ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/10/2015 06:30 EEST | Updated 14/10/2015 06:30 EEST

Μέτρα κατά της εισόδου τζιχαντιστών στην Ελλάδα μελετά η ΕΛΑΣ μετά την πολύνεκρη επίθεση στην Τουρκία

Sooc

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στις ελληνικές Αρχές το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία που αποδίδεται σε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

«Η… σμίκρυνση της χιλιομετρικής απόστασης της δράσης τους μας έχει κινητοποιήσει. Έχουν δοθεί σχετικές πολιτικές εντολές ενδυνάμωσης της συνεργασίας στελεχών της Υπηρεσίας Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας (πρώην ΕΥΠ) και Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την επικαιροποίηση των δράσεων και εκτίμησης σχετικών απειλών. Οι τζιχαντιστές μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα και για τη χώρα τα επόμενα χρόνια», δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Ερωτηθείς χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε ότι «παρακολουθούμε το θέμα εισχώρησης τζιχαντιστών μέσω των μεταναστευτικών ροών. Υπάρχει μία στενότερη συνεργασία της πρώην ΕΥΠ με την ΕΛ.ΑΣ. όπως και με άλλες χώρες».

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι τάπητος έχει μπει το θέμα ενεργοποίησης ειδικού σχεδίου έκτακτων ελέγχων στα σύνορα για τον εντοπισμό υπόπτων για τζιχάντ. Πρόκειται για κάτι ανάλογο με το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Σάρισα», που είχε εφαρμοστεί το 2013 επί υπουργίας Νίκου Δένδια και είχε σκοπό την χαρτογράφηση των πυλών εισόδου των μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας.

Τα στοιχεία που προέκυπταν από την έρευνα μεταναστών και δουλεμπόρων εισάγονταν σε online βάση δεδομένων, μέσω της οποίας αναλύονταν οι μεταναστευτικές ροές. Μετά την αιματηρή επίθεση στην Τουρκία, το συγκεκριμένο σχέδιο φαίνεται να αναμορφώνεται με στόχευση τον εντοπισμό και την καταγραφή υπόπτων για σχέσεις ή συμμετοχή τους στις ενέργειες του ISIS, μέσω ελέγχου των μεταναστευτικών ροών.

«Αν ‘σφίξουν’ τα μέτρα εισόδου μεταναστών στη χώρα μας, δεν αποκλείεται να βιώσουμε ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους και στη Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Σήμερα το 90% των ύποπτων για σχέσεις με τον ISIS, είναι δουλέμποροι» επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ..

Στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών χωρών της Ε.Ε. και Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το στοιχείο που «σώζει» προσωρινά τη χώρα μας από την εκδήλωση ενεργειών από τζιχαντιστές στο εσωτερικό της, είναι η… ελαστικότητα μεταναστευτικής πολιτικής και διαχείρισης των παράτυπων μεταναστών.

Σημειώνεται ότι από το καλοκαίρι του 2014 λειτουργεί η «αντι-τζιχαντιστική» ομάδα της αστυνομίας, αποτελούμενη από στελέχη της πρώην ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατικής και Κρατικής Ασφάλειας, η οποία προβαίνει σε εκτίμηση απειλών και εξωτερικών κινδύνων, επικαιροποιεί τη δράση της και επικεντρώνεται πλέον στη διέλευση ή διαμονή ακραίων τζιχαντιστών στην Ελλάδα, ενδεχομένως και χρηματοδότησης των συντρόφων τους στη Συρία.