Νέες επιθέσεις με μαχαίρια στο Ισραήλ

Νέες επιθέσεις με μαχαίρια στο Ισραήλ
A Palestinian demonstrator raises a knife, during clashes with Israeli police, in Shuafat refugee camp in Jerusalem, Friday, Oct. 9, 2015. Recent days have seen a string of attacks by young Palestinians with no known links to armed groups who have targeted Israeli soldiers and civilians at random, complicating Israeli efforts to contain the violence, which has been linked to tensions over a sensitive Jerusalem holy site. (AP Photo/Mahmoud Illean)
A Palestinian demonstrator raises a knife, during clashes with Israeli police, in Shuafat refugee camp in Jerusalem, Friday, Oct. 9, 2015. Recent days have seen a string of attacks by young Palestinians with no known links to armed groups who have targeted Israeli soldiers and civilians at random, complicating Israeli efforts to contain the violence, which has been linked to tensions over a sensitive Jerusalem holy site. (AP Photo/Mahmoud Illean)
ASSOCIATED PRESS

Ισραηλινός στρατιώτης δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι απόψε μέσα σε ένα λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ και ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, έγινε γνωστό από την αστυνομία.

Πρόκειται για την τέταρτη επίθεση με μαχαίρι που σημειώνεται από το πρωί της Δευτέρας.

Ο στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Ο δράστης ήταν «μέλος μιας μειονότητας», ανέφερε η αστυνομία, χωρίς να προσδιορίσει αν ήταν Άραβας Ισραηλινός ή Παλαιστίνιος.

Νωρίτερα, σε άλλη επίθεση με μαχαίρια το απόγευμα στον εβραϊκό οικισμό Πισγκάτ Ζέεβ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, δύο άνδρες τραυμάτισαν δύο νεαρούς Εβραίους. Ο ένας από τους δράστες σκοτώθηκε από σφαίρες ενώ ο άλλος τραυματίστηκε. «Τα θύματα είναι δύο ανήλικοι Εβραίοι, ο ένας φέρει ελαφρά τραύματα και ο άλλος έχει τραυματιστεί σοβαρά» ανέφερε η αστυνομία.

Αυτή ήταν η τρίτη επίθεση που σημειώθηκε τη Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ και η 18η εναντίον Ισραηλινών ή εβραίων από τις 3 Οκτωβρίου.

Στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Τζαλαζούν, στη Δυτική Όχθη, κηδεύτηκε ο 13χρονος Άχμεντ Σαράκε που σκοτώθηκε την Κυριακή σε ταραχές στη Ραμάλα. Πολλά παιδιά, ορισμένα από τα οποία φορούσαν στρατιωτικές στολές και κουκούλες και κρατούσαν ψεύτικα όπλα, αναμίχθηκαν με το πλήθος των εκατοντάδων ανθρώπων που μετέφερε στα χέρια το άψυχο σώμα του 13χρονου, τυλιγμένο σε μια παλαιστινιακή σημαία.

«Έφυγε χωρίς να μου το πει. Είδα στην τηλεόραση ότι υπήρχε έναν νεκρός και μετά μου είπαν ότι ήταν ο Άχμετ», αφηγήθηκε θρηνώντας η μητέρα του, Χούντα.

Το Ισραήλ στο μεταξύ ανακοίνωσε ότι πέτυχε να κατέβουν από τον ιστότοπο YouTube παλαιστινιακά βίντεο που «παρακινούσαν σε δολοφονίες» . Τα βίντεο, που έδειχναν Παλαιστίνιους να μαχαιρώνουν Ισραηλινούς ή να ρίχνουν πέτρες εναντίον στρατιωτών, πολλαπλασιάστηκαν στον ιστότοπο αυτό από τις αρχές του μήνα.

«Πολλά βίντεο, κυρίως της Χαμάς, που υποκινούσαν σε πράξεις βίας, στο μίσος και στον φόνο Ισραηλινών και Εβραίων κατέβηκαν μετά το σχετικό αίτημά μας προς το YouTube» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Εμανουέλ Ναχσόν.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλκι κατηγόρησε σήμερα τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι επιδιώκει να υποκινήσει μια τρίτη Ιντιφάντα, δηλαδή την αναβίωση της βίας τόσο στο Ισραήλ όσο και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Ο Νετανιάχου θέλει να προκαλέσει μια τρίτη Ιντιφάντα. Ο Νετανιάχου θέλει να απομακρύνει την προσοχή από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, όπου έχει αποτύχει παταγωδώς» είπε ο Μάλκι μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο μιας συνέντευξης Τύπου στη Βιένη.

Ο Μάλκι βρίσκεται στην Αυστρία για να παραστεί στην τελετή έπαρσης της παλαιστινιακής σημαίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Βιένη, δώδεκα ημέρες μετά από μια παρόμοια τελετή στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υπουργό, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος» όταν κατήργησε το καθεστώς της Πλατείας των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, του τρίτου ιερότερου τόπου για τους μουσουλμάνους ο οποίος, όπως υποστηρίζουν οι Παλαιστίνιοι, πολιορκείται από ολοένα και περισσότερους Εβραίους επισκέπτες.

«Ο Νετανιάχου διεύρυνε το φάσμα της σύγκρουσης για να την μετατρέψει από μια περιορισμένη πολιτική σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους, για την οποία θα μπορούσε να βρεθεί πολιτική λύση, σε έναν πόλεμο δίχως τέλος με τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου», είπε ο Μάλκι στη συνέντευξη Τύπου.

Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για τρίτη Ιντιφάντα, συνέχισε. «Πιστεύω ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα να ελεγχθεί η κατάσταση, εφόσον συνεργαστεί ο Νετανιάχου» διαβεβαίωσε. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα πρέπει «να βάλει τέλος στις παραβιάσεις του προηγούμενου καθεστώτος του τεμένους Αλ Άκσα, με βάση το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε.

Στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες ένα κύμα βίας που κάνει πολλούς να φοβούνται ότι πρόκειται για την έναρξη μιας τρίτης Ιντιφάντα, μιας νέας εξέγερσης των Παλαιστινίων μετά από εκείνες του 1987-93 και του 2000-5 που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

(Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ. Πρακτ.-Reuters)

Δημοφιλή