ΔΙΕΘΝΕΣ
14/10/2015 08:12 EEST | Updated 14/10/2015 08:12 EEST

Ο επιχειρηματικός κόσμος απορρίπτει πρόταση για επανεξέταση της Διατλαντικής Συμφωνίας

Pacific Press via Getty Images
ATHENS, GREECE - 2015/10/10: Demonstrators show banner against the TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) and CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) free trade agreements between USA, Canada and the European Union. (Photo by George Panagakis/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

Ο επιχειρηματικός κόσμος απέρριψε την πρόταση της Επιτρόπου Εμπορίου, Cecilia Malmström, να δοθεί λύση στις διαφωνίες της Διατλαντικής Συμφωνίας (TTIP) μέσω ενός νέου διεθνούς δικαστηρίου, αναφέρει το Politico.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι ενάντιοι της Συμφωνίας, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Eurobarometer, ενώ περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Βερολίνου την προηγούμενη εβδομάδα για να διαδηλώσουν κατά της TTIP.

Η πρόταση της Malmström έχει στόχο τον περιορισμό των διαφωνιών μεταξύ των επιχειρηματιών και των αντιδράσεων των πολιτών, όμως οι επιχειρηματίες 34 Ευρωπαϊκών χωρών δηλώνουν πως δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Κατά τους ίδιους, εάν ακολουθηθεί η πρόταση της Επιτρόπου, τότε κάθε απόφαση θα πρέπει να επανεξεταστεί σε χρονοβόρες δίκες. Αυτό που επιθυμούν, είναι να γίνει η συμφωνία πριν οι αντιδράσεις εξαπλωθούν σε όλη την Ευρώπη.

Η Luisa Santos, διευθύντρια των διεθνών σχέσεων της Οργάνωσης Business Europe, δήλωσε πως ελπίζει ότι η Συμφωνία θα διευρύνει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες. Την ίδια στιγμή, άλλες Οργανώσεις, όπως η Corporate Observatory Europe, καταγγέλλουν ότι η TTIP θα θέσει σε κίνδυνο τα στάνταρ ασφαλείας στις εμπορικές συναλλαγές, ενώ ταυτόχρονα οι μικρές επιχειρήσεις θα βρεθούν υπό απειλή.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορία αποτελεί μια προτεινόμενη επενδυτική και εμπορική συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών που έχει σαν στόχο την οικονομική ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: