Όλο και περισσότεροι νέοι στη Γαλλία λένε au revoir στη χώρα τους και ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό

Όλο και περισσότεροι νέοι στη Γαλλία λένε au revoir στη χώρα τους και ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό
MSN 35297 LN 671B777-328ERAIR FRANCECDG AIRPORT
MSN 35297 LN 671B777-328ERAIR FRANCECDG AIRPORT
airlines470/Flickr

Υπάρχει μια τάση μεταξύ των νέων πτυχιούχων στη Γαλλία και αυτή είναι να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να βρουν δουλειά στην Αυστραλία, την Νέα Υόρκη, τη Βρετανία ή τον Καναδά.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας (INSEE) μεταξύ του 2006 και του 2013 ο αριθμός των νέων Γάλλων που εγκατέλειψαν τη χώρα αυξήθηκε από 140.000 το χρόνο σε 200.000 και το 80% αυτών ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών.

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών, οι ευκαιρίες για καλύτερες σπουδές είναι μερικοί από τους λόγους που οι νεαροί Γάλλοι θέλουν να εξερευνήσουν τον κόσμο δήλωσε στο France24 ο επικεφαλής για τη διεθνή μετανάστευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ζαν Κριστόφ Ντιμόν.

Όμως υπάρχουν και άλλοι λόγοι και πιο σοβαροί όπως η στασιμότητα της οικονομίας, οι πολλοί υψηλοί φόροι, αλλά και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Εν τω μεταξύ η γαλλική συντηρητική αντιπολίτευση επικαλείται τα ποσοστά των νέων που φεύγουν για να επιτεθεί στην κυβέρνηση και να την κατηγορήσει. Μάλιστα πέρυσι συστάθηκε και κοινοβουλευτική επιτροπή, από την κεντροδεξιά, για να διερευνήσει τα αίτια που ωθούν στην «εξορία την ελπίδα της Γαλλίας». Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των Σοσιαλιστών που με τη σειρά τους κατηγόρησαν την αντιπολίτευση ότι με την κίνηση αυτή πλήττει τη χώρα.

«Στη Γαλλία βλέπω μόνο μια χώρα με περιορισμούς και τους πολίτες να βρίσκονται σε έναν διαρκή εκνευρισμό, ενώ σε άλλες χώρες οι πολίτες απολαμβάνουν τη χαρά τη ζωής και πάνω απ΄όλα την ελευθερία» δηλώνει ο 32χρονος Νικολά Πουαριέ νομικός σύμβουλος ο οποίος όπως είπε υιοθέτησε την πολιτική της καμένης γης αφού πούλησε όλα τα υπάρχοντά του και έριξε «μαύρη πέτρα» όταν έφυγε για το Μόντρεαλ.

Η κοινοβουλευτική έρευνα για την μετανάστευση των νέων βρήκε ότι περίπου δύο εκατομμύρια Γάλλοι ζουν στο εξωτερικό.

Ωστόσο ο Ντιμόν σχολιάζει πως το ποσοστό αυτό είναι της τάξεως του 2,6% και θεωρείται μικρό εάν συγκριθεί με το 4,6% της Γερμανίας και το 6,7% που αντιστοιχεί για τη Βρετανία.

Η οικονομία της Γαλλίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,1% το 2015 και η ανεργία να φτάσει στο 10%, όμως ο Ντιμόν δεν πιστεύει πως θα υπάρξει κάτι ανάλογο με τη μεγάλη φυγή που παρατηρείται λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Υπάρχουν και άλλοι όπως ο 38χρονος επιχειρηματίας Φρεντερίκ Μοντανιόν ο οποίος για προσωπικούς λόγους ζει στις ΗΠΑ όμως οι τεχνικές ομάδες του βρίσκονται στη Γαλλία και δηλώνει πολύ αισιόδοξος για την πορεία της χώρας του.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι πολύ πιο εύκολο να ανοίξεις μια επιχείρηση στη Γαλλία απ΄ότι στη Νέα Υόρκη και τονίζει πως πληρώνει περισσότερους φόρους συγκριτικά με αυτούς που θα πλήρωνε εάν ήταν στην πατρίδα του.

«Το κόστος ζωής εδώ είναι πανάκριβο. Τίποτα δεν είναι δωρεάν, ούτε η παιδεία, ούτε η υγεία, αντίθετα είναι πολύ ακριβά». Για τη γαλλική διασπορά υποστηρίζει πως είναι κάτι θετικό λέγοντας πως η γαλλική κουλτούρα συνεχίζει να επηρεάζει.

Δημοφιλή