Μετά τη σοκολάτα ήρθε το δεύτερο χτύπημα: Ο καφές ίσως να οδεύει προς ολική εξαφάνιση

Μετά τη σοκολάτα ήρθε το δεύτερο χτύπημα: Ο καφές ίσως να οδεύει προς ολική εξαφάνιση
tired woman staying awake with coffee and air horn
Tara Moore via Getty Images
tired woman staying awake with coffee and air horn

Εάν μια μέρα ζητήσετε να πιείτε καφέ και σας πουν ότι τελείωσε, μην βιαστείτε να απαντήσετε: «Και γιατί δεν αγοράζουμε;». Επειδή ίσως εκείνη να είναι η μέρα που το λατρεμένο ρόφημα θα έχει όντως τελειώσει. Για πάντα.

Η Αντρέα Ίλι, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας καφέ Illy, είπε στο Bloomberg την προηγούμενη εβδομάδα ότι η παγκόσμια παραγωγή καφέ θα πρέπει να φτάσει από 40 έως και 60 εκατ. σακούλες την επόμενη δεκαετία, έτσι ώστε να αντεπεξέλθει στη ζήτηση. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου απειλεί επίσης τις φυτείες, όπως και οι χαμηλές τιμές που αποθαρρύνουν τους αγρότες.

Και τα νέα δεν είναι πολύ καλά. «Αργά ή γρήγορα, σε κάποιους μήνες ή χρόνια, θα πρέπει να πάρουμε μία θαρραλέα απόφαση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε,» λέει. «Δεν γνωρίζουμε από που θα παραχθεί αυτός ο καφές».

Η σημαντικότερη αύξηση της ζήτησης έρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία και Βραζιλία, με την τελευταία να παράγει την περισσότερη ποσότητα καφέ παγκοσμίως, σύμφωνα με την Washington Post. H χώρα έζησε το 2014 τη χειρότερη ξηρασία που είχε εδώ και δεκαετίες, η οποία κατέστρεψε τις φυτείες καφέ και οδήγησε σε αύξηση των τιμών κατά 50%.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ προέβλεψε τον περασμένο Ιούνιο ότι η υποχώρηση της παραγωγής του καφέ θα σταματήσει τις χρονιές 2015-2016, αλλά η εξαντλητική κατανάλωση και οι εξαγωγές αναμένεται να φέρουν τα αποθέματα σε ιστορικό χαμηλό τεσσάρων ετών.

«Η κλιματική αλλαγή θα έχει τεράστια επίδραση, και έτσι πρέπει να επιμείνουμε στο ότι ο τομέας -και όλοι- πρέπει να δουλέψει μαζί, αλλιώς όλοι θα είμαστε χαμένοι», λέει σχετικά ο ειδικός της κλιματικής αλλαγής Πήτερ Λέντεραχ στην Guardian.

Σας έχουμε όμως και άλλα άσχημα νέα. Ο καφές δεν είναι το μοναδικό είδος απόλαυσης υπό εξαφάνιση. Το φυστικοβούτυρο, η σοκολάτα, η μπίρα craft, τα φρέσκα ψάρια και οι μπανάνες κινδυνεύουν επίσης να εξαφανιστούν από το μενού μας. Ίσως πρέπει λοιπόν να αρχίσουμε να πίνουμε από τώρα τσάι, για να να συνηθίζουμε!