Πώς να κρατήσετε το άρωμά σας «ζωντανό» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Πώς να κρατήσετε το άρωμά σας «ζωντανό» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

blogging this week about collecting and collections." data-caption="blogging this week about collecting and collections." data-credit="julochka/Flickr">

Ακόμα και τα αρώματα μπορούν να χαλάσουν. Ο αποχρωματισμός και η δυσάρεστη οσμή είναι δύο τρανταχτά σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά. Παρ' ολ' αυτά, εάν τα αποθηκεύετε σωστά, μπορείτε να διευρύνετε τον χρόνο ζωής των αρωμάτων σας.

Ζητήσαμε από τις αρωματοποιούς Jan Fockenbrock και Caroline Ivanica, των αρωμάτων Drom Fragrances, να μας πουν τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφεύγουμε.

Να διατηρείτε πάντοτε τα αρώματά σας σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Σύμφωνα με την Fockenbrock, η έκθεση των αρωμάτων σας στη ζέστη και την υγρασία μπορεί να αλλάξει το άρωμα και να επηρεάσει τις ιδιότητες των συστατικών του, όπως τα έλαια. Η Ivanica πιστεύει ότι το μπάνιο δεν είναι το ιδανικότερο μέρος για να κρατήσετε τα αρώματά σας. Το ψυγείο ή ένα ντουλάπι που δεν είναι ούτε πολύ σκοτεινό, ούτε πολύ ζεστό, είναι η ιδανική τοποθεσία.

Μην αφήνετε το καπάκι ανοιχτό ή να μην ανοίγετε πολύ συχνά το καπάκι. Η έκθεση του αρώματος στον αέρα μπορεί να προκαλέσει οξείδωση και να χαλάσει το άρωμα.

Κρατήστε το άρωμα στο μπουκάλι στο οποίο το αγοράσατε εξαρχής. Μπορεί το άρωμά σας να δείχνει πολύ πιο όμορφο μέσα σε ένα vintage μπουκαλάκι, σαν αυτό που χρησιμοποιούσε η γιαγιά σας. Μεταφέροντας το άρωμα σε ένα άλλο μπουκάλι το φέρνετε σε επαφή με τον αέρα, γεγονός που θα επηρεάσει την ποιότητά του.

Παρατηρήστε περίεργες αλλαγές στην όψη ή την οσμή του αρώματος. Γενικά, τα αρώματα αποκτούν πιο σκούρο χρώμα καθώς περνούν τα χρόνια. Εάν όμως, ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να διατηρήσετε ένα άρωμα ακόμα και για 2 με 3 χρόνια.

Να έχετε υπόψη σας ότι τα αρώματα που περιέχουν εσπεριδοειδή είναι πιο πιθανό να χαλάσουν επειδή περιέχουν υψηλά ποσοστά σε έλαια εσπεριδοειδών. Οι πιο ανατολίτικες οσμές διατηρούνται περισσότερο, αλλά οι γλυκές νότες που έχουν, όπως η βανίλια, μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμό. Τέλος, τα αρώματα που έχουν ξύλο και λουλούδια είναι πιο πλούσια.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.