Ομιλία Τσίπρα: Επίθεση στη ΝΔ, στόχοι για το αύριο και βεβαιότητες ότι αυτή θα είναι η τετραετία εξόδου από την κρίση

Ομιλία Τσίπρα: Επίθεση στη ΝΔ, στόχοι για το αύριο και βεβαιότητες ότι αυτή θα είναι η τετραετία εξόδου από την κρίση

Επίθεση στη ΝΔ, στόχοι για το αύριο και βεβαιότητες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα αλλάξει την Ελλάδα ριζικά. Από το βήμα της Βουλής, λίγο πριν την ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, κατηγορώντας την επί της ουσίας ότι επιδίδεται σε στείρα αντιπολίτευση χωρίς αντιπροτάσεις, χωρίς σχέδιο και χωρίς συνεργασία.

«Καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, βασική γραμμή της ΝΔ ήταν η συνεργασία και η δυνατότητα συγκρότησης του μεγάλου συνασπισμού. Όλα αυτά τα ακυρώσατε σε μόλις μία μέρα. Ήρθατε να μας πείτε τώρα, ότι κατά βάθος είστε αντιμνημονιακοί», είπε ο κ. Τσίπρας.

Όμως έκανε και μια εκτίμηση: «Με όποιον αρχηγό, δεν πρόκειται να δείτε εξουσία ούτε αυτή την τετραετία, ούτε την επόμενη. Η ΝΔ δεν μας είπε ποιο είναι το σχέδιό της για την έξοδο από την κρίση. Οι πραγματικές δυνάμεις που αξίζουν στην Ευρώπη, δεν είστε εσείς, αλλά εμείς που αναδείξαμε τις προοπτικές δημιουργίας μίας άλλης Ευρώπης. Πήραμε μία πολύ δύσκολη απόφαση να δώσουμε τη μάχη εντός της Ευρώπης, με βαρύ κόστος».

Απάντηση στην αντιπολίτευση

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει απάντηση και στα όσα καταλογίζουν στην κυβέρνησή του η αντιπολίτευση.

Πρώτα από όλα για τα όσα αναφέρει η ΝΔ ότι η 7μηνη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αύξησε το χρέος της χώρα κατά 90 δισ. ευρώ. «Είναι ψέμα ότι φεσώσαμε τη χώρα 90 δισ. Αυτό που κάναμε είναι να ανταλλάξουμε το βραχυπρόθεσμο χρέος με μακροπρόθεσμο, με χαμηλότερο μάλιστα επιτόκια. Πρόκειται ουσιαστικά για αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν αυξήσαμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες, αντίθετα τις μειώσαμε», είπε και πρόσθεσε: «Εάν θα πληρώσει ο ελληνικός λαός τα 25 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης θα φανεί από την πώληση των τραπεζικών μετοχών στους ιδιώτες. Αυτά τα 25 δισ. δεν τα δημιούργησαν τα capital controls. Τα κόκκινα δάνεια τα δημιούργησαν τα capital controls ή εξοντωτική πολιτική της τελευταίας πενταετίας ή μήπως το PSI;».

«Τα δικά τους κάστανα βγάζουμε από τη φωτιά. Τα δικά τους ερείπια προσπαθούμε να συμμαζέψουμε», συμπλήρωσε.

«Μας ασκείτε κριτική για το ασφαλιστικό», είπε και διερωτήθηκε: «Γιατί όμως δεν λέτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό; Ότι εσείς ευθύνεστε για την σημερινή εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων μετά το καταστροφικό PSI και με την υλοποίηση μιας πολιτικής που συρρίκνωσε την ελληνική οικονομία κατά 25% και εκτίναξε την ανεργία στο 27%;».

Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τόνισε ότι η αντιπολίτευση δεν θυμάστε ότι πανηγύριζε «με χαιρεκακία κατή την περίοδο που οι δανειστές έκλειναν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προκαλώντας ασφυξία στην ελληνική οικονομία».

«Μας λέτε ότι για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών ευθύνονται τα capital controls αλλά δεν λέτε κουβέντα για το γεγονός ότι δαπανήσατε πάνω από 40 δισ. για τις ελληνικές Τράπεζες χωρίς καν να αγγίξετε την μεγάλη πληγή των κόκκινων δανείων» ανέφερε επίσης.

«Η αλήθεια είναι ότι είναι η δική μας κυβέρνηση που κατάφερε με σκληρή διαπραγμάτευση να μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων εξασφαλίζοντας δημοσιονομικό χώρο 20 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία» συνέχισε.

Και διερωτήθηκε ποιο είναι το σχέδιο της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση. «Δεν μας είπατε ποιο είναι το στρατηγικό σας όραμα γι αυτόν τον τόπο. Δεν μας είπατε πώς θα εξασφαλίζατε 5 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 όπως προέβλεπε το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Πόσα νέα μέτρα χρειάζονταν για να πιάσετε αυτό το στόχο; Τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο κύριος Σταϊκούρας έχει δημοσίως παραδεχτεί ότι δεν θα είχατε να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις τον Φεβρουάριο του 2015».

Οι στόχοι για την επόμενη μέρα

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων αναφέρθηκε σε τέσσερις μεγάλες μάχες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση: Την μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μάχη για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, τη μάχη για το νέο ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και τη μάχη για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Περίμενα λοιπόν ότι σε αυτά τα μέτωπα η αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις θα ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα για συμπόρευση ώστε να δώσουμε από κοινού αυτούς τους αγώνες».

Από αύριο συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά – είπε ο κ. Τσίπρας- και τον αγώνα ώστε:

  • Να διευρύνουμε τις κοινωνικές παροχές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
  • Να στηρίξουμε αποφασιστικά το σύστημα υγείας με στόχο την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών
  • Να ενισχύσουμε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας που ήδη αποδίδει καρπούς και να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη και μάυρη εργασία
  • Να αποδώσουμε δικαιοσύνη υποστηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις το έργο της δικαστικής εξουσίας που πλέον μπορεί απερίσπαστη, χωρίς παρεμβάσεις και άνωθεν πιέσεις να επιτελέσει το έργο και την αποστολή της.
  • Να προχωρήσουμε στην άμεση ψήφιση του νομοσχεδίού για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες
  • Να διευρύνουμε τους φορολογικούς ελέγχους και να ολοκληρώσουμε την διαστάυρωση των στοιχείων των καταθέσεων και των φορολογικών δηλώσεων της προηγούμενης δεκαετίας
  • Να ψηφίσουμε τα νομοσχέδια για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων και καπνικών
  • Να ανοίξουμε έναν πλατύ κοινωνικό διάλογο για την μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη το σύστημα εκπαίδευσης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα περάσει γρήγορα τον κάβο της πρώτης αξιολόγησης, θα κλείσει τα μεγάλα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης και του χρέους και θα προχωρήσουμε με σταθερό βήμα ώστε να αλλάξουμε την Ελλάδα ριζικά.

Για ΜΜΕ

Αναφερόμενος στην περίοδο της διακυβέρνησης του, αναφέρθηκε στην εχθρική στάση που τήρησε η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ. «Δεν παραπονέθηκα σε κανένα εκδότη, σε κανένα ιδιοκτήτη ΜΜΕ. Γι' αυτό σήμερα έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από τα ποσοστά μας. Γι' αυτό δεν χρωστάμε τίποτα και σε κανένα», σημείωσε και κάλεσε όλους να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, το οποίο θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Εξωτερική πολιτική

Αναφορικά με την κριτική για την υποβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η χώρα έχει μία ενεργή, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. «Μπορεί να διαφωνείτε μ' αυτήν, αλλά κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Για εμάς, ενεργή εξωτερική πολιτική σημαίνει η χώρα να παραμένει ως κόμβος σε τρεις ηπείρους, σε επάλληλους κύκλους κρίσης».

Στα επί μέρους, τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, αναθερμάνθηκαν οι σχέσεις με τη Ρωσία, την Αίγυπτο και την Κίνα, ενώ διατηρήθηκε σε καλό επίπεδο η συνεργασία με τις ΗΠΑ. «Στον ΟΗΕ αναδείξαμε ότι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίλυση του Κυπριακού», πρόσθεσε «ώστε να τελειώσει με αίσιο τέλος η τραγωδία του νησιού. Στεκόμαστε στο πλευρό των προσπαθειών του κ. Αναστασιάδη. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής στο βόρειο τμήμα. Η λύση πρέπει να τερματίζει την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Παρέμβαση σε Βούτση

Ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του απάντησε και στις δυσφορίες που εκφράστηκαν από βουλευτές της αντιπολίτευσης επειδή δεν πρόλαβαν να μιλήσουν. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουής του είπε ότι σωστά ανέφερε πως έπρεπε να μιλήσουν οι υπουργοί, καθώς είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ωστόσο συνέστησε στο μέλλον να εναλλάσσονται οι υπουργοί της κυβέρνησης με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Δημοφιλή