Κι όμως, ήταν πιο εύκολο να είσαι αδύνατος την δεκαετία του '80

Jane Fonda jogs in place as she joins an early morning exercise class  at her Jane Fonda Workout Studio in Beverly Hills, Calif., December 15, 1983.   She joined in on the exercises to put to rest recent rumors that she had been suffering from heart problems.   (AP Photo/Reed Saxon)
Jane Fonda jogs in place as she joins an early morning exercise class at her Jane Fonda Workout Studio in Beverly Hills, Calif., December 15, 1983. She joined in on the exercises to put to rest recent rumors that she had been suffering from heart problems. (AP Photo/Reed Saxon)

Εάν έχετε δει παλιές φωτογραφίες από τους συγγενείς σας ή και δικές σας από την δεκαετία του '80 θα έχετε παρατηρήσει ότι κατά γενική ομολογία οι άνθρωποι ήταν πιο αδύνατοι 20 χρόνια πριν. Αυτή την παρατήρηση έρχεται να επιβεβαιώσει και νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Obesity Research & Clinical Practice».

Οι ερευνητές εξέτασαν τα διατροφικά δεδομένα 36.400 Αμερικανών από το 1971 έως και το 2008, καθώς και τα δεδομένα σωματικής άσκησης 14.419 ανθρώπων από το 1988 έως και το 2006.Στη συνέχεια, ομαδοποίησαν τα δεδομένα σε σχέση με το φαγητό, την άσκηση, την ηλικία και τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν μία περίεργη σύνδεση. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάποιος το 2006 που έτρωγε τον ίδιο αριθμών θερμίδων, τις ίδιες ποσότητες πρωτεΐνης και λιπαρών και έκανε την ίδια άσκηση με κάποιον το 1988, έχει 2,3 φορές μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος. Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι πλέον είναι 10 φορές παχύτεροι από τους ανθρώπους το 1988, ακόμα κι αν έχουν ακριβώς τον ίδιο τρόπο ζωής.

Αν και οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι σίγουροι για ποιον λόγο συμβαίνει κάτι τέτοιο, η καθηγήτρια Jennifer Kuk σε δήλωσή της ανέφερε τρεις παράγοντες που μπορεί να δυσκολεύουν τους ενήλικες να παραμείνουν αδύνατοι.

Αρχικά, πλέον οι άνθρωποι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε χημικά που βρίσκονται σε συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα και μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους τους. Επιπλέον, η χρήση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων έχει αυξηθεί δραματικά από την δεκαετία του '70 και του '80. τα αντικαταθλιπτικά είναι από τα πιο συνηθισμένα φάρμακα που συνταγογραφούν στην Αμερική και πολλά από αυτά έχουν συνδεθεί με την αύξηση βάρους.

Τέλος, η Kuk, όπως και άλλοι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι έχει αλλάξει το μικροβίωμα (δηλαδή η μικροβιακή χλωρίδα και πανίδα) των ανθρώπων από το 1980 μέχρι και σήμερα. Είναι γνωστό ότι ορισμένοι τύποι βακτηρίων των εντέρων μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους. Οι Αμερικανοί καταναλώνουν περισσότερο κρέας σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες και πολλά ζωικά παράγωγα περιέχουν ορμόνες και αντιβιοτικά. Αυτό το κρέας μπορεί να αλλάζει τη σύνθεση των βακτηρίων στον οργανισμό. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και τα χημικά γλυκαντικά που περιέχουν σχεδόν όλα τα τρόφιμα.