Αποκλεισμός 90 ημερών σε Πλατινί και Μπλάτερ

Αποκλεισμός 90 ημερών σε Πλατινί και Μπλάτερ
Sport24gr

Η Επιτροπή Ηθικής της FIFA τιμώρησε τους Μισέλ Πλατινί, Ζεπ Μπλάτερ και Ζερόμ Βαλκέ με αποκλεισμό 90 ημερών από κάθε εθνική ή διεθνής ποδοσφαιρική δραστηριότητα για «κακοδιαχείριση και κατάχρηση εμπιστοσύνης». Οι ποινές είναι άμεσα εφαρμόσιμες.

Επίσης, ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA, Τσουνγκ Μονγκ-Τζουν, τιμωρήθηκε με εξάμηνο αποκλεισμό αλλά και πρόστιμο ύψους 100.000 ελβετικών φράγκων. Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, οι ποινές είναι άμεσα εφαρμόσιμες: «Κατά τη διάρκεια των αναφερόμενων περιόδων, οι αναφερόμενες προσωπικότητες απαγορεύονται από κάθε δραστηριότητα που έγκειται στο ποδόσφαιρο, είτε εθνική είτε διεθνής».

Η ποινή του 90μερου αποκλεισμού που επιβλήθηκε στον πρόεδρο της UEFA (Μισέλ Πλατινί), τον πρόεδρο της FIFA (Ζεπ Μπλάτερ) και τον προσφάτως παραιτηθέντα γενικό γραμματέα της FIFA (Ζερόμ Βαλκέ) μπορεί να συνοδευτεί από επιπρόσθετο αποκλεισμό 45 ημερών, αργότερα.

Τα πρώτα ονόματα των αντικαταστατών

Το μόνο που μένει να φανεί τώρα, είναι τα ονόματα που θα αντικαταστήσουν Ζεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί, στην προεδρία των FIFA και UEFA αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο 69χρονος Καμερουνέζος, Ισά Χαγιατού, είναι πιθανότερο ν' αναλάβει πρόεδρος της FIFA, ενώ ο 65χρονος Ισπανός, Άνχελ Μαρία Βιγιάρ (νυν πρόεδρος της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας), πρόεδρος της UEFA.

Παραμένει υποψήφιος πρόεδρος της FIFA ο Πλατινί

Παρά τις ανωτέρω ποινές, ο Μισέλ Πλατινί παραμένει υποψήφιος πρόεδρος της FIFA και υποψήφιος διάδοχος του Ζεπ Μπλάτερ στο ανώτατο αξίωμα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. «Για πολλές εβδομάδες συνεργάστηκα με την Αρχή κι ακολούθησα τις διαδικασίες, δεν έχει καμία σχέση με τη FIFA. Θα αγωνιστώ, μέχρι να λάμψει η αλήθεια. Κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει, γι' αυτό. Την Πέμπτη το πρωί, παρέδωσα τις επιστολές στήριξης που απαιτούνται για την υποψηφιότητά μου», αναφέρει ο Μισέλ Πλατινί.

Η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή των υποψηφιοτήτων για την προεδρία της FIFA, είναι η 26η ημέρα του τρέχοντος μηνός, Οκτωβρίου. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στη παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία είναι προγραμματισμένες για την 26η Φεβρουαρίου του 2016.

Αντίδραση από Μπλάτερ

Με την ανακοίνωση του 90ημερου αποκλεισμού από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα, ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση περνώντας στην αντεπίθεση:«Η Επιτροπή Ηθικής δεν ακολούθησε τον κώδικα της διαδικασίας, που στιγματίζει τον Ζεπ Μπλάτερ. Θα έπρεπε να είχε γίνει ακρόαση. Η τιμωρία θα πρέπει να αρθεί, εάν η έρευνα - η οποία διήρκεσε μόλις δύο εβδομάδες - δεν δώσει κάποιο στοιχείο. Ο Ζεπ Μπλάτερ είναι πρόθυμος να αποδείξει ότι δεν έκανε τίποτε λάθος».

Πηγή: Sport24gr

Δημοφιλή