Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις εξαπολύουν μεγάλη αντεπίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις εξαπολύουν μεγάλη αντεπίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους

Οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την ανακατάληψη πόλεων και περιοχών από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του στρατού της Συρίας, Αλί Αμπντουλάχ Αγιούμπ, η επιχείρηση αυτή είναι εφικτή χάρη στους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

«Οι αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε η αεροπορία της Ρωσίας κατέστρεψαν την ικανότητα της διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, καθώς και άλλων οργανώσεων» είπε ο Αγιούμπ σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Russian Today (RT).

Η ίδια πηγή ανέφερε πως οι ρωσικοί βομβαρδισμοί που ξεκίνησαν πριν από μια εβδομάδα έχουν πλήξει περισσότερους από 100 στόχους σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Φαϊζάλ Μεκντάντ «οι ρωσικές επιθέσεις που διεξήχθησαν αυτές τις ημέρες έχουν επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα που ξεπερνούν όσα έχουν καταφέρει μέσα σε ένα χρόνο οι δυνάμεις που μάχονται υπό τις ΗΠΑ το Ισλαμικό Κράτος».

Νωρίτερα, τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι κυβερνητικές δυνάμεις αναπτύσσονται σε αρκετές συριακές επαρχίες με τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση να λαμβάνει χώρα στη Χάμα, περίπου 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα τη Δαμασκό.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο του Λιβάνου Al-Manar ο συριακός στρατός στη Χάμα έχει καταφέρει να διεισδύσει περίπου 50 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη και έχει καταφέρει να ανακαταλάβει αρκετές πόλεις και σημαντικά, από στρατηγικής απόψεως, ορεινά σημεία από τις δυνάμεις της Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία. Επίσης οι δυνάμεις του Ασάντ δίνουν μάχες και στην επαρχεία Ιντλίπ.

Εν τω μεταξύ η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με αεροπορικές επιθέσεις που στοχεύουν το Ισλαμικό Κράτος.

Ειδικότερα στο βίντεο οι αεροπορικές επιδρομές να χτυπούν ένα κέντρο διοικήσεων του Ισλαμικού Κράτους κοντά στο χωριό Ταμάνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Ένα πλήγμα ακριβείας έπληξε τα οχυρά των τρομοκρατών με αποτέλεσμα να εκραγούν αποθήκες πυρομαχικών και αυτοκίνητα προκαλώντας την απόλυτη καταστροφή του σημείου».

Σύμφωνα με τον ίδιο μια αποθήκη με καύσιμα που χρησιμοποιούσαν οι τζιχαντιστές για ανεφοδιασμό κοντά στην πόλη Κχαν αλ Ασάλ επίσης ισοπεδώθηκε.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος είπε ότι σε 22 αεροπορικές εξόδους τα ρωσικά μαχητικά κατάφεραν πλήγματα σε 27 στόχους.

Την ίδια ώρα οι ρωσικές επιχειρήσεις προκαλούν την αντίδραση του ΝΑΤΟ το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με την μεγαλύτερη πρόκληση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο όπως κατέστη σαφές και κατά την Σύνοδο των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου κλήθηκε να υπερασπιστεί τη σύμμαχό της Τουρκία η οποία διαμαρτυρήθηκε σφόδρα για τις ρωσικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της αλλά και να επιχειρήσει να πάει ένα βήμα παραπέρα διπλασιάζοντας σε 40.000 τον αριθμό των ανδρών που μετέχουν στη δύναμη ταχείας ανταπόκρισης.

Όπως σχολιάζουν αρκετά δυτικά μέσα ενημέρωσης, η Ρωσία και με τη νέα στρατιωτική επιχειρησιακή της δράση στη Συρία, φαίνεται να δοκιμάζει την αξιοπιστία της Συμμαχίας και να την προκαλεί σε επίπεδο θεμελιακών αρχών, δηλαδή την αρχή της «συλλογικής άμυνας» όταν απειλείται ένα κράτος μέλος.

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας κατά οποιασδήποτε απειλής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του Οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ τονίζοντας πως ο Οργανισμός στέκεται αλληλέγγυος προς την Τουρκία.

Δημοφιλή