ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/10/2015 18:21 EEST | Updated 06/10/2015 19:24 EEST

Τσακαλώτος: Να κλείσουμε γρήγορα την αξιολόγηση για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη

Eurokinissi

Την ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα και να ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση γιατί έτσι θα ακολουθήσει, όπως είπε, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα προχωρήσει η κυβέρνηση στις απαραίτητες ενέργειες για τη ρύθμιση του χρέους προκειμένου έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη.

«Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι πολύ σύνθετο πρόβλημα με πολλούς παίκτες και θα πρέπει να γίνει γρήγορα, να υποστηρίξουμε τους μετόχους, είτε του δημοσίου είτε τους ιδιώτες, και να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα των τραπεζών θα πάνε εκεί που πρέπει», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι για να λυθεί το πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης επενδύσεων θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της διακυβέρνησης των τραπεζών, και αυτό θα γίνει μέσω της δημιουργίας ενός ταμείου το οποίο θα προστατεύει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, και θα ενισχύει τις επενδύσεις.

Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πρώτη αξιολόγηση θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τη σταθερότητα, είπε και πρόσθεσε πως οι καταναλωτές θα αρχίσουν και πάλι αγοράζουν, οι πολίτες να επιστρέφουν τα χρήματά τους στις τράπεζες, οι επενδυτές θα επιστρέψουν και τα capital controls θα απελευθερωθούν.

Εν συνεχεία, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχει η πρώτη αξιολόγηση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, τις συντάξεις και τις εργασιακές σχέσεις όπου, όπως είπε, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και χρειάζεται μια «πολιτική καμπάνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε όμως και σε δυσκολίες που οφείλονται στο ότι αρκετοί από τους υφιστάμενους στην Ελλάδα θεσμούς δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα. «Σε κάποια νησιά μειώθηκε η έκπτωση του ΦΠΑ. Είναι πρόβλημα, γιατί υπάρχει φτωχός κόσμος στα νησιά. Δεν λύνεται όμως μέσα από το ΦΠΑ το πρόβλημα της νησιωτικής πολιτικής, όπως δε λύνεται με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης ανθρώπων που είναι άνω των 55 ετών και μένουν άνεργοι», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως οι προβλέψεις για το τρίτο τρίμηνο είναι καλύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο είπε πως πολλά εξαρτώνται και από το τι θα γίνει με την Ευρωζώνη. Στο σημείο αυτό επιτέθηκε στον κ. Σταϊκούρα σχολιάζοντας δηλώσεις που φέρεται να έκανε.

«Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η Ευρωζώνη πάει μπροστά και η Ελλάδα πίσω. Όλη η υφήλιος λέει ότι η Ευρωζώνη είναι ο μεγάλος ασθενής, ούτε το 2017 δεν θα φτάσει στο +2% ΑΕΠ» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Τέλος ο κ.Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε από το βήμα της Βουλής: «Ότι χρειάζεται να δώσουμε χώρο για τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος και την καταπολέμηση της διαφθοράς ... Θα δημιουργήσουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο με κοινωνική δικαιοσύνη. Στο υπουργείο Οικονομικών ακολουθούμε πολιτική με ταξικό πρόσημο».