ΔΙΕΘΝΕΣ
14/10/2015 17:00 EEST | Updated 14/10/2015 18:13 EEST

Συρία: 41 εξορμήσεις ρωσικών μαχητικών, ενώ ο συριακός στρατός ετοιμάζει επίθεση στο Χαλέπι

Anadolu Agency via Getty Images
ALEPPO, SYRIA - OCTOBER 13: Smoke rises after Russian war crafts hit the Syrian opposition controlled town Daret Ezza in Aleppo, Syria on October 13, 2015. (Photo by Mamun Abu Omer/Anadolu Agency/Getty Images)

Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, ρωσικά μαχητικά πραγματοποίησαν 41 εξορμήσεις, με 40 επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους σε πέντε συριακές επαρχίες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Βομβαρδιστικά SU-24M προέβησαν σε πλήγματα ακριβείας εναντίον θέσεων τρομοκρατών κοντά στο Χαλέπι. Κατέστρεψαν εργαστήρια που χρησιμοποιούσε η οργάνωση για τον εξοπλισμό οχημάτων με εκρηκτικά, που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις αυτοκτονίας» δήλωσε ο στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ. Τα μαχητικά, όπως ανακοινώθηκε, έπληξαν στόχους στο Χαλέπι, τη Χάμα, την Ιντλίμπ, τη Λαττάκεια και την Ντέιρ εζ Ζορ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έδωσαν μάχες με αντίπαλες ομάδες ανταρτών βόρεια από το Χαλέπι, όπου ο συριακός στρατός- σύμφωνα με αξιωματούχους- ετοιμάζεται να επιτεθεί, με τη στήριξη ιρανικών και ρωσικών μαχητικών.

Σύμφωνα με αναφορές, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν τμήματα των πόλεων Αχράς και Τελ Τζαμπίν, περίπου 12 χλμ βόρεια του Χαλεπιού, πριν απωθηθούν. Η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους βόρεια του Χαλεπιού θα μπορούσε να απειλήσει τις γραμμές ανεφοδιασμού των ανταρτών που βρίσκονται στο εσωτερικό της πόλης- που είναι μοιρασμένο ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες.

Σημειώνεται πως το Ιράν θεωρείται ότι έχει στείλει χιλιάδες άνδρες στη Συρία, προκειμένου να ενισχύσει επίθεση του συριακού στρατού στη Χάμα και μια δεύτερη που επίκειται στην ευρύτερη περιοχή του Χαλεπιού. Επίσης, ο συριακός στρατός επιτέθηκε εναντίον θέσεων των ανταρτών στα ανατολικά της Δαμασκού, περιλαμβανομένων του Τζομπάρ και της Χαράστα, που ελέγχονται από ανταρτικές μονάδες που δεν πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος.

Παράλληλα, σύμφωνα με το BBC, οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο γύρω από το Ραμάντι, που κατέχεται από το Ισλαμικό Κράτος, και ετοιμάζονται για την τελική επίθεση. Θεωρείται ότι εντός της πόλης υπάρχουν μεταξύ 600 και 1.000 ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους, και είναι καλά οχυρωμένοι.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα βοηθά τις ιρακινές δυνάμεις στην μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους με την συναίνεση της κυβέρνησης του Ιράκ.

«Είναι απαραίτητο να στηρίξουμε τη συνεργασία μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και του Ιρακινού Κουρδιστάν στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, αλλά το πράττουμε με την συναίνεση της κυβέρνησης», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Μιλώντας στο Ευρωαρκτικό Συμβούλιο του Μπάρεντς στο Όουλου της Φινλανδίας, ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε παράλληλα πως η πρόσκληση της Ρωσίας για συμμετοχή σε ένα νέο κέντρο πληροφοριών στη Βαγδάτη, που απαρτίζεται προς το παρόν από Ρώσους, Ιρακινούς, Ιρανούς και Σύρους αξιωματούχους παραμένει ανοιχτή σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

«Αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν πως όλοι όσοι εναντιώνονται στην τρομοκρατία πρέπει να ενωθούν και να συντονίζουν τις ενέργειες τους», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, η Ρωσία διέψευσε φημολογίες ότι το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» (το μοναδικό αεροπλανοφόρο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού) θα αποσταλεί στη Συρία, με τον εκπρόσωπο του ρωσικού Βορείου Στόλου, Βαντίμ Σέργκα, να αναφέρει πως θα κατευθυνθεί προς τη θάλασσα του Μπάρεντς στο πλαίσιο αποστολής που είχε προγραμματιστεί.