Ο Ομπάμα ζήτησε- επιτέλους- συγγνώμη από τους Γιατρους Χωρίς Σύνορα για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στο Αφγανιστάν

Ο Ομπάμα ζήτησε- επιτέλους- συγγνώμη από τους Γιατρους Χωρίς Σύνορα για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στο Αφγανιστάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε, επιτέλους, συγγνώμη από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με την της ΜΚΟ, για τον βομβαρδισμό από αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις του νοσοκομείου του της στην Κουντούζ στο Αφγανιστάν. Σημεώνεται πως ανήμερα του βομβαρδισμού, ο επικεφαλής της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, είχε ζητήσει επίσης συγγνώμη αλλά από τον πρόεδρο της χώρας. Λίγη ώρα αργότερα όμως εκδόθηκε νέα ανακοινώση, «κατά το ορθόν» στην οποία είχε απαλειφθεί η «συγγνώμη».

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, «Ο πρόεδρος διαβεβαίωσε την Δρ. Τζοάν Λιού ότι η έρευνα του υπουργείου Άμυνας, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, θα οδηγήσει σε ένα διαφανές, διεξοδικό και αντικειμενικό πόρισμα για τα γεγονότα και τις συνθήκες του περιστατικού» και όνισε πως «Εάν το κρίνει απαραίτητο, ο πρόεδρος θα δώσει εντολή για αλλαγές ώστε τραγωδίες σαν αυτή να είναι λιγότερο πιθανό να επαναληφθούν στο μέλλον».

Σημειώνεται πως οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στην Κουντούζ στις 3 Οκτωβρίου προκάλεσαν τον θάνατο 22 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 12 στελεχών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ενώ η ΜΚΟ υποστηρίζει πως ο βομαρδισμός συνεχίστηκε επί μισή ώρα αφού είχαν δώσει τις συντεταγμένες του νοσοκομείου στους αρμόδιους από πλευράς των ΗΠΑ. Η δε ανθρωπιστική οργάνωση χαρακτήρισε την επίθεση δυνητικά έγκλημα πολέμου και κάλεσε να διεξαχθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για το περιστατικό.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξήγησε πάντως πως ο κ.Ομπάμα, αποφάσισε να ζητήσει τώρα συγγνώμη καθώς είχε πλέον επαρκή ενημέρωση για το περιστατικό.

ΓΧΣ: Ακόμα και ο πόλεμος έχει κανόνες

Στο μεταξύ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν έκκληση στα κράτη για ενεργοποίηση της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διερευνητικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του βομβαρδισμού στο Αφγανιστάν. Και τονίζουν:

«Οι Συμβάσεις της Γενεύης δεν αποτελούν απλώς ένα αφηρημένο νομικό πλαίσιο. Αποτελούν την ουσιαστική διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για τις ιατρικές ομάδες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Είναι αυτό ακριβώς το πλαίσιο που επιτρέπει στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας με ασφάλεια και σε εμάς να παρέχουμε υγειονομική περίθαλψη, χωρίς να γινόμαστε στόχοι οι ίδιοι.

Ακριβώς επειδή στις εμπόλεμες ζώνες απαγορεύεται τα νοσοκομεία να αποτελούν στόχο, θεωρούσαμε δεδομένο ότι και η κλινική μας ήταν προστατευμένη. Και όμως, δέκα ασθενείς, εκ των οποίων 3 παιδιά και 12 μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σκοτώθηκαν μετά τις επιδρομές από αέρος.

Τα γεγονότα και οι συνθήκες αυτής της επίθεσης πρέπει να διερευνηθούν ανεξάρτητα και αμερόληπτα, κυρίως λόγω των αντιφάσεων στις εξηγήσεις που έδωσαν οι ΗΠΑ και το Αφγανιστάν σχετικά με τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο σε εσωτερικές στρατιωτικές έρευνες που θα διεξαχθούν από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τις αφγανικές δυνάμεις.

Σήμερα δηλώνουμε ότι επιδιώκουμε να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με την επίθεση στην Κουντούζ από τη Διεθνή Ανθρωπιστική Διερευνητική Επιτροπής. Η Επιτροπή αυτή συστάθηκε με τα Πρόσθετα Πρωτόκολλα στο πλαίσιο των Συμβάσεων της Γενεύης και αποτελεί το μοναδικό μόνιμο όργανο που έχει συσταθεί ειδικά για να διερευνά τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ζητάμε από τα υπογράφοντα κράτη να ενεργοποιήσουν την Επιτροπή, προκειμένου να αποδειχτεί η αλήθεια και να επαναβεβαιώσει το καθεστώς προστασίας των νοσοκομείων σε περιοχές υπό σύγκρουση.

Αν και το θεσμικό αυτό όργανο υφίσταται από το 1991, η Επιτροπή δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι και σήμερα. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένα από τα 76 υπογράφοντα κράτη να εισηγηθεί έρευνα. Οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα έχουν φανεί πολύ ευγενικές ή φοβισμένες για να δημιουργήσουν προηγούμενο. Το εργαλείο υπάρχει και είναι η ώρα να ενεργοποιηθεί.

Είναι απαράδεκτο κράτη να κρύβονται πίσω από «συμφωνίες κυρίων» και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργούν ένα περιβάλλον ασυδοσίας και ατιμωρησίας. Είναι απαράδεκτο να θεωρείται ο βομβαρδισμός ενός νοσοκομείου με θύματα προσωπικό και ασθενείς απλώς ως "παράπλευρη απώλεια" ή να απαξιωθεί ως "λάθος"».

Δημοφιλή