ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/10/2015 04:24 EEST

Σχέδιο για υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος από συνταξιούχους και δημόσιους υπάλληλους

Sooc

Σχέδιο που προβλέπει την υποχρέωση των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων να ξοδεύουν τις μισές αποδοχές τους για αγορές μόνο με χρήση κάρτας φέρεται να επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής. το σχέδιο προβλέπει ουσιαστική διατήρηση των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών που ισχύουν σήμερα, με το όριο αναλήψεων σε μετρητά για συνταξιούχους και υπαλλήλους του Δημοσίου να μειώνεται σε 150 ευρώ την εβδομάδα, από 420 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν να ξοδεύουν την μισή τους σύνταξη ή τον μισό τους μισθό μόνο με την χρήση πλαστικού χρήματος. Το σχέδιο αυτό θα συνοδεύεται και από κίνητρα για τους χρήστες, όπως για παράδειγμα πίστωση για αγορές σε ποσοστό 20%-30% που θα παρέχουν μεγάλα σούπερ-μάρκετ και άλλες εταιρείες, στη βάση συμφωνίας που θα συνάπτουν με το υπουργείο Οικονομικών.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως το μέτρο αυτό εξετάζεται γιατί υπολογίζεται ότι μέρος των 420 ευρώ που σηκώνουν οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι καταναλώνεται χωρίς απόδειξη. Από αυτό θα εξαιρεθούν τα άτομα άνω των 75 ετών, αλλά και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.

Πηγή: Βήμα