Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Οι ΗΠΑ δεν είναι ασφαλής αποδέκτης για τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Οι ΗΠΑ δεν είναι ασφαλής αποδέκτης για τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων
Marcela Palma - Networker Profesional - Branding Personal - Monetizacion Blogging - Trafico Blog
Marcela Palma - Networker Profesional - Branding Personal - Monetizacion Blogging - Trafico Blog
MarcelaPalma/Flickr

«Κόκκινη κάρτα» στην ανταλλαγή στοιχείων ηλεκτρονικών επικοινωνιών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ βάζει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίνοντας τη σχετική συμφωνία, που έχει ήδη ζωή 15 ετών, ως μη ισχύουσα. Τα εν λόγω προσωπικά δεδομένα περιλαμβάνουν κάθε πληροφορία που θα επέτρεπε την αναγνώριση ενός προσώπου με άμεσο τρόπο (όνομα, επώνυμο, φωτογραφία ή ακόμη και αποτυπώματα) ή με έμμεσο (αριθμός κοινωνικής ασφάλισης ή αριθμό πελάτη)

Η δικαστική απόφαση, επηρεάζει τη λειτουργία εκατοντάδων αμερικανικών εταιρειών διαδικτυακών επικοινωνιών που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, αφού η απόφαση της Κομισιόν με την οποία έκρινε πως οι ΗΠΑ μπορούν να θεωρηθούν «ασφαλής αποδέκτης» πληροφοριών (το λεγόμενο «safe harbour») και βάσει αυτής ρυθμιζόταν όλο το πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών βρίσκεται πλέον στον αέρα. Το Δικαστήριο έκρινε οι ΗΠΑ δεν μπορούν να θεωρηθούν «ασφαλής αποδέκτης».

H υπόθεση είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια, όταν ένας αυστριακός φοιτητής νομικής, ο Μαξ Σρεμς, υπέβαλε με αγωγή σε βάρος του Facebook στον απόηχο των αποκαλύψεων του Σνόουντεν.

Ο Σρεμς είχε κινηθεί νομικά αμφισβητώντας πως η συμφωνία διασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών επειδή, υποστήριζε, η αμερικανική νομοθεσία είναι διαβλητή. Ο Σρεμς υπέβαλε την αγωγή εναντίον του Facebook σε ιρλανδική Αρχή, επειδή το Facebook έχει την ευρωπαϊκή του έδρα στο Δουλβίνο.

Οι ιρλανδικές αρχές είχαν απορρίψει την προσφυγή, παραπέμποντας στην απόφαση της Κομισιόν το 2000 πως οι ΗΠΑ θεωρούνται «ασφαλής αποδέκτης» πληροφοριών.

Ο Σρεμς στράφηκε στη συνέχεια στο Δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο και την Τρίτη εξέδωσε την απόφασή του με την οποία τον δικαίωνε.

Το Δικαστήριο έκρινε, όπως αναφέρεται, πως «οι αμερικανικές εταιρείες θα αγνοήσουν, χωρίς περιορισμό» τις δικλείδες ασφαλείας για προστασία προσωπικών δεδομένων όταν συγκρούονται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας.΄

Χαιρετίζει την απόφαση ο Σνόουντεν

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA ο οποίος αποκάλυψε το εύρος του δικτύου ηλεκτρονικής κατασκοπείας των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο, "ευχαρίστησε" από την πλευρά του το Δικαστήριο για την απόφαση που έλαβε. "Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέρριψε έναν νόμο που παρακάμπτεται καθημερινά (για λόγους κατασκοπείας). Όλοι μας αισθανόμαστε πιο ασφαλείς τώρα" σχολίασε στο Twitter ο Σνόουντεν.

"Είναι η δεύτερη φορά σε ισάριθμα χρόνια που ο κόσμος μπορεί να βασιστεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υπεράσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων. Ευχαριστούμε, Ευρώπη" έγραψε ο προγραμματιστής που έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία.

Ο Σνόουντεν συνεχάρη επίσης τον Μαξ Σρεμς, τον νεαρό Αυστριακό δικηγόρο που είχε προσφύγει εναντίον του Facebook, τονίζοντας ότι με τις ενέργειές του "έκανε τον κόσμο καλύτερο ".

Δημοφιλή