Αντίθετη η Ελλάδα στις κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο – Η παρέμβαση Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής

Αντίθετη η Ελλάδα στις κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο – Η παρέμβαση Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής
Γρ. Τύπου Μαξίμου

Κατηγορηματικά αντίθετη παραμένει η Ελλάδα στο ενδεχόμενο κοινών περιπολιών με την Τουρκία στο Αιγαίο για το μεταναστευτικό, κάτι που τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε το ζήτημα της οικονομικής στήριξης των περιοχών που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις προσφυγικές ροές. Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ με ενίσχυση των χωρών εισδοχής των προσφύγων, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία ενώ ζήτησε επιπλέον οικονομική ενίσχυση ύψους 350 εκατ. για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ο κ. Τσίπρας τόνισε δε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αυξήσει σε 23.000 τις θέσεις υποδοχής.

Αναφορικά στο θέμα της Τουρκίας – με βάση της πρόσφατης ρητορικής του Βερολίνου αλλά και της Κομισιόν για ανάγκη φύλαξης των ελληνικών συνόρων με κοινές περιπολίες με την Τουρκία- η ελληνική πλευρά προέβη σε μια προσεκτική διατύπωση επί του θέματος, αλλά διαφώνησε κατηγορηματικά με το θέμα των κοινών περιπολιών καθώς όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «οι κοινές περιπολίες δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε».

Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο, είχε τονίσει ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Τουρκία, «πάντα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας με την ΕΕ».

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός εκπροσωπόντας και την Κύπρο στη Σύνοδο έθεσε ζήτημα σεβασμού για τις θέσεις της Λευκωσίας.

Αναφορικά με τα οικονομικά ζητήματα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι υπάρχει σημαντική οικονομική επιβάρυνση στα ελληνικά νησιά που υποδέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες, ενώ και ο ελληνικός στρατός υφίσταται πιέσεις καθώς έχουν αυξηθεί τα έξοδα και παράλληλα περικόπτονται οι δαπάνες λόγω προγράμματος. Γι αυτό το λόγο ο κ. Τσίπρας ζήτησε επιπλέον οικονομική ενίσχυση ύψους 350 εκατ. ευρώ για τα νησιά και ενίσχυση για τη Frontex.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των Αφγανών οι οποίοι δε δικαιούνται άσυλο, παρ΄ όλο που κάποιοι από αυτούς έρχονται από εμπόλεμες ζώνες. Ο κ. Τσίπρας επίσης ζήτηση την ταυτοποίηση μεταναστών εντός της Τουρκίας.

Τέλος, οι ίδιες πηγές ενημέρωσαν πως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 22 και 23 Οκτωβρίου.

Διμερείς επαφές πριν τη Σύνοδο

Εκτός από τη συμμετοχή στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός είχε και σειρά διμερών επαφών στο περιθώριο της Συνόδου, όπως με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίοου, Μάρτιν Σούλτς. Επαφές που έγιναν και στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που είναι σε εξέλιξη ώστε να εμπλακεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη επιτήρηση του ελληνικού προγράμματος. Όλα δείχνουν ότι υπάρχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια πλειοψηφία υπέρ αυτού αλλά επιχειρείται να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πολίτικη ισχύ. Γιατί όσοι διαφωνούν, βάζουν διαδικαστικά θέματα. Ο κ. Σουλτς είναι σε αυτή τη γραμμή και ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία.

Είχε επίσης -μεταξύ άλλων- συνομιλίες με την επικεφαλής του Αριστερού Μπλοκ της Πορτογαλίας, Katarina Martins, με την οποία συζητήθηκαν οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία και το ενδεχόμενο ανάδειξης της Αριστεράς σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι υπάρχει μια πιθανότητα σοβαρή να υπάρχει μια κυβέρνηση χωρίς το δεξιό κόμμα, κάτι που θα επηρεάσει θετικά για την κυβέρνηση τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς.

Σύνοδος Κορυφής 15 Οκτωβρίου

Δημοφιλή