Το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας στον Βρετανό Άνγκους Ντίτον

Το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας στον Βρετανό Άνγκους Ντίτον
NYU_DRI/Flickr

Στον Βρετανό με καταγωγή από τη Σκωτία, Άνγκους Ντίτον θα απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας.

Ο κ. Ντίτον ειδικεύεται στον κλάδο της Μικροοικονομίας, ο οποίος περιλαμβάνει τη βιομηχανική οργάνωση, την ευημερία, τη θεωρία αποφάσεων, τη θεωρία δημοπρασιών και τον σχεδιασμό μηχανισμών, τη θεωρία γενικής ισορροπίας και τη θεωρία δημοσίου αγαθού.

Ο 69χρονος,ο οποίος διδάσκει στον αμερικανικό πανεπιτήμιο Πρίστον, τιμήθηκε για τις έρευνές του στην καταναλωτική συμπεριφορά και ειδικότερα αυτή των φτωχών και σύμφωνα με τη Σουηδική Ακαδημία, το έργο του είχε σημαντική επίδραση στην χάραξη της πολιτικής, βοηθώντας για παράδειγμα στο να καθοριστεί το ποιες κοινωνικές ομάδες επηρεάζονται από την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας στα τρόφιμα.

«Για να σχεδιάσουμε μια οικονομική πολιτική που να προωθεί την ευημερία και να μειώνει τη φτώχεια, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τις προσωπικές επιλογές κατανάλωσης» ανέφερε η Σουηδική Ακαδημία ανακοινώνοντας το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (978.000 δολαρίων). «Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ο Άνγκους Ντίτον ενίσχυσε αυτή την κατανόηση».

Ο Ντίτον ήταν επίσης πρωτοπόρος στη χρήση στοιχείων από έρευνες σε νοικοκυριά ανεπτυγμένων χωρών, ιδιαίτερα στοιχείων για την κατανάλωση, προκειμένου να αποτυπωθούν τα επίπεδα διαβίωσης και η φτώχεια, ανέφερε η Ακαδημία.

Ο Ντίτον έθεσε τρία βασικά ερωτήματα: πώς οι καταναλωτές κατανέμουν τις δαπάνες τους, τι καταναλώνεται και αποταμιεύεται σε μια κοινωνία και τέλος πώς μπορεί να μετρηθεί η προσωπική ευημερία.

Αυτές οι ερωτήσεις τον οδήγησαν σε μια εις βάθος ανάλυση «προβλημάτων όπως η σχέση ανάμεσα στο εισόδημα και την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνονται, και την έκταση των διακρίσεων μεταξύ των φύλων μέσα στην οικογένεια».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή