ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/10/2015 12:46 EEST | Updated 12/10/2015 13:30 EEST

Θεσσαλονίκη: Yπόθεση «κουκουλώματος» βιασμών 7χρονου από 13χρονο στο Παπάφειο

Eurokinissi

Σοκαριστικές είναι οι λεπτομέρειες υπόθεσης βιασμών ανηλίκου από άλλον ανήλικο – τροφίμων του Παπάφειου Ιδρύματος Θεσσαλονίκης- για την οποία παρήγγειλε ποινικές διώξεις η εισαγγελέας Εφετών.

Σε εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία» αναφέρεται ότι οι ποινικές διώξεις παραγγέλθηκαν μετά την αποκάλυψη ότι η διοίκηση του ιδρύματος και ο διευθυντής φέρονται νσ κρατούσαν κρυφή σχετική αναφορά κοινωνικής λειτουργού, προκειμένου να μη βλάψουν το όνομα του ιδρύματος.

Οι βιασμοί άρχισαν τον Μάρτιο του 2012, όταν τρόφιμος του Παπαφείου, 7,5 χρονών, είπε στην κοινωνικό λειτουργό ότι το προηγούμενο βράδυ 13χρονος τον βίασε. Αν και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενημερώθηκε η διοίκηση προκειμένου να ληφθούν μέτρα και να ενημερωθούν οι αρχές, αυτό δεν έγινε- απλά 15 ημέρες μετά απεστάλη έγγραφο στην εισαγγελία Καστοριάς, ζητώντας να απομακρυνθεί ο 13χρονος από το ίδρυμα, επειδή «παρουσιάζει αντικοινωνική συμπεριφορά». Ωστόσο, το παιδί βιάστηκε ακόμα δύο φορές από τον ίδιο τρόφιμο, τον Ιούνιο του ίδιου έτους και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, οπότε και έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της υπόθεσης. Οι υπεύθυνοι του Παπάφειου έστειλαν σχετική αναφορά στις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές, και τότε σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του 13χρονου για βιασμό ανηλίκου.

Η δικογραφία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Μακεδονίας», βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης στη Θεσσαλονίκη, όμως από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διαπιστώθηκε, από τα έγγραφα, ότι η υπόθεση των βιασμών στο Παπάφειο δεν ξεκίνησε τον Ιούνιο αλλά από τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Τότε ζητήθηκε να διαχωριστεί η δικογραφία και να γίνει ξεχωριστή έρευνα για ευθύνες των διοικούντων στο ίδρυμα.«Πηγές αναφέρουν πως στην ξεχωριστή δικογραφία που σχηματίστηκε αποτυπώνονται όλες οι ενέργειες για το “κουκούλωμα” του πρώτου περιστατικού βιασμού του ανήλικου τροφίμου του Παπάφειου. Μάλιστα, περιλαμβάνεται και η σχετική αναφορά που έκανε από την πρώτη στιγμή η κοινωνική λειτουργός που πληροφορήθηκε το συμβάν από το ίδιο το παιδί-θύμα του βιασμού» καταλήγει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται πως, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ανωμοτί καταθέσεις, ως ύποπτοι, έδωσαν ο διευθυντής του ιδρύματος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ως πρόεδρος. Στις εξηγήσεις τους ανέφεραν ότι το περιστατικό εκτιμήθηκε ότι θα αντιμετωπιζόταν από τους επιστήμονες του ιδρύματος.