Αφήστε κάτω το κινητό σας, μπορεί να βλάπτει τη σχέση σας

Αφήστε κάτω το κινητό σας, μπορεί να βλάπτει τη σχέση σας
Couple walking in the street watching their phones
Vincent Besnault via Getty Images
Couple walking in the street watching their phones

Εσείς που κοιτάζετε το κινητό σας κάθε τρεις και λίγο, έχετε έναν λόγο παραπάνω για να σταματήσετε αυτή την ενοχλητική συνήθεια. Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να καταστρέψουν τη ρομαντική σας σχέση και να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Baylor διεξήγαγαν δύο ξεχωριστές μελέτες σε περίπου 500 ενήλικες Αμερικανούς, προκειμένου να αναλύσουν τις επιπτώσεις σε μία σχέση του να κοιτάζει κανείς το κινητό του και να του αποσπά την προσοχή, ενώ βρίσκεται με το άλλο του μισό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν τα αναμενόμενα. Διαπίστωσε διαπίστωσε ότι όταν κάποιος ή και οι δύο σύντροφοι είναι απασχολημένοι με το κινητό τους δημιουργείτε αναταραχή, η οποία οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης. Αυτό δημιουργεί ένα φαινόμενο ντόμινο, και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης για τη ζωή γενικότερα και να συμβάλλει στην κατάθλιψη.

Η έρευνα μέτρησε την έλλειψη προσοχής προς τον σύντροφο του κάθε ζευγαριού μέσα από δηλώσεις των ζευγαριών όπως «ο σύντροφός μου έχει το κινητό του στο χέρι όταν καθόμαστε μαζί» και «αν υπάρχει ένα κενό στη συζήτησή μας, ο/η σύντροφός μου θα κοιτάξει το κινητό του/της.»

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 46% από τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωθαν να εκτοπισμένοι από το κινητό του άλλου τους μισού και το 23% ανέφερε ότι τους δημιουργεί πρόβλημα στη σχέση τους. Περισσότερο από το 36% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι ένιωθαν σαν να έχουν κατάθλιψη τουλάχιστον μία φορά, κάποια στιγμή.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Computers in Human Behavior, τονίζει πως η υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών, ακόμα και άθελά της, μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής των ανθρώπων. Αν και οι συσκευές μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την επικοινωνία, μπορεί να γίνουν και εμπόδιο. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η πολλή τεχνολογία επιδρά αρνητικά στον εγκέφαλο.

Για να κρατήσετε τη σχέση με το κινητό σας υγιή και να βελτιώσετε τη σχέση με το άλλο σας μισό, ακολουθήστε τις παρακάτω απλές συμβουλές.

  • Φροντίστε να έχετε χρόνο εκτός οθόνης. Από το διάβασμα, μέχρι να ασχοληθείτε με την άσκηση ή τον εθελοντισμό, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές για να περάσετε τον χρόνο σας ποιοτικά.
  • Μην κοιτάζετε τα email σας μετά την δουλειά. Ακόμα καλύτερα, απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις που έρχονται στο κινητό σας από το email σας, ώστε να μην το κοιτάζετε συνέχεια.
  • Αφήστε το κινητό στην άκρη 30 λεπτά πριν κοιμηθείτε.
  • Κλείστε τις ειδοποιήσει. Καμία ειδοποίηση σημαίνει κανένας πειρασμός.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.