Με 19 άρθρα το πολυνομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση έως τη Δευτέρα

Με 19 άρθρα το πολυνομοσχέδιο τη Δευτέρα στη Βουλή
Sooc

Με 19 άρθρα και όχι με ένα άρθρο, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το βράδυ του Σαββάτου έως το πρωί της Δευτέρα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 2 δισ ευρώ.

Το νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, περιλαμβάνει συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ρυθμίσεις δημοσιονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει το νέο ποινολόγιο της εφορίας στο οποίο προβλέπεται αυτόματη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων ακόμα και στο 100% για περιπτώσεις μη απόδοσης ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ. Συγκεκριμένα στην περίπτωση αυτή δεσμεύεται το 50% των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχομένου των θυρίδων του υπόχρεου. Το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες, δεσμεύονται στο σύνολό τους

Επιπλέον φέρνει τις νέες αυξήσεις στους συντελεστές ενοικίων από το 11% στο 15% για εισόδημα από ενοίκια έως 12.000ευρώ και από το 33% στο 35% για εισόδημα άνω των 12.000ευρώ. Η αύξηση των συντελεστών ισχύει αναδρομικά από 1.1.2015. Σε συνδυασμό μάλιστα με την κατάργηση της εκχώρησης στο Δημόσιο των ανείσπρακτων ενοικίων, πολλοί ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει.

Αναφορικά με την φοροδιαφυγή το πολυνομοσχέδιο αναφέρει ότι πραγματοποιεί έγκλημα φοροδιαφυγής όποιος με πρόθεση αποκρύπτει εισοδήματα, στοιχεία και ειδικά όταν δεν υποβάλλει δήλωση για οποιοδήποτε είδος φορολογίας. Επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 2 ετών για την αποφυγή πληρωμής φόρου πάνω από 100.000 ευρώ ή άνω των 50.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για ΦΠΑ.

Στο ασφαλιστικό το πολυνομοσχέδιο ορίζει νέα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στο Δημόσιο αυξάνοντας αναδρομικά από την 19η Αυγούστου του 2015 τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022. Ταυτόχρονα επιβάλλεται πρόστιμο επιπλέον 10% σε όσους επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από τα προβλεπόμενα νέα όρια.

Παράλληλα, το πολυνομοσχέδιο, καταργεί τη δυνατότητα να χρηματοδοτούνται τα ελλειμματικά Ταμεία από τον "κουμπαρά" του ασφαλιστικού (ΑΚΑΓΕ) και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Σεπτεμβρίου του 2015 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018. Επίσης, καταργείται η δυνατότητα επιλογής έως δύο κατωτέρων ασφαλιστικών κλάσεων στο ΕΤΑΑ (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί), η δυνατότητα συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων χρεών - μελλοντικής σύνταξης ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και η αποποινικοποίηση των οφειλών προς των ΟΑΕΕ.

Δημοφιλή