ΔΙΕΘΝΕΣ
07/10/2015 04:40 EEST | Updated 07/10/2015 04:46 EEST

Επιχείρηση «Σοφία»: Αρχίζει η στρατιωτική δράση της Ε.Ε. κατά των διακινητών προσφύγων

ALBERTO PIZZOLI via Getty Images
The Italian navy destroyer Luigi Durand De La Penne which is part of the European external action service Eunavfor-med is seen on October 1, 2015 in the Mediterranean Sea. Eunavfor-med undertakes systematic efforts to identify, capture and dispose of vessels as well as enabling assets used or suspected of being used by migrant smugglers or traffickers in the southern central Mediterranean. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI (Photo credit should read ALBERTO PIZZOLI/AFP/Getty Images)

«Σοφία» είναι η κωδική ονομασία της στρατιωτικής επιχείρησης της Ε.Ε. εναντίον των διακινητών προσφύγων στη Μεσόγειο, η οποία αρχίζει σήμερα Τετάρτη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχων της επιχείρησης, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα έχουν το δικαίωμα να σταματούν ύποπτα πλοία και να τα ερευνούν έξω από τις ακτές της Λιβύης. Παράλληλα θα είναι δυνατή η σύλληψη ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τη διακίνηση προσφύγων.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ περιορίζονταν στη συγκέντρωση πληροφοριών και στη διάσωση των προσφύγων. Η Γερμανία συμμετείχε στην πρώτη φάση ήδη από τον περασμένο Ιούνιο με την φρεγάτα «Σλέσβιχ Χολστάιν» και το πλοίο εφοδιασμού «Βέρα». Τα πλοία αυτά προβλέπεται να συμμετάσχουν και σε αυτή την δεύτερη φάση της επιχείρησης. Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμμετοχή των πλοίων ήδη την προηγούμενη εβδομάδα. Η εντολή προβλέπει τη συμμετοχή μέχρι και 950 στρατιωτών. Μέχρι στιγμής συμμετέχουν 320 στρατιώτες.

Στόχος της επιχείρησης είναι η καταπολέμηση εγκληματικών ομάδων που δρουν κυρίως από τη Λιβύη. Εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτή την περίοδο στη Λιβύη επικρατεί εμφύλιος πόλεμος και χάος, η Ε.Ε. θα δράσει εκτός των χωρικών υδάτων. Για το λόγο αυτό νομικά δεν απαιτείται προηγούμενη συναίνεση της Λιβύης αλλά ούτε και εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

Η επιχείρηση φέρει την επωνυμία «Σοφία» και ονομάστηκε έτσι επειδή ένα κοριτσάκι με αυτό το όνομα γεννήθηκε στη φρεγάτα «Σλέσβιχ Χολστάιν». Μέχρι σήμερα η επωνυμία της επιχείρησης ήταν EUNAVFOR Med: Επρόκειτο για την πρώτη φάση της επιχείρησης, με σκοπό την παρακολούθηση των σκαφών των διακινητών και των ακολουθούμενων τάσεων/ μοτίβων διακίνησης από τη Λιβύη προς την Ιταλία και τη Μάλτα, που είχε αρχίσει τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, επικεφαλής της επιχείρησης είναι ο υποναύαρχος Ενρίκο Κρεντεντίνο, ο οποίος θα επιβλέπει τα ευρωπαϊκά πολεμικά από τη Ρώμη. Όπως εξήγησε τον Σεπτέμβριο η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.E., Φεντερίκα Μογκερίνι, οι συλληφθέντες διακινητές θα προωθούνται στις ιταλικές αρχές. Στόχος της Ε.Ε. μακροπρόθεσμα είναι να επιχειρεί εντός των χωρικών υδάτων της Λιβύης, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, αυτό θα είναι δυνατόν μόνο με την έγκριση της ίδιας της Λιβύης ή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ωστόσο, ο Εουτζένιο Αμπρόζι, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή επιχείρηση στη Μεσόγειο θα αποτύχει εάν δεν αντιμετωπιστούν παράλληλα τα εγκληματικά κυκλώματα στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι εάν οι προσπάθειες επικεντρωθούν απλά στα σκάφη, τότε ο «πυρήνας» των κυκλωμάτων θα παραμείνει ανέγγιχτος.

Το μεταναστευτικό/ προσφυγικό αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ σε κοινή ομιλία τους στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τετάρτη. Σημειώνεται ότι 26 χρόνια πριν ο Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ εμφανίστηκε μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν το 1989 στο Ευρωκοινοβούλιο, με το Τείχος του Βερολίνου να έχει μόλις ανοίξει. Για δυο ώρες θα μιλήσουν γύρω από την κατάσταση στην Ε.Ε., μετά από πρόσκληση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε μια επιχείρηση επίδειξης της γαλλογερμανικής ενότητας.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post