ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/10/2015 10:08 EEST | Updated 14/10/2015 13:04 EEST

Kινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι αγρότες. Θέλουμε τον αγρότη να καλλιεργεί δηλώνει ο Βαγγέλης Αποστόλου

Eurokinissi

Αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις δηλώνουν οι αγρότες σύμφωνα με δηλώσεις των εκπροσώπων τους έπειτα από τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου για το θέμα της φορολογίας και για όλα τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Ειδικότερα τη διενέργεια κινητοποιήσεων στο προσεχές δεκαήμερο αποφάσισε η Πανελλήνια Πρωτοβουλία Αγροτών Ελλάδας. Όπως ανέφερε ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, συντονιστής της Πρωτοβουλίας, η οποία εκπροσωπεί 63 αγροτικούς συλλόγους από την όλη την Ελλάδα, σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθούν κατά τόπους συγκεντρώσεις κι έπειτα οι αγρότες θα κατεβάσουν τα τρακτέρ τους σε κεντρικά σημεία.

Με κινητοποιήσεις προειδοποίησε νωρίτερα και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, οι οποίες όμως θα καθοριστούν όταν προσδιοριστούν τα μέτρα μετά τις συζητήσεις που θα έχει η κυβέρνηση με τους εταίρους.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής ζήτησαν από τον υπουργό να μην υπάρξουν δυσμενείς αλλαγές στη φορολόγησή τους και το ασφαλιστικό, αλλιώς οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος.

Ανέφεραν επίσης ότι στη συζήτηση με τους εταίρους θα κατατεθούν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, η βασική φιλοσοφία των οποίων είναι η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Για παράδειγμα, ως προς τον υπολογισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος επιδιώκεται να αναγνωριστεί ως τεκμαρτή δαπάνη η αμοιβή της οικογενειακής εργασίας, καθώς και οι αποσβέσεις κεφαλαίου και παγίων, αλλά και δαπάνες όπως η διευρυμένη και πραγματική χρήση του εργόσημου κυρίως σε εργαζόμενους μετανάστες.

«Όλοι κατανοούν τον όλεθρο που έρχεται» είπε ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής διευκρινίζοντας πως οι τοποθετήσεις του αρμόδιου υπουργού ήταν γενικόλογες.

«Εάν δεν υπάρχει εθνικό προϊόν δεν υπάρχει τίποτα στο μέλλον» είπε και πρόσθεσε: «Εμείς δεν θα αφήσουμε να υποβαθμιστεί περαιτέρω η ελληνική οικογένεια και να παίρνει προϊόντα κατώτερης ποιότητας από τη βόρεια Ευρώπη».

«Πάμε για κινητοποιήσεις, δεν υπάρχει αύριο» είπε και διευκρίνισε πως οι αγρότες δεν αντιδρούν στη φορολόγηση αλλά όπως είπε, άλλο η προσφορά και άλλο η εξόντωση.

«Κάποιοι σε εντεταλμένες υπηρεσίες δεν θέλουν απλά να καταδικάσουν μια ολόκληρη τάξη, αλλά μια ολόκληρη χώρα. Κάναμε μια πολιτική διαπραγμάτευση και πάμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις» είπε.

«Η κυβέρνηση προχωρά στο πρόγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, χωρίς να υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική για τον αγροτικό τομέα», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Θέλουμε να γίνει κατανοητό σε όλους ότι εμείς θέλουμε τον αγρότη να συνεχίσει να καλλιεργεί. Θεωρούμε την αγροτική παραγωγή σημαντικό κομμάτι, όχι μονάχα της διατροφικής επάρκειας, αλλά και της ανταγωνιστικότητας στο διεθνές περιβάλλον» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων.

 

Ο κ. Αποστόλου ανάφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των αγροτών εξέφρασαν τον σοβαρό προβληματισμό τους αναφορικά με το ασφαλιστικό, για το οποίο σημείωσε: «Θα μας βοηθήσει σημαντικά στην περαιτέρω επεξεργασία της πρότασης, ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι και αποτελεσματικοί».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σχεδιάζεται διαφορετική και πιο δίκαιη μεταχείριση για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Σημειώνεται, ότι επιδιώκεται ένας νέος ορισμός, σύμφωνα με τον οποίο επαγγελματίας αγρότης θα είναι αυτός με εισόδημα τουλάχιστον 50% από αγροτική δραστηριότητα.

Εν τω μεταξύ κινητοποιήσεις ξεκινούν αύριο, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, οι αγρότες της Ηλείας, με συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν στον κόμβο της Μαραθιάς, στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου.

Ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής και πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού, Ανδρέας Τσουκαλάς,δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι θα ξεκινήσουν το πρωί με προσυγκεντρώσεις στις κοινότητες και στη συνέχεια όλοι μαζί θα κατευθυνθούν στον κόμβο της Μαραθιάς. «Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης θα γίνει συζήτηση μεταξύ των αγροτών, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις και το ποια μορφή θα έχουν αυτές» υπογραμμίζει.

 

Σε ερώτηση εάν οι αγρότες θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής απαντά: «Δεν είναι στις προθέσεις μας να δημιουργήσουμε προβλήματα στους συμπολίτες μας, που αγωνίζονται και τρέχουν καθημερινά για να βγάλουν το μεροκάματό τους». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αυριανή κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί με μεγάλη προσοχή, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τα διερχόμενα αυτοκίνητα και την ασφάλεια οδηγών και επιβατών.

Με αποκλεισμό της εισόδου του κτηρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες των οικονομικών υπηρεσιών στα Χανιά άνοιξε η αυλαία των αγροτικών κινητοποιήσεων στα Χανιά. Αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ τοποθέτησαν λίγο μετά τις 11 το πρωί δύο πανό στην είσοδο του κτηρίου αποκλείοντας την είσοδο ενώ μοίραζαν και φυλλάδια σε πολίτες.

Όπως ανακοινώθηκε τα μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας θα πάρουν μέρος και στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα στην Πλατεία Νέων Καταστημάτων. Παράλληλα αντιπροσωπεία τους θα συμμετάσχει την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι σε σύσκεψη στο Εργατικό κέντρο Λάρισας όπου θα ληφθούν αποφάσεις κατά την πανελλαδική αγροτική συνάντηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων των αγροτών.