ΔΙΕΘΝΕΣ
15/10/2015 07:45 EEST | Updated 15/10/2015 07:48 EEST

Επίθεση στο Twitter κατά οπαδών της εθνικής Τουρκίας που προσέβαλαν τη μνήμη των νεκρών της βομβιστικής επίθεσης

ASSOCIATED PRESS
Soccer fans of Turkey's react before their Euro 2016 Group A qualifying match between Turkey and Iceland at the Buyuksehir Torku Arena Stadium in Konya, Turkey, Tuesday, Oct. 13, 2015.(AP Photo)

Kύμα αρνητικών σχολίων στο Twitter ξεσήκωσε μεταξύ φιλάθλων, και μη, η προσβολής της μνήμης των νεκρών από τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, από τους οπαδούς της εθνικής ομάδας της Τουρκίας κατά τον αγώνα με για τα προκριματικά του Euro 2016 με την ομάδα της Ισλανδίας.

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας, μια περιοχή που αποτελεί προπύργιο του υπερσυντηρητικού κόμματος του Εργτογάν, ΑΚΡ. Η τουρκική ομάδα κατάφερε να κερδίσει το ματς αλλά η αντίδραση αρκετών εκ των 42.000 θεατών στο γήπεδο Τορκού Αρένα προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Οι οπαδοί αρνήθηκαν να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα, σφυρίζοντας αποδοκιμαστικά στη διάρκεια ενός λεπτού σιγής ενώ κάποιο φώναζαν «Αλάχ Ακμπάρ» («ο θεός είναι μεγάλος»).

Χρήστες του Twitter, υπό το hashtag #UtanKonya (Ντροπή σου, Ικόνιο) κατήγγειλαν τη στάση των οπαδών με σχόλια όπως «Ας ενταχθεί το Ικόνιο στη σαουδαραβική επικράτεια» και «Ο Μεβλανά γυρίζει σήμερα στον τάφο του», αναφορά στον μεγάλο σούφι ποιητή του 13ου αιώνα Τζελαλεντίν Ρουμί, τον «πατέρα» των περιστρεφόμενων δερβίσηδων το μαυσωλείο του οποίου βρίσκεται στο Ικόνιο.

Ωστόσο, υπό το hashtag #Konyaseninleyiz (είμαστε μαζί σου, Ικόνιο), άλλοι χρήστες του Διαδικτύου προσέφεραν υποστήριξη στους οπαδούς με εθνικιστικά μηνύματα όπως «Το Ικόνιο είναι η πρωτεύουσα της ανεκτικότητας. Οι κάτοικοι του Ικονίου είναι ερωτευμένοι με την πατρίδα τους και τη σημαία τους. Δεν θα επιτρέψουμε να διαιρεθεί η Τουρκία».

Sponsored Box