Διπλή βομβιστική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας - Δεκάδες οι νεκροί

Διπλή βομβιστική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας - Δεκάδες οι νεκροί

Δύο εκρήξεις σε διασταύρωση στο κέντρο της Άγκυρας, έξω από σιδηροδρομικό σταθμό, είχαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 95 νεκρούς και τουλάχιστον 246 τραυματίες.

Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι επρόκειτο για «τρομοκρατική επίθεση» και εξετάζουν ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους βομβιστής αυτοκτονίας ευθύνεται γι' αυτήν. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε δημοσιογράφους τόνισε ότι «υπάρχουν πολύ ισχυρές αποδείξεις ότι αυτή η επίθεση διαπράχθηκε από δύο βομβιστές αυτοκτονίας» ενώ καταφέρθηκε και εναντίον του επικεφαλής του κουρδικού κόμματος της χώρας, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον οποίο κατηγόρησε ότι φέρει ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet, oι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο μετά τις 10.00 στις δύο πλευρές της εξόδου από τον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, όπου συγκεντρώνονταν υποστηρικτές του φιλοκουρδικού HDP. Οι εκρήξεις έλαβαν χώρα εν όψει σχεδιασμένης ειρηνευτικής διαδήλωσης από συνδικαλιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ με σκοπό τη διαμαρτυρία κατά της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και το κουρδικό ΡΚΚ.

Διαδήλωση στην Κωνσταντινόυπολη: «Ερντογάν παραιτήσου»

Το βράδυ του Σαββάτου εκατοντάδες διαδηλωτές φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και επιχειρούν να πραγματοποιήσουν πορεία προς την κεντρική πλατεία Ταξίμ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τις βομβιστικές επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 86 ανθρώπων στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

«Ερντογάν παραιτήσου» και «Δολοφόνε AKP» (το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) είναι ορισμένα από τα συνθήματα που φωνάζουνεπιρρίπτοντας στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του την ευθύνη. Αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, με την υποστήριξη δύο οχημάτων που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση, παρακολουθούν τους διαδηλωτές.

Άγκυρα Έκρηξη

Αντιδράσεις των τουρκικών κομμάτων

Ο επικεφαλής του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν το αξίζει αυτό και ανακοίνωσε πως το κόμμα του ματαιώνει όλες τις σημερινές συναντήσεις και ότι είναι έτοιμο να δώσει κάθε στήριξη για να σταματήσει η τρομοκρατία.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο»: Με τη δήλωση αυτή σχολίασε τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί στην 'Αγκυρα, ο αρχηγός του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;», αναρωτήθηκε ο Ντεμιρτάς και σημείωσε: «Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική».

Σημειώνεται πως η τουρκική αστυνομία έριξε προειδοποιητικά πυρά για να διαλύσει ομάδα διαδηλωτών που προσπαθούσα να φτάσουν στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού όπου σημειώθηκε η διπλή έκρηξη. Οι διαδηλωτές, που σκόπευαν να συμμετάσχουν το απόγευμα στη διαδήλωση υπέρ της ειρήνης, φώναζαν συνθήματα όπως «Δολοφόνοι αστυνομικοί» όταν απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Στο μεταξύ, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έδωσε εντολή στα μέλη του να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία, εκτός και αν δεχτούν επίθεση, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat που πρόσκειται στην οργάνωση αυτή.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι οι επικεφαλής του ΡΚΚ έλαβαν την απόφαση αυτή ανταποκρινόμενοι σε εκκλήσεις εντός και εκτός της Τουρκίας. Οι Κούρδοι μαχητές θα πρέπει να αποφύγουν ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή «δίκαιων εκλογών» στην Τουρκία την 1η Νοεμβρίου.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και του ΡΚΚ έχουν κλιμακωθεί από τον Ιούλιο, κατά τον οποίο η Τουρκία άρχισε αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεών, υποστηρίζοντας ότι απαντά σε «αυξημένες επιθέσεις» εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Εκατοντάδες έχουν έκτοτε χάσει τη ζωή τους. Επίσης, σημειώνεται ότι σε τρεις εβδομάδες αναμένονται βουλευτικές εκλογές, και η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές ασφαλείας, που θεωρείται πως περιλαμβάνουν το Ισλαμικό Κράτος και αριστερές οργανώσεις στο εσωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Ιουνίου, δύο ημέρες πριν τις εκλογές οι οποίες έφεραν το HDP στη Βουλή, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκέντρωση του κόμματος στο Ντιγιάρμπακιρ. Επίσης, 33 ήταν οι νεκροί σε επίθεση στις 20 Ιουλίου σε συγκέντρωση σοσιαλιστικής οργάνωσης νέων, η οποία αποδόθηκε στο Ισλαμικό Κράτος.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης - Επεισόδια στο Ντιγιάρμπακιρ

Όπως μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, 10.000 διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων της Τουρκίας.

Κρατώντας ένα μεγάλο πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «γνωρίζουμε τους δολοφόνους», οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Ερντογάν, δολοφόνε» ή «η ειρήνη θα επικρατήσει» ήταν κάποια από τα συνθήματα στα χείλη των συμμετεχόντων που πλημμύρισαν την λεωφόρο Ιστικλάλ.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν πλαισιώσει την πορεία, που πραγματοποιήθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα, κυρίως στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης να κάνουν χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με έναν άλλο φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στη Σμύρνη (δυτικά), το Μπατμάν, την Ούρφα και το Βαν (νοτιοανατολικά).

Δημοφιλή