«Αναγνωριστική» επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών εν όψει αξιολόγησης. Ικανοποίηση για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων

«Αναγνωριστική» επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών εν όψει αξιολόγησης. Ικανοποίηση για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων
sooc

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται προς το παρόν κοινοτικοί αξιωματούχοι αναφορικά με την επίτευξη των στόχων που υπάρχουν στο χρονοδιάγραμμα που έχουν συμφωνήσει οι θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση.

Παράγοντες της Κομισιόν αναφέρουν ότι τα δείγματα που έχουν από την Αθήνα είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει με ταχύτητα τις διαδικασίες, ψηφίζοντας έως την Παρασκευή το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και στη συνέχεια να καταρτίσει σε συνεργασία με τους δανειστές τη δεύτερη λίστα με τα ορόσημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ESM έχει έτοιμα τα 2δισ. ευρώ της υποδόσης η οποία συνδέεται με την ψήφιση του πρώτου πολυνομοσχεδίου, ενώ θα ακολουθήσει ακόμα μια εκταμίευση ύψους 1δισ. ευρώ μετά την ψήφιση και της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων.

Το πρόγραμμα προβλέπει ότι αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο στον χώρο της υγείας, όσο και προς το ασφαλιστικό αλλά και προμηθευτές του δημοσίου.

Βέβαια από την πλευρά των δανειστών τονίζουν ότι η ομαλή υλοποίηση της συμφωνίας θα φανεί στην εφαρμογή όσων έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή από το καλοκαίρι, αλλά και των δύο πολυνομοσχεδίων που θα ψηφιστούν. Όπως εξηγούν το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση εφαρμοστικών αποφάσεων με τις οποίες θα υλοποιείται το μεγαλύτερο κομμάτι της συμφωνίας.

Ωστόσο, το παρελθόν έχει δείξει ότι πολλές φορές οι εφαρμοστικές αποφάσεις ήταν δεν εκδόθηκαν καθόλου ή εκδόθηκαν με μεγάλη, με αποτέλεσμα οι δανειστές να δηλώνουν ότι αυτή τη φορά θα παρακολουθούν από κοντά την πορεία όλων των εκκρεμοτήτων και θα παρεμβαίνουν όπου το θεωρούν αναγκαίο.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει το επόμενο διάστημα πέραν των υπουργικών αποφάσεων που αφορούν το πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή και τη νομοθεσία για την ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το σχέδιο δράσης για τις αλλαγές στην αδειοδότηση επενδύσεων, τη δημιουργία διυπουργικής χωροταξικού σχεδιασμού, την απολογιστική έκθεση για την απόδοση των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει σε συγκεκριμένες αγορές, τις αποφάσεις για τις δαπάνες στην υγεία, αλλά και το πρώτο πακέτο για τις

τράπεζες με την ολοκλήρωση της στρατηγικής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και για τα κόκκινα δάνεια, την υιοθέτηση του κώδικα δεοντολογίας από την ΤτΕ αλλά και υπουργική απόφαση για μητρώο συναλλαγών 10ετίας.

Διαρκής διαπραγμάτευση

Η αναβολή του ταξιδιού του Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα στέλνει λίγο πιο πίσω τις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο σε τεχνικό επίπεδο οι επαφές συνεχίζονται κανονικά. Τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα συνεχίζουν να γεμίζουν τα μπλοκάκια τους με σημειώσεις, παρατηρήσεις και ερωτηματικά εν όψει της επιστροφής των επικεφαλής στην Αθήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν το ταξίδι για την επίσημη έναρξη της αξιολόγησης στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, οι επικεφαλής των θεσμών σχεδιάζουν να έρθουν στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη 20 Οκτωβρίου για ένα πρώτο αναγνωριστικό κύκλο επαφών με τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το ταξίδι των ελεγκτών θα έχει να κάνει και με τη σύνοδο του Euro Working Group την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, στην οποία θα πρέπει από τη μία να δώσει «τεχνικά» την έγκριση για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2δισ ευρώ, αλλά και να οριστικοποιήσει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που συνδέεται με τη δέυτερη υποδόση του 1δισ ευρώ.

Δημοφιλή