ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/10/2015 21:41 EEST | Updated 07/10/2015 21:46 EEST

Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε από τη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images
Greek prime minister Alexis Tsipras (R) acknowledges the applauds, after his speech prior to a confidence vote of the new government at the Greek parliament in Athens on October 8, 2015. AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Εν μέσω αντιπαραθέσεων κυρίως μεταξύ του προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

Η ψηφοφορία εξελίχθηκε χωρίς εκπλήξεις και «ναι» στην κυβέρνηση είπαν οι 155 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. «Όχι» είπαν 144 βουλευτές (των ΝΔ, ΧΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι, ΕΚ) και κανείς δεν ψήφισε «παρών». Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές. Απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος απέστειλε επιστολή στην οποία εκδήλωσε αρνητική πρόθεση ψήφου προς την κυβέρνηση, η οποία και δεν καταμετρήθηκε στο αποτέλεσμα (καθώς απουσίαζε σε προσωπικό ταξίδι στο εξωτερικό κι όχι σε αποστολή της Βουλής).

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, λίγο πριν την ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, κατηγορώντας την επί της ουσίας ότι επιδίδεται σε στείρα αντιπολίτευση χωρίς αντιπροτάσεις, χωρίς σχέδιο και χωρίς συνεργασία.

«Καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, βασική γραμμή της ΝΔ ήταν η συνεργασία και η δυνατότητα συγκρότησης του μεγάλου συνασπισμού. Όλα αυτά τα ακυρώσατε σε μόλις μία μέρα. Ήρθατε να μας πείτε τώρα, ότι κατά βάθος είστε αντιμνημονιακοί», είπε ο κ. Τσίπρας. Αναφέρθηκε στους στόχους για το αύριο και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι αυτή θα είναι η τετραετία εξόδου από την κρίση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατά την ομιλία του κινήθηκε στη λογική της φουλ επίθεσης προς την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, τακτική που είχε υιοθετήσει και προεκλογικά. Έκανε λόγο για πολιτική απάτη της κυβέρνησης, για μετάλλαξη του πρωθυπουργού μετά την υπογραφή του Μνημονίου, για δημοψήφισμα παρωδία, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα ξαναψηφίσει η ΝΔ άλλες μειώσεις.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost