Mάχη στη Βουλής για τα 19 άρθρα με τα προαπαιτούμενα. «Βροχή» οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι για να κλείσουν οι εκκρεμότητες

Mάχη στη Βουλής για τα 19 άρθρα με τα προαπαιτούμενα. «Βροχή» οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι για να κλείσουν οι εκκρεμότητες
Chess board and pieces in a chess game.
Chess board and pieces in a chess game.
baona via Getty Images

Από σήμερα η μάχη της Βουλής για τα 19 άρθρα με τα προαπαιτούμενα. «Βροχή» και οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι για να κλείσουν οι εκκρεμότητες

Τη μάχη της Βουλής καλείται να δώσει από σήμερα Δευτέρα η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει τις εκπλήξεις ώστε να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο εντός τους χρονοδιαγράμματος που της έχουν θέσει οι δανειστές.

Τα 19 άρθρα του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκαν για δημόσια διαβούλευση αργά το βράδυ του Σαββάτου, περιλαμβάνουν μέρος των 48 προαπαιτούμενων, τα οποία δεν είχαν ψηφιστεί με την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή.

Πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί σε “διπλό ταμπλό”. Στη Βουλή θέλει να αποφύγει τις απώλειες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ενώ παράλληλα τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να φέρει “βροχή” από εφαρμοστικές εγκυκλίους με τις οποίες θα ολοκληρώνει την πρώτη λίστα με τα προαπαιτούμενα που συμφώνησε με τους δανειστές.

Η υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή θα αποτελέσει το πρώτο βήμα στην πορεία προς την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των ελεγκτών για την αξιολόγηση του προγράμματος.

Εφόσον ψηφιστεί και δεν υπάρξει κάποια νέα εμπλοκή από την πλευρά των δανειστών, το Eurogroup θα δώσει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση των 2δισ ευρώ που αφορούν την πρώτη από τις δύο υποδόσεις.

Στη συνέχεια Αθήνα και Βρυξέλλες θα πρέπει να ολοκληρώσουν και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων δράσεων που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα έως τις αρχές Νοεμβρίου. Επίσημος στόχος για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι η 15η Οκτωβρίου, αλλά μεταξύ Αθήνας και δανειστών έχει συμφωνηθεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου να γίνει το ερχόμενο Σάββατο.

Χρόνος πέρα του ερχόμενου Σαββατοκύριακου δεν υπάρχει, καθώς στις 20 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί ταξίδι μερικών ημερών των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να οργανώσουν τις επαφές και τις θεματικές του πρώτου επίσημου ελέγχου του προγράμματος, ο οποίος είναι σχεδιασμένος να λάβει χώρα στις αρχές Νοεμβρίου.

Ωστόσο, στην Αθήνα βρίσκονται από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Οι τεχνοκράτες εξετάζουν την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την διαδικασία σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη γενικότερη εφαρμογή του μνημονίου.

Πέρα από αυτά, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια παρέχουν και τεχνικές συμβουλές στα αρμόδια υπουργεία που ετοιμάζουν νομοσχέδια για το επόμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα το νέο ασφαλιστικό και την αναδιάρθρωση του Δημοσίου.

Το χρέος

Η κυβέρνηση θέλει να μην προκληθούν εμπλοκές κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς η ολοκλήρωση τους θα ανοίξει το δρόμο για τη διευθέτηση του χρέους.

Αυτό ήταν άλλωστε και το περιεχόμενο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου του Ταμείου στο Περού.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι το Ταμείο συμμερίζεται τις προσπάθειες της Ελλάδας και ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανοίγει το θέμα του χρέους.

Δημοφιλή