Συρία: 88 εξορμήσεις ρωσικών μαχητικών μέσα σε 24 ώρες. Πυρά εναντίον της πρεσβείας στη Δαμασκό

Συρία: 88 εξορμήσεις ρωσικών μαχητικών μέσα σε 24 ώρες. Πυρά εναντίον της πρεσβείας στη Δαμασκό

Συνεχίζονται οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, με το υπουργείο Άμυνας της χώρας να ανακοινώνει την Τρίτη ότι έλαβαν χώρα 88 εξορμήσεις μέσα σε 24 ώρες.

«Μέσα στην προηγούμενη ημέρα, αεροσκάφη Su-24, Su-24M και Su-25SM πραγματοποίησαν 88 εξορμήσεις εναντίον 86 θέσεων τρομοκρατών στη Ράκα, τη Χάμα, την Ιντλίμπ, τη Λαττάκεια και το Χαλέπι» δήλωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Οι στόχοι, όπως ανακοινώθηκε, περιελάμβαναν σταθμούς διοίκησης του ISIS, αποθήκες οπλισμού και σημεία όπου κατασκευάζονταν εκρηκτικά. Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, συνομιλίες ανάμεσα σε εξτρεμιστές του ISIS στη Συρία υποδεικνύουν ότι μονάδες της οργάνωσης είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν τη Συρία, εξαιτίας έλλειψης οπλισμού.

Παράλληλα, η ιρακινή πολεμική αεροπορία άρχισε να βομβαρδίζει στόχους του Ισλαμικού Κράτους με τη συνδρομή του νέου κέντρου συγκέντρωσης πληροφοριών της Βαγδάτης στο οποίο συμμετέχουν η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία, δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής άμυνας και ασφάλειας του ιρακινού κοινοβουλίου.

Το κέντρο αυτό, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί έξι αξιωματούχοι από κάθε χώρα, έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και περίπου μία εβδομάδα, διευκρίνισε ο Χακίμ αλ Ζαμίλι, ένας σιίτης πολιτικός, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σημειώνεται ότι στη Δαμασκό εβλήθησαν την Τρίτη δύο οβίδες εναντίον της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Συρία, χωρίς πάντως να αναφερθούν απώλειες ή υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα η μια οβίδα έπληξε ένα πάρκο κοντά στην πρεσβεία. Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως μια οβίδα έπεσε στον περίβολο της πρεσβείας, αλλά όχι το κύριο κτίριο.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε ότι δύο ρουκέτες έπληξαν τον περίβολο της πρεσβείας της χώρας στη Συρία. Ένας διπλωμάτης στην πρεσβεία πάντως διαβεβαίωσε πως δεν τραυματίστηκε κανένα μέλος του προσωπικού της.

Στο μεταξύ, το Μέτωπο Αλ Νόσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, κάλεσε τους τζιχαντιστές του Καυκάσου να υποστηρίξουν τους ομοϊδεάτες τους στη Συρία πλήττοντας τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι οι ρωσικές αρχές απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, συλλαμβάνοντας τρομοκράτες που φέρονται να είχαν εκπαιδευτεί από το Ισλαμικό Κράτος.

«Καλώ τους μουτζαχεντίν του Καυκάσου να υποστηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τον λαό της Συρίας. Εάν ο ρωσικός στρατός σκοτώνει τον λαό μας, σκοτώστε τον λαό τους, εάν σκοτώνει τους στρατιώτες μας, σκοτώστε τους δικούς του. Οφθαλμόν αντί οφθαλμού», λέει ο Αμπού Μοχάμαντ αλ-Τζολάνι σε ηχητικό μήνυμα. Επιπλέον επικήρυξε με το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά και υποσχέθηκε 2 εκατομμύρια ευρώ σε όποιον δολοφονήσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα, οι μαχητές της οποίας πολεμούν στο πλευρό των συριακών δυνάμεων. «Για πόσον ακόμα καιρό το αίμα των μουσουλμάνων θα ρέει για έναν άνδρα που λατρεύει την εξουσία του; Για πόσο καιρό οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να περιμένουν για να ανακτήσουν τα δικαιώματά τους;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Ο ηγέτης του Μετώπου αλ Νόσρα προέβλεψε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα ηττηθούν στη Συρία. «Ο πόλεμος στη Συρία θα κάνει τους Ρώσους να ξεχάσουν τις φρικαλεότητες που υπέστησαν στο Αφγανιστάν. Θα τους διαλύσουμε, Θεού θέλοντος, στο κατώφλι της Συρίας».

Ο αλ Τζουλάνι διευκρίνισε ότι το ποσό της επικήρυξης θα καταβληθεί ακόμα και στην περίπτωση που τον Άσαντ σκοτώσει κάποιος συγγενής του και διαβεβαίωσε ότι το Μέτωπο Αλ Νόσρα θα προστατεύσει τον φονιά και την οικογένειά του.

Ακόμη, ο αρχηγός μίας από τις πολιτοφυλακές που αναμένεται να συμμετάσχουν στην υπό τις ΗΠΑ επιχείρηση στη Συρία δήλωσε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται επίθεση με στόχο την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την επιχειρησιακή του βάση στη Ράκα της Συρίας.

Ο Σιπάν Χάμο, ηγετικό στέλεχος της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG), δήλωσε στην εφημερίδα που εδρεύει στο Λονδίνο al-Hayat ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με την υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία για να καθοριστεί η «ώρα μηδέν» της επιχείρησης.

Τη Δευτέρα το YPG ανακοίνωσε τον σχηματισμό μίας νέας συμμαχίας με μικρές ομάδες Αράβων μαχητών, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει την κριτική ότι το YPG πολεμά μόνο για τους Κούρδους. Η Ουάσινγκτον έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να δώσει χρήματα και εξοπλισμό απ' ευθείας σε Άραβες διοικητές που συνεργάζονται με το YPG.

(επιπλέον πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters)

Δημοφιλή