Ένα 15χρονο αγόρι επικοινωνεί για πρώτη φορά στη ζωή του και όλα αλλάζουν. Ένα βίντεο που μας κάνει να δούμε τη ζωή αλλιώς

Πως είναι να είσαι 15 ετών αλλά να «μιλάς» για πρώτη φορά; Και εμείς ξαφνικά βλέπουμε τη ζωή αλλιώς

Πέρυσι, το Channel 4 της Βρετανίας ταξίδεψε στην Ουγκάντα και συναντήθηκε με τον Πάτρικ Οτέμα. Ένα αγόρι 15 ετών που γεννήθηκε κωφός. Στη απομακρυσμένη περιοχή όπου γεννήθηκε και ζούσε δεν υπήρχε σχολείο κωφών και χωρίς να γνωρίζει ο ίδιος ή κάποιος άλλος τη νοηματική για να του την διδάξει ο Πάτρικ δεν είχε καταφέρει ποτέ στη ζωή του επικοινωνήσει. Να έχει μια συνομιλία. Ούτε καν με τα μέλη της οικογένεια του.

Δέκα εβδομάδες αργότερα το Channel 4, επέστρεψε στο σπίτι του Πάτρικ για να δει πως είναι τώρα η ζωή του. Και όπως θα δείτε και εσείς σε αυτό πραγματικά συγκινητικό βίντεο η αλλαγή στο πρόσωπο του Πατρικ είναι μια εικόνα ανεκτίμητη...

Τι είχε μεσολαβήσει όμως; «Η πλειοψηφία των κωφών στην υποσαχάρια Αφρική δεν έχει διδαχθεί τη νοηματική γλώσσα. Ανίκανοι να επικοινωνήσουν με τους άλλους, είναι παγιδευμένοι στο μυαλό τους», λέει η δημοσιογράφος που έκανε το ρεπορτάζ, Κίκι Κίνγκ.

Τώρα όμως, όπως ενημερωθήκαμε και στο website Αll That Is Interesting ένας δάσκαλος της νοηματικής, ο Ρέιμοντ Οκκέλο, ελπίζει να τα αλλάξει όλα αυτά και μαζί και τη ζωή των κωφών στην περιοχή. Μαζί με άλλους γνώστες της νοηματικής γλώσσας ξεκίνησαν να παραδίδουν μαθήματα, με τη βοήθεια και της Εθνικής Ένωσης Κωφών της Ουγκάντα (ΜΚΟ) η οποία προσπαθεί να βοηθήσει ώστε να αρθεί η απομόνωση στην οποία είναι καταδικασμένοι. Και ξαφνικά η ζωή γίνεται πιο όμορφη.

Δημοφιλή