Κι όμως, το σώμα σας βελτιώνεται καθώς μεγαλώνετε

Κι όμως, το σώμα σας βελτιώνεται καθώς μεγαλώνετε
Senior Surfers on beach, close up
Uwe Krejci via Getty Images
Senior Surfers on beach, close up

Υπάρχουν τόσα αρνητικά στερεότυπα καθώς τα χρόνια περνούν που συνοψίζονται στις φράσεις «πήρε την κατηφόρα» και «τώρα που μπαίνεις στην τρίτη ηλικία», αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν γίνονται όλα χειρότερα καθώς μεγαλώνουμε.

Αυτό, τουλάχιστον, δείχνουν οι έρευνες, οι οποίες έχουν διαπιστώσει ότι το σώμα με τα χρόνια γίνεται καλύτερο και συγκεκριμένα στους παρακάτω 5 τομείς.

1. Έχετε λιγότερες ημικρανίες

Όποιος το έχει ζήσει, γνωρίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μία ημικρανία και τον πόνο, τη ναυτία και την ευαισθησία που τις συνοδεύει. Τα καλά νέα είναι ότι καθώς τα χρόνια περνούν μπορείτε να πείτε «αντίο» σε αυτόν τον ανεπιθύμητο επισκέπτη. Σύμφωνα με μερικούς νευροβιολόγους, οι ημικρανίες ξεκινούν στην ηλικία των 20 και από τα 25 μετά αρχίζουν να ελαττώνονται. Συγκεκριμένα, σουηδική έρευνα που έγινε σε διάστημα 12 ετών διαπίστωσε ότι συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικία τα 55 έτη, είχαν πτώση 30% στους πόνους από ημικρανίες. Ταυτόχρονα, το 80% όσων συνέχισαν να έχουν ημικρανίες ανέφεραν ότι βίωναν λιγότερα περιστατικά σε σχέση με παλαιότερα.

2. Τα μαλλιά σας αντέχουν περισσότερο χωρίς λούσιμο

Για τους άντρες και τις γυναίκες που έχουν μακριά μαλλιά, η συντήρηση μπορεί να είναι δύσκολη και απαιτητική. Αν έχετε από φυσικού σας λιπαρά μαλλιά, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, αφού χρειάζεται να τα λούζετε καθημερινά. Τα καλά νέα, ειδικά για όσους έχουν λιπαρά μαλλιά, είναι ότι καθώς τα χρόνια περνούν, υπάρχει μικρότερη συγκέντρωση λιπαρότητας στη ρίζα των μαλλιών, κάτι που σημαίνει ότι τα μαλλιά σας δείχνουν μια χαρά, ακόμα κι αν δεν τα λούζετε κάθε μέρα.

3. Λιγότερα κρυολογήματα

Θυμάστε όταν ήσασταν πιο νέοι και μόνο που ακούγατε κάποιον να φτερνίζεται, αρρωσταίνατε; Αυτό δεν συμβαίνει πια. Σύμφωνα με το American Lung Association οι ενήλικες κρυώνουν κατά μέσο όρο 2 με 4 φορές κάθε χρόνο, ενώ τα παιδιά 6 με 8 φορές. Για ρους ενήλικες άνω των 60 ετών, ο αριθμός είναι ένα κρύωμα τον χρόνο. Αυτό συμβαίνει γιατί καθώς μεγαλώνουμε το σώμα μας αποκτά ανοσία σε περισσότερους ιούς.

4. Τα δόντια σας δεν είναι το ίδιο ευαίσθητα

Η ευαισθησία στα δόντια είναι συχνό φαινόμενο όταν κάποιος διανύει τα 20, τα 30 και τα 40 σύμφωνα με μελέτη του NIH. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οδοντιατρικό Οργανισμό, τα νεύρα στα δόντια μας γίνονται λιγότερο ευαίσθητα καθώς μεγαλώνουμε. Αν και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην σας ενοχλούν κάθε μέρα, δεν πρέπει να σταματήσετε να πηγαίνετε τακτικά στον οδοντίατρο.

5. Νιώθετε περισσότερο χαρούμενοι

Η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της, αλλά μετά τα 50 όλα μοιάζουν πιο θετικά. Σε δημοσκόπηση που έγινε, φάνηκε ότι οι νέοι ενήλικες νιώθουν χαρούμενοι αλλά, ίσως λόγω της πίεσης και των προκλήσεων της καθημερινότητας, η ευτυχία δεν είναι τόσο έντονη. Μετά τα 50, όμως, το αίσθημα της ευτυχίας αυξάνεται. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι πολλοί άνθρωποι 85 ετών ανέφεραν ότι νιώθουν πιο ευτυχισμένοι από όσο ένιωθαν στα 18 τους.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.