Ως τις 15 Οκτωβρίου η ολοκλήρωση της λίστας με τα προαπαιτούμενα. Eurogroup σε Τσακαλώτο: «Ξεκινήστε να εφαρμόζετε τη συμφωνία»

Ως τις 15 Οκτωβρίου η ολοκλήρωση της λίστας με τα προαπαιτούμενα
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos attends an emergency parliament session at the Greek Parliament in Athens, Wednesday, July 22, 2015. Greece's liquidity-starved banks got a new cash injection from the European Central Bank on Wednesday, hours before a key vote in parliament on further economic reforms demanded by international creditors in return for a third bailout. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos attends an emergency parliament session at the Greek Parliament in Athens, Wednesday, July 22, 2015. Greece's liquidity-starved banks got a new cash injection from the European Central Bank on Wednesday, hours before a key vote in parliament on further economic reforms demanded by international creditors in return for a third bailout. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
ASSOCIATED PRESS

«Ξεκινήστε να εφαρμόζετε τη συμφωνία». Αυτή ήταν η προτροπή του Eurogroup προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο Έλληνας υπουργός στο πρώτο Eurogroup μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου άκουσε σχεδόν όλους τους ομολόγους του να ζητούν από την κυβέρνηση να «τρέξει» τις διαδικασίες προκειμένου να μην χαθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Οι δανειστές θεωρούν δεδομένο ότι η πρώτη λίστα με τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Οκτωβρίου, ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη υποδόση των 2 δισ ευρώ. Εν τω μεταξύ οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει το περιεχόμενο της δεύτερης λίστας, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή και αυτών των προαπαιτούμενων.

Κατά κοινή ομολογία η δεύτερη λίστα αναμένεται να είναι πιο «σκληρή», καθώς η ολοκλήρωση της δεν θα οδηγήσει μόνο στην εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του 1 δισ ευρώ, αλλά και στην απόφαση να επιστρέψουν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για την αξιολόγηση του προγράμματος.

Στόχος όλα να έχουν τελειώσει στα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να μην χαθούν οι ημερομηνίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το κλίμα που επικρατεί αυτή στη στιγμή στους κόλπους των δανειστών είναι ότι η Αθήνα δεν θα χάσει τα χρονοδιαγράμματα που της έχουν μπεί από τους δανειστές. Όπως αναφέρει το Reuters αξιωματούχοι της ευρωζώνης είπαν ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της έως τις 15 Νοεμβρίου και θα λάβει τα σχετικά κεφάλαια, καθώς θα πρέπει να εκπληρώσει προαπαιτούμενα που έχουν σχέση μόνο με την μεταρρυθμίσεις του κλάδου.

Ήδη η δουλειά ξεκινά με την παρουσία των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Οι τεχνοκράτες των δανειστών έχουν εντολή να συγκεντρώσουν όλα τα καινούργια στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ώστε να έχουν οι προϊστάμενοι τους πλήρη εικόνα για τα δημοσιονομικά.

Στο πεδίο του προϋπολογισμού ακόμα υπάρχουν αρκετά «τυφλά» σημεία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία μεταξύ κυβέρνηση και δανειστών σχετικά με τους στόχους του 2016. Το προσχέδιο ετοιμάστηκε με βάση τις εκτιμήσεις του Αυγούστου, όταν όμως ακόμα δεν μπορούσαν να υπολογιστούν τα «απόνερα» των capital controls.

Κυβέρνηση και δανειστές γνωρίζουν ότι πλήρη εικόνα για τον ρυθμό ανάπτυξης που θα καταγραφεί το 2015, αλλά και την κατάσταση των δημοσιονομικών στοιχείων θα υπάρχει τον Νοέμβριο. Ως εκ τούτου αυτή τη στιγμή θεωρείται αδύνατο να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι στόχοι του 2016.

Είναι γνωστό ότι σε Αθήνα και Βρυξέλλες εκφράζουν εντελώς διαφορετικές εκτιμήσεις αναφορικά με το ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας. Η μόνη κοινή συνισταμένη είναι ότι ο ρυθμός θα είναι αρνητικός. Από εκεί και πέρα οι προβλέψεις διαφέρουν καθώς στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το 2015 θα κλείσει με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης ίσως και κάτω από το 1,5% του ΑΕΠ, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ανάπτυξη θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς. Αντίθετα το θετικότερο σενάριο των δανειστών προβλέπει ρυθμό λίγο κάτω από το 2% του ΑΕΠ για το

2015 και για το 2016 βλέπουμε...

Οι διαφορές στην εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης της Οικονομίας το 2015 δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή να υπολογιστεί ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2016 και ως εκ τούτου το δημοσιονομικό κενό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Αυτό σημαίνει ότι η τελική διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό θα γίνει όταν θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών. Ωστόσο, μέχρι τότε η Αθήνα θα πρέπει να έχει καταθέσει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει τα μέτρα με τα οποία θα κλιθεί να καλύψει τις «τρύπες» σε περίπτωση εκτροχιασμού του προγράμματος.

Δημοφιλή