προγραμματική περίοδο 2015- 2021.

Πανελλαδικός χάρτης φτώχειας

Ανήγγειλε επίσης την κατάρτιση Πανελλαδικού Χάρτη της Φτώχειας: Εκδίδονται κάρτες ελεύθερης κίνησης στα ΜΜΕ για τους άνεργους, τα ΑΜΕΑ, τους συνταξιούχους και ασφαλιστική κάλυψη στους ανέργους. Μεγάλος στόχος η ίδρυση ενός εθνικού συστήματος κοινωνικής προστασίας, στα πλαίσια του ΕΣΥ.

Υγεία

Ως προς τον χώρο της Υγείας ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για:

  • Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών προσλήψεων όλων των ειδικοτήτων που αυτή τη στιγμή εκκρεμούν. Πρόκειται για περίπου 1.093 προσλήψεις υγειονομικών μέσα στο 2015 και 2.500 νέες θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επαγγελματιών υγείας το επόμενο διάστημα.
  • Την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά ποιοτικά ασφαλή φάρμακα
  • Έμφαση σε δράσεις και πολιτικές που θα προάγουν τη βασική και κλινική έρευνα στον τομέα του φαρμάκου.
  • Τις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.
  • Άνοιγμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς.
  • Άμεση αξιολόγηση του συνόλου των διοικήσεων των νοσοκομείων και αντικατάσταση όσων κριθούν αναποτελεσματικές.

Μεγάλος και εμβληματικός στόχος στον τομέα της Υγείας, προσέθσε, η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην πρωτοβάθμια φροντίδα, που θα αποτελεί τον βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας. Θα βασίζεται στις μονάδες υγείας γειτονιάς, με ισότιμη πρόσβαση και καθολική κάλυψη.

Προγράμματα απασχόλησης για 100.000 ανέργους

Θα δημιουργηθούν άμεσα νέα προγράμματα απασχόλησης για 100.000 ανέργους. Ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει ειδικά προγράμματα για τις περιοχές με υψηλή ανεργία και για τους νέους επιστήμονες.

Ασφαλιστικό

Οι προκλήσεις στο ασφαλιστικό σύστημα υπήρχαν και υπάρχουν, ανεξάρτητα της συμφωνίας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, γι’ αυτό η κυβέρνηση προχώρησε στον εξορθολογισμό και γι’ αυτό περικόπηκαν οι πρόωρες συντάξεις. «Οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται στην ανεργία, στην ανασφάλιστη εργασία, στα δημογραφικά προβλήματα, στο PSI και στο τζόγο των αποθεματικών», είπε.

Το ασφαλιστικό υστερεί σε έσοδα και εισπράξεις, παρατήρησε ο πρωθυπουργός, αλλά επεσήμανε ότι δεν φταίει ότι δαπανάει πολλά. «Με σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε να διατηρήσουμε το ΕΚΑΣ μέχρι το 2020 και να μην περικοπούν δραματικά οι επικουρικές συντάξεις. Προχωρούμε σε ένα σύστημα που θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις και στις επόμενες γενεές, με εξασφάλιση νέων πόρων, μέσω της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας»« συμπλήρωσε.

Διαφθορά

Οι στόχοι είναι:

  • να ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων που έχει ξεκινήσει ήδη το ΣΔΟΕ
  • να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλες οι λίστες των φοροφυγάδων, κυρίως η λίστα Λαγκάρντ για την οποία φαίνεται ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει τώρα νέα στοιχεία
  • να παταχθεί το λαθρεμπόριο καπνικών και οινοπνευματωδών ποτών
  • να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την σύναψη των δημοσίων συμβάσεων αλλά και να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες παρανομίας
  • να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων
  • να υποστηριχθεί η ελληνική δικαιοσύνη σε κάθε ανοιχτή έρευνα για υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς και φοροδιαφυγής
  • να ενισχυθούν όλα τα ελεγκτικά σώματα της δημόσιας διοίκησης
  • να ολοκληρωθεί η διαδικασία κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς και όλοι οι οικονομικοί έλεγχοι στις αθλητικές ομοσπονδίες που εκκρεμούσαν για περισσότερο από μια δεκαετία.
  • να εξυγιανθεί το πλαίσιο λειτουργίας του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος και να διαλευκανθούν όλες οι ανοιχτές υποθέσεις από την Αγροτική Τράπεζα μέχρι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Προσφυγική κρίση

Απέναντι στη λογική των φρουρίων και των φραχτών, απέναντι στη λογική που θέλει να μετατρέψει τα ευρωπαϊκά σύνορα σε πεδίο μάχης, εμείς πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αποδείξουμε ότι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η φιλοξενία δεν είναι ουτοπίες αλλά μπορούν να γίνουν πολιτική πράξη.

Βασικές προκλήσεις σε αυτή την φάση της κρίσης είναι

  • η δημιουργία των πέντε hotspots ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα προβλεπόμενα τακτικά κονδύλια,
  • η ενιαιοποίηση των δομών του Υπουργείου Εσωτερικών που έχουν αρμοδιότητες συναφείς με την μετανάστευση και φυσικά
  • συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να πετύχουμε την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο 3.

Συνταγματική αναθεώρηση

Άμεσα θα ανοίξει μεγάλος κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος αλλά και του εκλογικού νόμου, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική - και η αναθεώρηση να προκύψει μέσα από την πιο πλατιά συμμετοχή των δυνάμεων που κινητοποιήθηκαν και πήραν μέρος στην κοινωνική και πολιτική αντιπαράθεση, δεσμεύτηκε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτή ίσως θα είναι και η σημαντικότερη παρακαταθήκη αυτής της κυβέρνησης», τόνισε.

Αλλαγές στη δημόσια διοίκηση

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για τον εξορθολογισμό του οργανογράμματος των υπουργείων, την αξιολόγηση των εποπτευόμενων φορέων, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, τον περιορισμό της προσωπικής επαφής πολίτη-δημοσίων υπηρεσιών, την θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και νέου πειθαρχικού δικαίου, την θέσπιση Εθνικού Μητρώου για τα επιτελικά στοιχεία της Δημόσιας Διοίκησης, τη θέσπιση ενός δυναμικού και ευέλικτου συστήματος εσωτερικής μετακίνησης στην δημόσια διοίκηση και την ανάπτυξη της ψηφιακής πολιτικής, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ευρυζωνικότητας.

«Κλείσαμε οριστικά την συζήτηση για το Grexit»

«Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει κι αποτυπώθηκαν στη νέα συμφωνία. Αν και περιλαμβάνει δύσκολα σημεία, έχει ταυτόχρονα μια άλλη αντίληψη που πρέπει να έχει η κοινωνία για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση με διαφορετικές προτεραιότητες. Έχουμε σήμερα ένα σχετικά σταθερό χρηματοδοτικό πλαίσιο μέχρι το 2019. Κλείσαμε οριστικά την συζήτηση για το Grexit. Μόνος στόχος να αξιοποιήσουμε την σταθερότητα για να κάνουμε τις αλλαγές. Για μας σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα και αναπαραγωγή κατεστημένων εξουσιών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Το νέο μοντέλο»

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε ένα νέο μοντέλο που θα προστατεύει τον μισθό και την εργασία, αλλά και στην ενίσχυση της επιστήμης, για να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα. «Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για ένα κοινωνικό και επενδυτικό περιβάλλον» κατά τον πρωθυπουργό. Και συμπλήρωσε: «Θέλουμε επενδύσεις χωρίς να καταδικαστούν τα μικρότερα στρώματα. Είναι ένας δρόμος εφικτός αλλά με εμπόδια. Για να κάνουμε τα πρώτα βήματα, πρέπει να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Δηλαδή τακτοποιημένα δημοσιονομικά και ισχυρό πολιτικό σύστημα».

Δημοφιλή