Ανοίγει και πάλι για τους Παλαιστίνιους η Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ

Ανοίγει και πάλι για τους Παλαιστίνιους η Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ
The Dome of the Rock, like the Al Aqsa Mosque, commemorates Muhammad's Night Journey. It's an amazing building, which took 7 years to complete. Much of the outside is covered in tile, all handmade. I wasn't allowed in, but just being near it and observing the artwork on the outside was pretty great.
The Dome of the Rock, like the Al Aqsa Mosque, commemorates Muhammad's Night Journey. It's an amazing building, which took 7 years to complete. Much of the outside is covered in tile, all handmade. I wasn't allowed in, but just being near it and observing the artwork on the outside was pretty great.
myheartinpalestineII/Flickr

Η Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ αναμένεται να είναι και πάλι προσβάσιμη από σήμερα το πρωί στους πιστούς μουσουλμάνους, καθώς το Ισραήλ αποφάσισε να άρει τους περιορισμούς που επέβαλε την Κυριακή.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε την Τρίτη (χθες) ότι αποφάσισε να άρει τους περιορισμούς πρόσβασης των πιστών μουσουλμάνων στην Πλατεία των Τεμενών, ένα μέτρο που φαίνεται να αποσκοπεί στον κατευνασμό των εντάσεων έπειτα από τρεις εβδομάδες επιθέσεων και συγκρούσεων ανάμεσα σε Παλαιστινίους, ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και ισραηλινούς εποίκους.

Σε μια στιγμή όπου η αύξηση της έντασης είχε δημιουργήσει φόβους για το ξέσπασμα μιας αντιπαράθεσης, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς από την πλευρά του δήλωσε πως δεν επιθυμεί μία "στρατιωτική κλιμάκωση" με το Ισραήλ.

"Η απόφαση είναι να επανέλθουμε στις κανονικές διαδικασίες, χωρίς περιορισμούς πρόσβασης για τους πιστούς" στην πλατεία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της αστυνομίας, Λούμπα Σάμρι. Το βράδυ η εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η άρση των περιορισμών θα ισχύσει από σήμερα.

Τα μέτρα αυτά λήφθηκαν μετά τη δολοφονία, το Σάββατο, από έναν Παλαιστίνιο, δύο Ισραηλινών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Την επομένη η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η είσοδος στην πλατεία απαγορεύτηκε μέχρι νεωτέρας για τους άνδρες κάτω των 50 ετών.

Ο ισραηλινός στρατός και αξιωματούχοι των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας συναντήθηκαν το βράδυ στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με ισραηλινή πηγή ασφαλείας. Η συνάντηση είχε σκοπό την αποκατάσταση της ηρεμίας, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχοι του Ισραήλ, εξέφρασαν αμέσως την ικανοποίησή τους για αυτό το "βήμα στη σωστή κατεύθυνση", προς "την πλήρη αποκατάσταση του στάτους κβο στο Όρος του Ναού", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

Μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα επιταχυνθούν οι τιμωρητικές κατεδαφίσεις, οι δυνάμεις της τάξης κατέστρεψαν την Τρίτη τα σπίτια δύο Παλαιστινίων που είχαν πραγματοποιήσει επιθέσεις.

Στην ανατολική Ιερουσαλήμ, αστυνομικοί, στρατιώτες και πυροτεχνουργοί κατέστρεψαν την κατοικία του Γασάν Αμπού Τζαμάλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιάσερ Άμπου, κάτοικος της συνοικίας Τζαμπάλ Μουκάμπερ.

Το Ισραήλ κατέστρεψε επίσης την κατοικία του Μοχάμεντ Τζάαμπις στην ίδια συνοικία. Οι δύο άνδρες είχαν κατηγορηθεί ως δράστες δύο ξεχωριστών επιθέσεων το 2014. Ο Γασάν Αμπού Τζαμάλ και ο εξάδελφός του σκότωσαν με πυροβόλο όπλο και μαχαίρι τέσσερις εβραίους πιστούς και έναν αστυνομικό σε μια συναγωγή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στις 18 Νοεμβρίου. Σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, όπως ο Μοχάμεντ Τζάαμπις.

Στο πλαίσιο της καταστολής, ο ισραηλινός πρωθυπουργός έδωσε επίσης πλήρη ελευθερία δράσης στην αστυνομία και στον στρατό απέναντι στη βία που διατρέχει τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ και εγείρει το φάσμα μιας νέας Ιντιφάντα.

Στη Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη, περίπου εκατό νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπα και φορώντας την παλαιστινιακή κεφίγιε πέταξαν πέτρες στους ισραηλινούς στρατιώτες μετά την κηδεία του 13χρονου Αμπντελραχμάν Αμπντάλα που σκοτώθηκε τη Δευτέρα από ισραηλινά πυρά. Οι Ισραηλινοί ανταπέδωσαν εκτοξεύοντας δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε χθες το Ισραήλ να διεξαγάγει έρευνα για τα βίαια επεισόδια στην Ιερουσαλήμ. Επέκρινε επίσης τις κατεδαφίσεις σπιτιών και ζήτησε να διεξαχθεί "ταχεία και διαφανής" έρευνα για τον θάνατο του νεαρού Παλαιστίνιου.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην Καλάντια και κοντά στη Χεβρώνα, στη Δυτική Όχθη, καθώς και στη συνοικια Σουάφατ, στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Πενήντα τέσσερις Παλαιστίνιοι διακομίστηκαν στο νοσοκομεία χθες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν ακόμη στη Γιάφα, στην περιοχή του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, όπου "διαδηλωτές, ορισμένοι με καλυμμένα τα πρόσωπα, έριξαν πέτρες κατά της αστυνομίας και επιτέθηκαν και τραυμάτισαν δύο αξιωματικούς", σύμφωνα με τη Λούμπα Σάμρι.

Από την περασμένη Πέμπτη, τέσσερις Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις στη Δυτική Όχθη και στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Από παλαιστινιακής πλευράς, δύο νεαροί που κατηγορούνταν για επιθέσεις με μαχαίρι σκοτώθηκαν στην Ιερουσαλήμ και άλλοι δύο στη Δυτική Όχθη σε συγκρούσεις στη διάρκεια των οποίων ισραηλινοί στρατιώτες κάνουν όλο και περισσότερο χρήση πραγματικών σφαιρών.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο Νετανιάχου είναι και η ανάπτυξη εκατοντάδων επιπλέον στρατιωτών στη Δυτική Όχθη και χιλιάδων αστυνομικών στην Ιερουσαλήμ, καθώς και μία χαλάρωση των κανόνων που επιτρέπουν στα όργανα της τάξης να ανοίξουν πυρ στην Ιερουσαλήμ.

Ανακοίνωσε επίσης χθες την τοποθέτηση καμερών σε όλους τους δρόμους της Δυτικής Όχθης για την προστασία των εποίκων, αφού επισκέφθηκε την περιοχή όπου ένα ζευγάρι ισραηλινών εποίκων σκοτώθηκαν σε μία επίθεση την οποία το Ισραήλ απέδωσε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή