8 τουρκικά μαχητικά στοχοποιήθηκαν πάνω από τα σύνορα της Συρίας από μαχητικό άγνωστης χώρας

8 τουρκικά μαχητικά στοχοποιήθηκαν πάνω από τα σύνορα της Συρίας από μαχητικό άγνωστης χώρας
A Solo Turk F-16 of the Turkish Air Force performs during the Motril International Air Festival in Motril, near Granada, on June 21, 2015. AFP PHOTO/ JORGE GUERRERO (Photo credit should read Jorge Guerrero/AFP/Getty Images)
A Solo Turk F-16 of the Turkish Air Force performs during the Motril International Air Festival in Motril, near Granada, on June 21, 2015. AFP PHOTO/ JORGE GUERRERO (Photo credit should read Jorge Guerrero/AFP/Getty Images)
JORGE GUERRERO via Getty Images

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας μετά τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά.

Σήμερα, Τρίτη, έγινε γνωστό ένα ακόμη περιστατικό που προκαλεί ερωτηματικά. Όπως ανακοίνωσε του τουρκικό Γενικό Επιτελείο, 8 τουρκικά F-16 που περιπολούσαν κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, στοχοποιήθηκαν δύο φορές την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου από εχθρικά ραντάρ στη Συρία. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται εάν για τις πράξεις αυτές ευθύνεται η Ρωσία ή η Συρία.

Στην πρώτη περίπτωση, ένα μαχητικό αεροσκάφος MIG-29, άγνωστης χώρας, «παρενόχλησε» τα 8 τουρκικά μαχητικά επί τέσσερα λεπτά και 30 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει πως το MIG-29 έθεσε σε λειτουργία το ραντάρ του για να αναγνωρίσει τον στόχο του σε ένδειξη προετοιμασίας για την εκτόξευση πυραύλου. Κίνηση που θεωρείται διεθνώς εχθρική ενέργεια.

Η ανακοίνωση του τουρκικού στρατού κάνει επίσης λόγο για μία άλλη «παρενόχληση» με στόχο τα ίδια αεροσκάφη, αυτή τη φορά από μια συστοιχία πυραύλων εδάφους-αέρος SA από το συριακό έδαφος, η οποία διήρκεσε τέσσερα λεπτά και 15 δευτερόλεπτα.

Τα περιστατικά αυτά σημειώνονται έπειτα από σειρά παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά το Σαββατοκύριακο, που είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας -που έχει εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία- με την Τουρκία -κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση του Επιτελείου για τη στοχοποίηση των F-16 ακολουθεί προειδοποίηση του Ταγίπ Ερντογάν προς τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν πως «θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα χάσει πολλά εάν χάσει έναν φίλο σαν την Τουρκία».

«Επίθεση στην Τουρκία σημαίνει επίθεση στο ΝΑΤΟ», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες. «Η καλή μας σχέση με τη Ρωσία είναι γνωστή. Αλλά αν η Ρωσία χάσει έναν φίλο όπως η Τουρκία, με την οποία συνεργάζεται σε πολλά θέματα, θα χάσει πολλά, και θα έπρεπε να το ξέρει».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα καλωσόριζε μια αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για συζητήσεις ώστε να αποφευχθούν «παρεξηγήσεις».

Το ΝΑΤΟ απέρριψε σήμερα τις εξηγήσεις της Μόσχας, η οποία υποστήριξε ότι τα μαχητικά της παραβίασαν κατά λάθος τον εναέριο χώρο της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα προστίθεται και ο «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, το πρώτο περιστατικό παραβίασης διήρκεσε μόλις λίγα δευτερόλεπτα, και οφείλεται στον κακό καιρό, ενώ έχει ανακοινωθεί πως οι αναφορές περί δεύτερης παραβίασης διερευνώνται. Αντίθετα ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν έχει δώσει «πραγματική εξήγηση» για τις δύο παραβιάσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και ότι «δεν μοιάζουν με ατυχήματα».

Η έκτακτη σύνοδος των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα κατόπιν τουρκικού αιτήματος, ολοκληρώθηκε με την καταδίκη της παραβίασης του τουρκικού εναέριου χώρου και κάλεσμα-προειδοποίηση προς τη Μόσχα να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές «κατά της συριακής αντιπολίτευσης και κατά πολιτών».

Το περιστατικό

Η Τουρκία, κράτος-μέλος του NATO με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του Συμφώνου, απογείωσε κατεπειγόντως δύο μαχητικά F-16 το Σάββατο, όταν ένα ρωσικό μαχητικό εισήλθε στον εναέριο χώρο της στη νότια επαρχία Χατάι, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Οι ΗΠΑ και το NATO καταδίκασαν έντονα την παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας από ρωσικό αεροσκάφος το Σάββατο, ενώ η Άγκυρα προειδοποίησε ότι θα αντιδράσει εάν προκληθεί ξανά, εγείροντας τον κίνδυνο σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες.

(Με πληροφορίες από Hurriyet, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή