Πόσα χρήματα ξοδεύουν οι Έλληνες σε botox κάθε χρόνο;

Πόσα χρήματα ξοδεύουν οι Έλληνες σε botox κάθε χρόνο;
Mixed race woman having facial injections
Jon Feingersh via Getty Images
Mixed race woman having facial injections

Η λέξη botox δεν είναι άγνωστη σε κανέναν μας. Για την ακρίβεια, είναι ένα φαινόμενο που αφού έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια, έχει εδραιωθεί και στην χώρα μας. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της Ελλάδας, οι θεραπείες botox θα έχουν μπει στην κατηγορία της «πολυτέλειας», ως ένα από αυτά τα έξοδα που «κόβονται» από την καθημερινότητα του Έλληνα. Παρ' ολ' αυτά, τα στοιχεία αλλά και τα ποσά δεν συνάδουν με αυτή την κοινή αντίληψη.

Ας γνωρίσουμε το botox

Το Botulinus Toxin, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του διαλύματος του botox είναι μία ενέσιμη θεραπεία που χρησιμοποιείται κυρίως για αισθητικούς λόγους. Το botox μπορεί, επίσης, να γίνει και ένα πολύτιμο φάρμακο και χορηγείται σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν, κυρίως, νευρολογικά προβλήματα ή ημικρανίες.

Η πιο συνηθισμένη χρήση του επικεντρώνεται στον χώρο της ομορφιάς, αφού θεωρείται μία σύγχρονη θεραπεία αντιγήρανσης, την οποία προτιμούν πολλές γυναίκες.

Το botox στην Ελλάδα του 2015

Ενώ θα περίμενε κανείς, ότι η οικονομική κρίση θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον τομέα της ομορφιάς και συγκεκριμένα σε κάτι τόσο πολυέξοδο όσο είναι η θεραπεία botox, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει στην χώρα μας. Η HuffPost Greece, μίλησε με τον κ. Δημήτρη Βραχνό, Business Unit Manager της Allergan, της εταιρείας που κατασκευάζει το botox, o οποίος ανέφερε ότι υπολογίζεται ότι στην χώρα μας γίνονται 80.000 θεραπείες τον χρόνο με τον αριθμό αυτό να παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 10-15% ετησίως.

Η σταθερή έως και αυξητική τάση του botox δεν έχει γίνει αισθητή μόνο από την εταιρεία Allergan, αλλά και τους ίδιους τους γιατρός. Ο πλαστικός χειρουργός Γιώργος Σκούρας, σημειώνει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η θεραπεία με botox δεν έχει παρουσιάσει πτώση «γιατί είναι μία προσιτή οικονομικά θεραπεία. Και εδώ, βέβαια, ο ασθενής ψάχνει περισσότερο την ποιότητα σε σχέση με το παρελθόν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όρος «θεραπεία» δεν αντιστοιχεί απαραίτητα και σε ένα μπουκαλάκι botox, αφού η ποσότητα που θα καταναλώσει ο κάθε πελάτης εξαρτάται από τις ανάγκες της επιδερμίδας τους και τις οδηγίες του γιατρού.

Με την τιμή της κάθε θεραπείας να ανέρχεται στα 250 ευρώ, κατά μέσο, όρο, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι οι Έλληνες ξοδεύουν 20.000.000 ευρώ ετησίως σε botox.

Η μάχη των φύλων

Πολλοί νομίζουν ότι το botox είναι αποκλειστικότητα των γυναικών. «Botox κάνουν περισσότερο οι γυναίκες, αλλά και μερικοί άντρες», σημειώνει ο πλαστικός χειρουργός, Γιώργος Σκούρας. «Βέβαια, ο αριθμός δεν παύει να είναι συντριπτικά υπέρ των γυναικών, σε αναλογία 9 προς 1», συμπληρώνει. Σημειώνεται ότι στους άντρες γίνεται χρήση μεγαλύτερου υλικού, επειδή έχουν και ισχυρότερους μυς. Όσο για το πόσες θεραπείες χρειάζεται μία γυναίκα κάθε χρόνο, ο κ. Σκούρας αναφέρει ότι συνήθως γίνονται δύο θεραπείες ετησίως, δεδομένου ότι η κάθε θεραπεία έχει ισχύ 4 με 8 μήνες.

Η συνηθισμένη ηλικία έναρξης είναι τα 35 με 40 χρόνια, όταν αρχίζουμε να παρατηρούμε τις πρώτες ρυτίδες στο μέτωπο, το μεσόφρυο και το πόδι της χήνας. Πολλοί είναι εκείνοι που ξεκινούν και νωρίτερα τις θεραπείες τους, ακόμα και χωρίς την ύπαρξη ρυτίδων, για προληπτικούς λόγους. Σε αντίθεση με άλλες ενέσιμες θεραπείες, το botox έχει και προληπτική δράση.