25 χρόνια ιδιωτική τηλεόραση: Η ιστορία της, οι άνθρωποί της και οι σειρές που αγαπήσαμε

25 χρόνια ιδιωτική τηλεόραση: Η ιστορία της, οι άνθρωποί της και οι σειρές που αγαπήσαμε
archive

Δέκα χρόνια μετά το 1980 ξεκίνησε η μεγάλη περιπέτεια της ιδιωτικής τηλεόρασης. Εικοσιπέντε χρόνια από τότε που έκανε τα πρώτα της βήματα, δειλά δειλά, γεννώντας μια νέα εποχή, για τα τηλεοπτικά πράγματα, αλλά και για την ελληνική κοινωνία.

Το καλοκαίρι του 1989 με το νόμο 1866/1989 προχώρησε στη νομιμοποίηση της λειτουργίας της "μη κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης" δίνοντας προσωρινή άδεια λειτουργίας σε δύο ιδιωτικά κανάλια, στο Mega και στη Νέα Τηλεόραση.

Το Mega ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου 1989 και ήταν ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός που λειτούργησε στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας την εποχή της ιδιωτικής τηλεόρασης στη χώρα μας.Τα πρώτα αξιόλογα σίριαλ εμφανίστηκαν στο Mega. Oι "Τρεις Χάριτες" (1990-1992) της συγγραφικής δυάδας Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, η σειρά των "Απαράδεκτων" αλλά και οι "Δέκα Μικροί Μήτσοι" του Λάκη Λαζόπουλου, που προβλήθηκαν επί 8 χρόνια.

Κι ενώ η Νέα Τηλεόραση ουδέποτε εμφανίστηκε με πρόγραμμα στις συχνότητες, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1989 έκανε την είσοδό του στο τηλεοπτικό τοπίο το δεύτερο μεγάλο ιδιωτικό κανάλι, ο ΑΝΤ1. Την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων ανέλαβε ο γνωστός δημοσιογράφος Τέρενς Κουίκ, που παραιτήθηκε για το σκοπό αυτό από την ΕΤ1.

Μία από τις πρωτιές του ήταν η πρωινή ζώνη ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, που ξεκίνησε το 1991 με το «Καλημέρα Ελλάδα» και τον "Πρωινό καφέ", εκπομπές που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Τρία χρόνια αργότερα το 1993 βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα το ιδιωτικό κανάλι ΣΚΑΪ. Την ίδια χρονιά, στις 4 Δεκεμβρίου 1993 έστειλε το σήμα του στον τηλεοπτικό αέρα της Ελλάδας άλλο ένα ιδιωτικό κανάλι, το Star Channel. Στις 29 Οκτωβρίου 2000 βγήκε στον αέρα το Alter Channel.

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης αυτών των 25 χρόνων, οι Ιδιωτικοί Τηλεοπτικοί Σταθμοί Εθνικής Εμβέλειας ετοιμάσαμε μια σειρά από δράσεις, για να γιορτάσουμε μαζί σας.

Μία από αυτές είναι και η καμπάνια μας #giatitv, που θέτει στο επίκεντρό της τον τηλεθεατή και τον κάνει πρωταγωνιστή της, ζητώντας του να πει γιατί βλέπει τηλεόραση και γιατί επιλέγει να περνά χρόνο μαζί της. Παίρνουμε τους φίλους της τηλεόρασης και τους ζητάμε για πρώτη φορά να μας πουν για τη δουλειά μας και να την κρίνουν. Γιατί όλοι έχουν το δικό τους "γιατί". Έτσι, απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, σε τρία μηνύματα λίγων δευτερολέπτων, μας θυμίζουν κάποιες από τις πιο σημαντικές στιγμές μας. Μας θυμίζουν αγαπημένα πρόσωπα, που μεγαλώσαμε μαζί τους. Μετά από 25 χρόνια μας λένε τι άφησε στον καθένα τους η ιδιωτική τηλεόραση.

Δημοφιλή