Είστε «κακοί με τα ονόματα»; Η επιστήμη βρήκε το τρικ που θα σας σώσει

Είστε «κακοί με τα ονόματα»; Η επιστήμη βρήκε το τρικ που θα σας σώσει
Male office worker covered with sticky notes
Big Cheese Photo via Getty Images
Male office worker covered with sticky notes

Ακόμα και ο καλύτερος ακροατής μπορεί κάποια στιγμή να δυσκολευτεί να θυμηθεί το όνομα ενός ατόμου που γνώρισε πριν από λίγο. Έχει συμβεί και στους καλύτερους από εμάς και, για κάποιο λόγο, είναι τρομακτικά ντροπιαστικό.

Ευτυχώς, η επιστήμη ανακάλυψε μια λύση που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλοι. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Consciousness and Cognition» , οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η επανάληψη είναι το κλειδί για να καταφέρεις να θυμάσαι μια πληροφορία. Το να επαναλαμβάνεις την πληροφορία από μέσα σου, ωστόσο, δεν είναι αρκετό. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πεις το όνομα αυτού που γνώρισες σε κάποιον άλλο.

«Γνωρίζαμε πως το να επαναλαμβάνεις κάτι φωναχτά είναι καλό για την μνήμη, αυτή όμως είναι η πρώτη έρευνα που αποδεικνύει πως όταν αυτό γίνεται στο πλαίσιο της επικοινωνίας, το αποτέλεσμα είναι καλύτερο όσον αφορά την ανάκληση πληροφοριών», λέει ο Victor Boucher, καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Μετάφρασης του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ και ένας από τους κύριους συγγραφείς της εν λόγω μελέτης. Η ανάκληση αναφέρεται στην πράξη ανάκτησης ή εκ νέου πρόσβασης σε μια μνήμη που έχει ήδη αποθηκευτεί στον εγκέφαλο.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, οι ερευνητές έβαλαν 44 γαλλόφωνους φοιτητές να διαβάσουν μια σειρά λέξεων από μια οθόνη, ενώ ταυτόχρονα φορούσαν ακουστικά που εξέπεμπαν «λευκό θόρυβο», ώστε να μην ακούν τις φωνές τους ή τις φωνές των διπλανών τους. Ο κάθε φοιτητής έκανε τέσσερα διαφορετικά πράγματα ενώ διάβαζε: επαναλάμβανε τις λέξεις από μέσα του, τις επαναλάμβανε στα βουβά ανοιγοκλείνοντας τα χείλη του, τις επαναλάμβανε δυνατά ενώ κοίταζε την οθόνη και τέλος, τις επαναλάμβανε δυνατά σε κάποιον άλλο.

Έπειτα, διάβασαν στους φοιτητές μια λίστα από λέξεις και τους ζήτησαν να αναγνωρίσουν αυτές που θυμόνταν να έχουν πει οι ίδιοι -η λίστα περιλάμβανε κάποιες λέξεις που δεν είχαν δει ποτέ. Οι φοιτητές κατάφεραν να θυμηθούν τις λέξεις που είχαν πει σε κάποιον άλλο, σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό από τις λέξεις που είχαν διαβάσει με κάποιον από τους άλλους τρεις τρόπους. Ακόμα κι αν δεν μπορούσαν να ακούσουν τον εαυτό τους να τις λέει, η παρουσία ενός άλλου ατόμου έκανε τη διαφορά.

«Η απλή πράξη της άρθρωσης χωρίς ήχο δημιουργεί έναν αισθητικοκινητικό σύνδεσμο (ένα μήνυμα που έρχεται από μία από τις πέντε αισθήσεις μας και επεξεργάζεται από το μυαλό μας) που αυξάνει την ικανότητά μας να θυμόμαστε. Όταν όμως συνδέεται με τη λειτουργία του λόγου, θυμόμαστε ακόμη περισσότερα», λέει o Boucher.

Υπάρχουν πάντως κι άλλες λύσεις εγκεκριμένες από την επιστήμη, για να θυμόμαστε το όνομα κάποιου που γνωρίσαμε πρόσφατα: Προσπαθήστε να ρωτήσετε το εν λόγω άτομο κάτι προσωπικό για τον εαυτό του, αμέσως μόλις το γνωρίσετε. Έτσι θα του δώσετε την ευκαιρία να μιλήσει, και ταυτόχρονα θα δώσετε στον εγκέφαλό σας την ευκαιρία να αναγνωρίσει ποιος μιλάει. Θα βοηθήσει στο να καταγράψετε το όνομά του στη μνήμη σας.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε: Δεν είστε «κακοί με τα ονόματα», απλά δεν έχετε βρει ακόμα το κατάλληλο κόλπο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην Huffington Post US.