Ανθρώπινη Εκμετάλλευση στην Πλατεία Βικτωρίας: Μετανάστες δίνουν 10 ευρώ την ώρα για διαμέρισμα-«κελί»

Ανθρώπινη Εκμετάλλευση στην Πλατεία Βικτωρίας: Μετανάστες δίνουν 10 ευρώ την ώρα για διαμέρισμα-«κελί»
sooc

Δέκα ευρώ την ώρα πλήρωναν μετανάστες σε Αφγανό δουλέμπορο για να τους παρέχει στέγη σε διαμέρισμα-«κελί» στην πλατεία Βικτωρίας.

Πρόκειται για έναν 34χρονο, ο οποίος συνελήφθη γιατί κρατούσε «φυλακισμένους» 34 πρόσφυγες σε λίγα μόλις τετραγωνικά μέτρα σε πολυκατοικία της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 157. Στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαν φωτογραφίες διαβατηρίων που ανήκουν σε παιδάκια που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του Αιγαίου στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στο σπίτι-«φυλακή» και απελευθέρωσαν τους πρόσφυγες ύστερα από καταγγελία τεσσάρων Αφγανών στον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη κ. Τζανέτο Φιλιππάκο, ο οποίος επισκέφτηκε προχθές την πλατεία Βικτωρίας.

«Μας κρατάνε κλειδωμένους και δεν μας αφήνουν να φύγουμε αν δεν τους δώσουμε όλα μας τα χρήματα», είπε ένας από τους Αφγανούς στον κ. Φιλιππάκο, ο οποίος έδωσε εντολή να διερευνηθεί αμέσως η καταγγελία.

Ανάμεσα στους πρόσφυγες υπήρχαν 12 ανήλικα και πέντε γυναίκες, που αναγκάζονταν με τη βία και απειλές να δίνουν στον 34χρονο Αφγανό 10 ευρώ την ώρα για λίγο ύπνο σε ένα στρώμα και ένα μπάνιο.

Ο δουλέμπορος και οι τέσσερις συνεργοί του, οι οποίοι αναζητούνται, παρέλαβαν τους 34 μετανάστες από τον Πειραιά, αμέσως μόλις έφτασαν από τη Μυτιλήνη. Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αθηνών υποστηρίζουν ότι η πλατεία Βικτωρίας έχει γίνει σημείο συνάντησης δουλεμπόρων και μεταναστών, διότι στην περιοχή υπάρχουν αρκετά ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Έτσι, τα μέλη των κυκλωμάτων έχουν πρόσβαση –μέσω των θυμάτων τους- σε «ζεστό» χρήμα για κάθε είδους υπηρεσία που παρέχουν (πλαστά διαβατήρια, διαμονή).

Ενδεικτικό της εκμετάλλευσης ανθρώπων στην πλατεία Βικτωρίας είναι ότι ο 34χρονος Αφγανός συλληφθείς είχε πάνω του επαγγελματικές κάρτες στις οποίες διαφήμιζε ότι παρέχει σε μετανάστες διαμονή, εισιτήρια του ΚΤΕΛ, έγγραφα παραμονής στη χώρα και διαβατήρια.

Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Παράνομης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, ο 34χρονος αναζητούσε καθημερινά μετανάστες στην πλατεία και με την υπόσχεση παροχής ταξιδιωτικών εγγράφων οδηγούσε στο διαμέρισμα της 3ης Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των συνεργών του και χρήση βίας, απαιτούσε από αυτούς χρήματα για την διαμονή τους. Σε αντίθετη περίπτωση δεν τους επέτρεπε να φύγουν και τους κρατούσε φυλακισμένους.

Τα μέλη του ίδιου κυκλώματος προσέφεραν στους «πελάτες» τους υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων εκτός τραπεζικού συστήματος (με τη μέθοδο «Hawalla»).

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ αναζητούνται για την ίδια υπόθεση τέσσερις Αφγανοί και ένας Αιγύπτιος. Η Αστυνομία θα βρίσκεται σε επιφυλακή προκειμένου να εξαρθρώσει και άλλες σπείρες που «θησαυρίζουν» εκμεταλλευόμενες τη δύσκολη θέση των προσφύγων.

Δημοφιλή