Η Ρωσία προκαλεί το ΝΑΤΟ που βρίσκεται αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη πρόκληση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.Οι αποφάσεις της Συνόδου

Η Ρωσία προκαλεί το ΝΑΤΟ και η Συμμαχία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Αντιμέτωπο με την μεγαλύτερη πρόκληση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο βρίσκεται το ΝΑΤΟ όπως κατέστη σαφές και κατά την Σύνοδο των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών του, στις Βρυξέλλες. Ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου κλήθηκε να υπερασπιστεί τη σύμμαχό της Τουρκία η οποία διαμαρτυρήθηκε σφόδρα για τις ρωσικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της αλλά και να επιχειρήσει να πάει ένα βήμα παραπέρα διπλασιάζοντας σε 40.000 τον αριθμό των ανδρών που μετέχουν στη δύναμη ταχείας ανταπόκρισης.

Όπως σχολιάζουν αρκετά δυτικά μέσα ενημέρωσης, η Ρωσία και με τη νέα στρατιωτική επιχειρησιακή της δράση στη Συρία, φαίνεται να δοκιμάζει την αξιοπιστία της Συμμαχίας και να την προκαλεί σε επίπεδο θεμελιακών αρχών, δηλαδή την αρχή της «συλλογικής άμυνας» όταν απειλείται ένα κράτος μέλος.

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας κατά οποιασδήποτε απειλής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του Οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ τονίζοντας πως ο Οργανισμός στέκεται αλληλέγγυος προς την Τουρκία.

Στηρίζουμε την Τουρκία απέναντι στη Ρωσία

Οι δηλώσεις του, μεταφράστηκαν ποικιλοτρόπως, ακόμη και ως δήλωση ετοιμότητας του ΝΑΤΟ να αποστείλει στρατεύματα στην Τουρκία προκειμένου να υπερασπιστεί τη χώρα-μέλος της κατά οποιουδήποτε εχθρού- στην προκειμένου περίπτωση η δήλωση αφορά τη Ρωσία. Αξίζει δε να σημειωθεί πως οι υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας, απορρίπτουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί «ατυχήματος».

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως η Συμμαχία οριστικοποίησε τα σχέδια για τη δύναμη ταχείας αντίδρασης που θα απαρτίζεται από έως και 40.000 άνδρες, αριθμός διπλάσιος από τον αρχικό σχεδιασμό. Παράλληλα όμως δόθηκε και το «πράσινο φως» καθώς και για τα νέα αρχηγεία του ΝΑΤΟ σε Ουγγαρία και Σλοβακία.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ συμπλήρωσε με νόημα πως «όλα αυτά στέλνουν ένα καθαρό μήνυμα σε όλους τους πολίτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ θα σας υπερασπιστεί».

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, οι υπουργοί Άμυνας παρείχαν νέες διαβεβαιώσεις για την προστασία συμμαχικών κρατών μπροστά στην «κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας», σχολιάζοντας ιδιαίτερα επικριτικά την εμπλοκή της Μόσχας στη Συρία με τους συμμετέχοντες να τονίζουν πως θα πρέπει να διακοπεί η παροχή στήριξης του Κρεμλίνου προς το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Επίσης κοινή εκτίμηση ήταν πως οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας δεν έχουν ως πραγματικό στόχο- ή έστω μοναδικό- να εξασθενίσουν την παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία αλλά μάλλον να παράσχουν στρατιωτική υποστήριξη στον υπό αμφισβήτηση πρόεδρο τη Συρίας και να πλήξει τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών. Κατηγορίες βέβαια που η Μόσχα, αρνείται σθεναρά επιμένοντας πως διεξάγει έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας των τζιχανιστών.

Ρωσία: Θα απαντήσουμε ανάλογα

«Απαντώντας» στις ανακοινώσεις του Οργανισμού, η Μόσχα προειδοποιεί πως όποια κίνηση στα σύνορά της θα προκαλέσει «αντίστοιχες» κινήσεις από την πλευρά της. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, τα επιχειρήματα που προβάλει το ΝΑΤΟ για να μετακινήσει τις υποδομές της ακόμη πιο κοντά στα σύνορα της χώρας δεν αποτελούν τίποτε λιγότερο από ένα «καμουφλάζ» για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών της Συμμαχίας.

«Εφευρέθηκε μια δικαιολογία σχετικά με μια υποτιθέμενη απειλή από τη Ρωσία. Αλλά αυτή αποτελεί απλά ένα καμουφλάζ που χρησιμοποιείται για να συγκαλύψει τα σχέδια επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά μας» ανέφερε στο Ria Novosti ο Ντιμίτρι Πεσκόφ κάνοντας λόγο για μια μεγάλη αύξηση στη στρατιωτική παρουσία της Συμμαχίας κοντά στα σύνορα της χώρας, προσθέτοντας πως αυτή η κίνηση δεν είναι κάτι καινούριο- αφού η πρόθεση, σύμφωνα με το Κρεμλίνο ήταν γνωστή. «Φυσικά, κάθε σχέδιο του ΝΑΤΟ να φέρει ακόμη πιο κοντά τις στρατιωτικές της δομές κοντά στη Ρωσική Δημοκρατία, θα οδηγήσει στη λήψη των απαιτούμενων αποφάσεων (σσ από πλευράς της Μόσχας), για να αποκατασταθεί η απαραίτητη ισορροπία».

Νωρίτερα, η Μόσχα διευκρίνιζε πως επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με την Τουρκία, τονίζοντας μάλιστα πως οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία στοχεύουν επίσης στη διασφάλιση των τουρκικών συνόρων.

Για τις δε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, ο κ.Πεσκόφ, υποστήριξε πως στοχεύουν στη διασφάλιση της σταθερότητας στη περιοχή.

(Με πληροφορίες από Guardian, Νew York Times, BBC, Russia Today)

Δημοφιλή