Χάκερ – ληστές τραπεζών: Άρπαξαν 20 εκατ. λίρες από λογαριασμούς βρετανικών τραπεζών

Χάκερ – ληστές τραπεζών: Άρπαξαν 20 εκατ. λίρες από λογαριασμούς βρετανικών τραπεζών
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Helen H. Richardson via Getty Images

Πάνω από 20 εκατ. λίρες έκλεψαν από λογαριασμούς βρετανικών τραπεζών χάκερ, με αποτέλεσμα οι βρετανικές αρχές (NCA – National Crime Agency) να αρχίσουν κυνηγητό για τη σύλληψή τους.

Ειδικότερα, για τους σκοπούς της συγκεκριμένης «κυβερνοληστείας» τραπεζών χρησιμοποιήθηκε λογισμικό ονόματι Dridex, το οποίο υπέκλεπτε λεπτομέρειες τραπεζικών λογαριασμών χρηστών, έτσι ώστε οι δράστες να μπορούν να τραβούν χρήματα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η NCA συνεργάζεται με το FBI και άλλες αρχές για να περιοριστεί η χρησιμότητα του εν λόγω λογισμικού στα χέρια εγκληματιών, και έχει γίνει ήδη μία σύλληψη. Όπως είπε στο BBC ο καθηγητής Άλαν Γούντγουορντ, ειδικός θεμάτων κυβερνοασφαλείας και σύμβουλος της Europol, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ύπουλο λογισμικό, το οποίο εκμεταλλεύεται την αμέλεια των χρηστών όσον αφορά στα μέτρα ασφαλείας/ την προσοχή που δίνουν στο online banking. «Αν σκεφτείτε κλέφτες που πραγματοποιούν πολλές μικρές συναλλαγές, εκτός από μία μεγάλη, είναι πιο πιθανό να μην γίνουν αντιληπτές».

Το Dridex Trojan μόλυνε υπολογιστές μέσω ενός κακόβουλου εγγράφου του Microsoft Office που αποστελλόταν στους χρήστες μέσω email. Το λογισμικό αυτό βασίζεται στην παραπλάνηση των χρηστών ώστε να το εγκαταστήσουν στα συστήματά τους αντί να εκμεταλλεύεται μια ήδη υπάρχουσα «τρύπα» στο λειτουργικό σύστημα.

Στη συνέχεια παρακολουθεί τους χρήστες κατά τη διάρκεια χρήσης υπηρεσιών e-banking και υποκλέπτει στοιχεία, τα οποία στέλνει πίσω στους κυβερνοεγκληματίες.

«Οι τράπεζες έχουν λογισμικό που “τρέχει” συνεχώς στο background, αναζητώντας ύπουλες συναλλαγές, αλλά οι εγκληματίες υιοθετούν μεθόδους που δεν είναι σεσημασμένες» αναφέρει σχετικά ο Γούντγουορντ. «Με χιλιάδες υπολογιστές μολυσμένους, χρειάζεται να πάρουν μόνο ένα μικρό ποσό από κάθε λογαριασμό τράπεζας, και ξαφνικά έχουν εκατομμύρια».

Δημοφιλή