ΔΙΕΘΝΕΣ
05/10/2015 06:54 EEST | Updated 05/10/2015 06:55 EEST

Σχέδια για αποκλεισμό των συριακών ακτών από το ρωσικό ναυτικό

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Monday, March 31, 2014 file photo Russian Black Sea fleet ships are anchored in one of the bays of Sevastopol, Crimea. With hundreds of new aircraft, tanks and missiles rolling off assembly lines and Russian jets buzzing European skies under NATO’s wary eye, it doesn’t look like Russia’s economic woes have had any impact on the Kremlin’s ambitious military modernization program. (AP Photo/Andrew Lubimov, File)

Η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας για να αποκλείσει τις συριακές ακτές, σύμφωνα με τον πρώην διοικητή του και επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της Δούμα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Sputnik, ο Βλάντιμιρ Κομογιέντοφ, επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας και πρώην διοικητής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, σημείωσε ότι ίσως η συγκεκριμένη ναυτική δύναμη να χρησιμοποιηθεί στη Συρία για να αποκλείσει την ακτή της χώρας, να διασφαλίσει την παράδοση οπλισμού και πιθανώς να προβεί σε πλήγματα κατά εχθρικών στόχων.

«Όσον αφορά στη μεγάλη έκταση που θα είχε η χρήση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας σε αυτή την επιχείρηση, δεν νομίζω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά από άποψης μπλόκου, νομίζω ότι είναι δυνατόν. Πλήγματα πυροβολικού δεν αποκλείονται, τα πλοία είναι έτοιμα για κάτι τέτοιο, αλλά δεν υπάρχει λόγος τώρα, καθώς οι τρομοκράτες βρίσκονται βαθιά, όπου δεν μπορεί να φτάσει το πυροβολικό» είπε ο Κομογέντοφ.

Όπως σημείωσε, το μέγεθος της δύναμης που θα απαιτούνταν για μια τέτοια επιχείρηση θα ήταν ανάλογο με την ένταση των συγκρούσεων, υπογραμμίζοντας ότι ο στολίσκος της Μεσογείου προς το παρόν επαρκεί για τη συγκεκριμένη περιοχή και ότι βοηθητικά σκάφη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις κατά του ISIS.