Δουλέμποροι θησαυρίζουν στην Αθήνα. Φάμπρικα πλαστών διαβατηρίων που περνούσαν ακόμα και ελέγχους αεροδρομίων

Δουλέμποροι θησαυρίζουν στην Αθήνα. Φάμπρικα πλαστών διαβατηρίων που περνούσαν ακόμα και ελέγχους αεροδρομίων
ΕΛΑΣ

Τεράστια φάμπρικα διακίνησης παράνομων μεταναστών αποκαλύφθηκε από την Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. με τη σύλληψη 12 ατόμων, τα οποία κατάφεραν να εκθέσουν το σύστημα ελέγχων ασφαλείας ακόμα και στα αεροδρόμια.

Το κύκλωμα διέθετε «επιστήμονες» στην πλαστογράφηση διαβατηρίων, εργαστήρια κατάρτισης κάθε είδους πλαστών εγγράφων και διασυνδέσεις σε γειτονικές χώρες προκειμένου να εξυπηρετεί κατά δεκάδες τους… πελάτες του.

Οι διακινητές διαφήμιζαν ότι παρέχουν τα πιο πιστά αντίγραφα διαβατηρίων και άμεση έξοδο από την Ελλάδα προς χώρες της Ευρώπης, είτε αεροπορικώς είτε οδικώς. Η «ταρίφα» που έπαιρναν από τον κάθε μετανάστη κυμαινόταν από 2.300-3.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών, το κύκλωμα είχε εξυπηρετήσει τουλάχιστον 100 πρόσφυγες με τα κέρδη τους να υπολογίζονται περίπου στα 300.000 ευρώ. Οι δράστες είχαν απλώσει τα «δίχτυα» τους στο κέντρο της Αθήνας, όπου συγκεντρώνεται πλήθος μεταναστών, προκειμένου να αλιεύει ενδιαφερόμενους πρόσφυγες.

Οι Πακιστανοί δουλέμποροι προωθούσαν τους μετανάστες μέσω λιμανιών, αεροδρομίων αλλά και του μεθοριακού σταθμού της Ειδομένης. Τα εργαστήριά τους εντοπίστηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας και ερευνήθηκαν εξονυχιστικά από τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δρούσαν τουλάχιστον από τον περασμένο Μάιο φροντίζοντας να πείθουν τους πελάτες τους να μην μιλήσουν στην Αστυνομία ακόμα και αν κάτι πάει στραβά και συλληφθούν με τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Αυτό που προκαλεί προβληματισμό στην ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι τα διαβατήρια-μαϊμού που πουλούσαν ήταν τόσο καλής ποιότητας που μπορεί να κατάφερναν σε κάποιες περιπτώσεις να περάσουν και από τους αυστηρούς ελέγχους στα αεροδρόμια.

Εκτός από τα 12 άτομα που συνελήφθησαν ως μέλη της σπείρας, οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε ακόμα ένα άτομο για κατοχή πλαστών εγγράφων, όπως και σε αλλοδαπό για διοικητική απέλαση. Για τους 12 σχηματίστηκε δικογραφία για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

Δημοφιλή