Η επιστολή Κοτζιά στους αρχηγούς των κομμάτων για την ονομασία της πΓΔΜ έφερε σφοδρές λογομαχίες

Η επιστολή Κοτζιά στους αρχηγούς των κομμάτων για την ονομασία της πΓΔΜ έφερε σφοδρές λογομαχίες
eurokinissi

Την παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη συνεδρίαση της Βουλής προκάλεσε η αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και άλλων πολιτικών αρχηγών στην επιστολή που απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών στις ηγεσίες των κομμάτων σχετικά με το ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη, που στην ομιλία του είχε πει ότι ισχύει η απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπουργός των Εξωτερικών, υποστήριξε, ότι η απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών το 1992, έχει διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2006 και το 2007 και απέδωσε την αντιπαράθεση σε εσωτερικά προβλήματα των κομμάτων.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα στα κόμματα και προσωπικοί ανταγωνισμοί αλλά δεν πρέπει να εμπλέκονται αυτά με τα εθνικά θέματα» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε επίσης το θέμα της δημοσιοποίησης της ύπαρξης του εγγράφου το οποίο χαρακτήρισε απόρρητο και πρόσθεσε ότι η δημοσιοποίηση αυτή βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα.

«Να πω στον κύριο υπουργό ότι η απόφαση του 1992, άλλαξε με απόφαση της Βουλής και κατόπιν είχαμε τη νίκη στον Βουκουρέστι» ανταπάντησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μεϊμαράκης, ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να καλέσει τα πολιτικά κόμματα σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ είπε ότι το έγγραφο διέρρευσε από τη Χρυσή Αυγή.

Στη συνέχεια της συζήτησης πήρε το λόγο ο κοινοβουλευτικος εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος που κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά ότι «ψεύδεται», όταν λέει , ότι τα κόμματα δημοσιοποίησαν απόρρητο έγγραφο, και υποστήριξε ότι το έγγραφο ήταν αδιαβάθμητο ενώ το κατέθεσε στα πρακτικά.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Θανάσης Παφίλης που είπε ότι το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στις διαδικασίες αυτές αν και έλαβε την επιστολή.

«Οι θέσεις του κόμματός μας είναι γνωστές από τότε που κάνατε εκείνα τα συλλαλητήρια τα περιβόητα» είπε ο κ. Παφίλης.

«Αποδεικνύονται εξαιρετικά σοβαρές οι ενστάσεις που είχαμε θέσει ότι η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στο εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής» είπε ο Σπύρος Δανέλλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το Ποτάμι και ζήτησε να επανεξετασθεί στο θέμα αυτό.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος χαρακτήρισε το ζήτημα «ιδιαίτερης εθνικής και ιστορικής ευαισθησίας» και ζήτησε προκειμένου να προστατευθεί το εθνικό συμφέρον, να διεξαχθεί το ταχύτερο συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, στην αρμόδια επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής.

«Απεκλήθην ψεύτης από καθηγητή συνταγματικού δικαίου, είπε απαντώντας στον κ. Λοβέρδο ο κ. Κοτζιάς και υποστήριξε ότι το έγγραφο δεν φέρει διαβάθμιση, διότι με βάση το Δίκαιο, όλα τα έγγραφα του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής θεωρούνται άκρως απόρρητα. Πρόσθεσε δε ότι μετά την αναφορά του γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου με την οποία έδωσε απόρρητα έγγραφα στη δημοσιότητα, δεν θα ξανακαλέσει το συγκεκριμένο κόμμα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Στο θέμα παρενέβη αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Συνδέσμου, ο οποίος είπε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει το κόμμα του «από τη στιγμή που μας έβαλε στη Βουλή ο ελληνικός λαός» και πρόσθεσε ότι «η αποκάλυψη του συγκεκριμένου εγγράφου ήταν υπέρ του ελληνικού λαού.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή