ΚΟΙΝΩΝΙΑ
06/10/2015 15:53 EEST | Updated 06/10/2015 15:53 EEST

Τσίπρας: Σήμερα στη Λέσβο είδαμε με τον καγκελάριο της Αυστρίας το καλό πρόσωπο της Ευρώπης, αυτό της αλληλεγγύης

SOOC

«Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας ένα διαφορετικό πρόσωπο της  Ευρώπης.  Το καλό πρόσωπο της Ευρώπης, το πρόσωπο της αλληλεγγύης» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την επίσκεψη που είχε το μεσημέρι της Τρίτης με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν στη Μυτιλήνη όπου επισκέφθηκαν μαζί τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων της Λέσβου.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση, μια μικρή σε δυνατότητες χώρα και πως η Λέσβος είναι ένα μικρό συγκριτικά νησί, που δέχεται όμως τεράστιες ροές προσφύγων, οι οποίοι έρχονται από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

Αυτοί οι άνθρωποι, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα φεύγοντας από τον πόλεμο και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στο Αιγαίο, ζητούν το αυτονόητο: Τη δυνατότητα να έχουν μια ανθρώπινη συμπεριφορά , να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν σύντομα, να έχουν φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους για ένα καλύτερο μέλλον.

«Δεν είναι, λοιπόν, ένα πρόβλημα ελληνικό, είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Και εφόσον είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει νόημα ύπαρξης αν δεν λειτουργεί με γνώμονα την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.