Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: 25 χρόνια ιστορίας

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: 25 χρόνια ιστορίας

-(Βραδυνό τηλέφωνο από δουλειά), «Θάνο, το πρωί θα πρέπει να πας να καλύψεις τα 25 χρόνια στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ».

Έχει ο ΟΤΕ Μουσείο;» αναρωτήθηκα χαμηλοφώνως.

Από ό,τι φαίνεται έχει, και μάλιστα εδώ και 25 χρόνια, και μάλιστα είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από όσο κάποιος φαντάζεται στο πρώτο άκουσμα. Κάπου στα βάθη της Νέας Κηφισιάς (Πρωτέως 25), η πρόσκληση από τον ΟΤΕ για δημοσιογραφική κάλυψη ενός γεγονότος μετατράπηκε σε ένα ταξίδι στο χρόνο της επικοινωνίας, της τηλεφωνίας -κινητής και σταθερής - και της διάδρασης.

Από τα ταχυδρομικά περιστέρια που μετέφεραν τα πρώτα "sms" της αρχαιότητας (γύρω στο 2000 π.Χ.), τον αγγελιαφόρο των Θεών Ερμή, τα άσπρα και μαύρα πανιά σαν μήνυμα νίκης ή ήττας στο μύθο του Θησέα που πάει στην Κνωσσό για να σκοτώσει το Μινώταυρο, τους -επί γης- αγγελιαφόρους που μετέφεραν γραπτά μηνύματα -με πιο γνωστό τον "Ironman" της αρχαιότητας Φειδιππίδη ο οποίος διέτρεξε μια απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων σε δύο μέρες-, τους κήρυκες, τα δίκτυα των Φρυκτωριών (11ος αι. π.Χ.) -πώς μέσα σε ένα βράδυ μόνο μεταδόθηκε το μήνυμα ότι έπεσε η Τροία σε απόσταση 550 χιλιομέτρων; (ο Αισχύλος στον «Αγαμέμνονα» δίνει την απάντηση για αυτό το σύστημα συνεννόησης με τη χρήση πυρσών, που μετέδιδαν μηνύματα στη διάρκεια της νύχτας)-, το Σύστημα Βυζαντινών Καμινοβιγλών με τα «Ωρολόγια» του Λέοντα του Μαθηματικού ή Φιλοσόφου, έχουμε σίγουρα καλύψει μεγάλη απόσταση.

Αυτά όμως είναι μόνο ένα μικρό μέρος του τι μπορεί κανείς να μάθει και να δει στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ. Σε μια συλλογή με πάνω από 4.500 αντικείμενα και αρχειακό υλικό με 14.000 αρχεία, ο επισκέπτης μπορεί να δει την έκθεση -που χωρίζεται σε δύο περιόδους: την προηλεκτρική και την μεταηλεκτρική και πέντε θεματικές ενότητες: τηλεγραφία, τηλεφωνία, ναυτιλιακές, δορυφορικές επικοινωνίες και κινητή τηλεφωνία. Χειροκίνητα τηλέφωνα του 19ου αιώνα, τηλεφωνικά κέντρα, οπτικές ίνες, συσκευές τηλεφωτογραφίας, telex, και ένα από τα πρώτα τηλεοπτικά στούντιο (1965), εφευρέσεις όπως ο υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία του Τακτικού (4ος π.Χ. αι.) αλλά και των Βυζαντινών περνάνε μπροστά απ' τα μάτια σου και σου δείχνουν όλα τα στάδια εξέλιξης της επικοινωνίας. Αγγίξτε το χειριστήριο του Μορς και ακούστε ήχους του Μορσικού κώδικα να «συνθέτουν» το δικό σας μήνυμα, δείτε το ομοίωμα της πρώτης τηλεφωνικής συσκευής του Γκράχαμ Μπελ από το 1876, και περιεργαστείτε τον ασύρματο του Ιταλού Μαρκόνι, που συντέλεσε στη διάσωση 712 επιζώντων από το ναυάγιο του Τιτανικού το 1912.

Βίντεο με απεικόνιση του συστήματος των Φρυκτωριών στην αρχαιότητα

Ακόμη μια αφορμή για να...τεστάρετε τη μνήμη και την ηλικία σας είναι η αίθουσα «Κινητή Τηλεφωνία Μικρές ιστορίες … μεγάλες αλλαγές». Πέρασαν κιόλας 42 χρόνια από την πρώτη κλήση μέσω κινητού τηλεφώνου, που άλλαξε όχι μόνο τον τρόπο επικοινωνίας, αλλά και τον τρόπο ζωής. Η πρώτη κλήση έγινε από το κινητό τηλέφωνο Motorola DynaTac 8000X, με κυψελωτό σύστημα από τον Martin Cooper, μηχανικό της Motorola.

Η πρώτη κλήση έγινε πριν 42 χρόνια. Motorola CCUF2170b, βάρους 2,6 κιλών

Και το απόλυτο τεστ μνήμης: πόσες συσκευές θυμάστε από τις παρακάτω;

Η φόρμα εργασίας του ΟΤΕ

Τον πρώτο θάλαμο με κερματοδέκτη εγκατέστησε η εταιρεία ΑΕΤΕ το 1936, με τη χαρακτηριστική επιγραφή «ΕΔΩ ΤΗΛΕΦΩΝΕΙΤΕ» και «ΤΗΛΕΦΩΝΟΝ ΔΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ», για την εξυπηρέτηση του κοινού, αφού η εγκατάσταση τηλεφώνου σε κάθε σπίτι τότε ήταν δύσκολη και δαπανηρή διαδικασία. Στη δεκαετία του '50 αντικαταστάθηκαν από θαλάμους με το λογότυπο του ΟΤΕ (έτος ίδρυση 1949). Τα τηλέφωνα αρχικά ήταν λίγα και η ουρά αναμονής μεγάλη, ενώ η παραίνεση του ΟΤΕ «εστέ σύντομοι» συνήθως δεν έβρισκε ανταπόκριση.

Ένα πλήρες τηλεοπτικό studio με πραγματικό control room, μας «μεταφέρει» στα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης στην Ελλάδα του 1960 από τους λιγοστούς τηλεοπτικούς δέκτες που υπήρχαν τότε στη χώρα μας.

Και κάπως έτσι πριν -όχι και τόσα- πολλά χρόνια, μετρούσαν τους τηλεφωνικούς λογαριασμούς, και μας τους έστελναν σπίτι...

Το Μουσείο παρουσίασε το νέο κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με πλούσιες δράσεις για οικογένειες και σχολικές ομάδες μέχρι και το Μάιο του 2016. Στο πλαίσιο των μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων για σχολικές ομάδες, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών μέσα από βιωματικά εικαστικά εργαστήρια, αλλά και εργαστήρια ζωγραφικής, τεχνολογίας, design και γλυπτικής. Φέτος εγκαινιάζεται και το «1ο Φεστιβάλ Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ», όπου έργα των μικρών δημιουργών από κάθε εργαστήριο θα επιλεγούν από επιτροπή εικαστικών για να εκτεθούν σε χώρο του Μουσείου στο τέλος της χρονιάς.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις για οικογένειες και μεμονωμένους επισκέπτες πραγματοποιούνται Σαββατοκύριακα ενώ η επίσκεψη και η συμμετοχή στις δράσεις είναι εντελώς δωρεάν. Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ, ενώ .

Η κ. Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε σχετικά: «Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα. Δημιουργούμε υποδομές που εξασφαλίζουν την επικοινωνία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας. Συνεχίζουμε να κοιτάμε μπροστά, να αλλάζουμε τα δεδομένα, να φέρνουμε νέες τεχνολογίες, με απόλυτο σεβασμό για την ιστορία μας και το έργο που έχουν επιτελέσει οι άνθρωποί μας. Σε αυτή την ιστορία του Ομίλου, αλλά και των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας, μας ταξιδεύει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ. Για τα 25 χρόνια λειτουργίας του, σχεδιάσαμε φέτος ακόμη πλουσιότερες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, για να προσφέρουμε ξεχωριστές εμπειρίες επικοινωνίας σε μικρούς και μεγάλους.»

Την προηγούμενη χρονιά συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου περισσότερα από 4.500 άτομα. Τα προγράμματα σχεδιάζονται με την υποστήριξη μουσειοπαιδαγωγού, εικαστικού και ψυχολόγου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 210 6201899, 210 6201999 ενώ τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Αξίζει τέλος, να προσθέσουμε, πως συχνά τέτοιες προσπάθειες σαν αυτή του μουσείου, ξεκινούν από το μηδέν, και βασίζονται συνήθως στο μεράκι, την όρεξη και τις θυσίες λίγων ανθρώπων στην αρχή, που το παλεύουν για να φτιάξουν κάτι που θα μείνει στο χρόνο (όπως και έγινε). Τέτοια είναι η περίπτωση του Στυλιανού Πολυκράτη, που ξεκίνησε -μόνος του στην αρχή - να ασχολείται με το στήσιμο του μουσείου, και στη συνέχεια με τη βοήθεια τεσσάρων συναδέλφων του, συνέχισε το τεράστιο αυτό έργο. Έκανε σεμινάρια, διάβασε, και κυρίως, ταξίδεψε στο εξωτερικό για να δει αντίστοιχες δουλειές, μόνο για να διαπιστώσει πως εκεί αντίστοιχα μουσεία είχαν γίνει από το 1925 και το 1930. Σημαντική ήταν και η βοήθεια μιας Γάλλου μουσειολόγου, που του τόνισε πως ένα μουσείο πρέπει να είναι λειτουργικό και διδακτικό, διαφορετικά είναι απλά ένα εκθετήριο...Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Η πλακέτα προς τιμή του κ. Πολυκράτη, εμπνευστή και ιδρυτή του Τηλεπικοινωνιακού Μουσείου του ΟΤΕ

*Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ.